Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för lösningen på veckans bonusgåta. Det gällde ju Claes Lagerströms bild (se första inlägget här). Vi hade ju två frågor kring denna bild som Claes tog uppe i Grönalundstornet:

tornet

Foto: Claes Lagerström

• Vi börjar med årtalet: Bilden är tagen 1966 vilket flera av er gissade på. De som var först att pricka årtalet var i tur och ordning: Jan Öhrström, Åke Öberg, Erik Lindmark och Roland Ehne.

• Sedan ville vi att ni redde ut vilket krigsfartyg som syns på bilden. Svaret är att det är jagaren HMS Småland. Beviset är att siffran 19 pryder jagaren som sjösattes 1952. Fartyget var det andra fartyget i Hallandsklassen, där även HMS Halland (J18) ingick. Småland går numera att betrakta som museifartyg i Göteborg. Via denna länk kan ni se fler bilder av HMS Småland och lära er mer. De 15 första att pricka in Småland var Jan-Olov Sundqvist, Hans Gustafson, Claes von Heijne, Ingemar Hjelm, Martin Kaup, Eje Wåhlstedt, Henrik Syk, Bertil Nilsson, Richard Areschoug, Mikael Bouveng, Svante Fischer, Göran Pedersen, Niklas Gustafsson, Tommy Hedenström och Robert A Nilsson.

Som vanligt bidrar ni läsare med inlägg som fördjupar kunskaperna. Bland annat Richard Areschoug som berättar om tillverkningen av två andra fartyg i Hallandsklassen: ”De båda jagarna av modifierad Halland-klass, 20 de Julio och 7 de Agosto, som byggdes åt Colombia var från början beställda av nationen och byggdes i Sverige där de sjösattes 1956. De ytterligare två Halland-klass jagare som vi hade tänkt bygga, Värmland och Lappland ingick i 1956 års nybyggnadsplan som även inkluderade ett nytt minfartyg Älvsborg, ej att förväxla med det med samma namn som vi fick senare. När man sedan antog försvarsbeslutet 1958 minskades marinens anslag väsentligt till attackflygets fördel. De tre fartygen avbeställdes därför och man försökte sälja redan påbörjad utrustning. Det gick bara med Älvsborgs maskineri och hela avbeställning kostade därför staten och skattebetalarna 42 miljoner kronor. Colombianska 20 de Julio avrustades 1971 och systern utrangerades i slutet av 1980-talet”.

Här några andra läsarkommentarer om bilden och jagaren:

Lorentz Brydolf: ”På 60-talet hade NK Kristennson båtförsäljning nedanför Wasavarvet men den tycks ha upphört. En annan kuriositet; på Nöjesfältet slog cirkus Schuman upp sitt tält varje år och jag minns att det var tradition att hela familjen gick dit i början och mitten på 50-talet. Dom hade allt: tigrar, lejon, elefanter m m. plus en dvärgclown som hette Mickey”.

Ulla Wannbäck: ”Om bilden: Då: Föregångaren till Vasamuseet, det provisoriska Wasavarvet, syns till vänster. På den tomma ytan låg tidigare Nöjesfältet. Galärvarvets byggnader syns längre bort. Nu: Vasamuseet ligger vid Galärvarvet, snett nedanför Nordiska museet. Flera av industribyggnaderna revs när varvet lades ner i slutet av 60-talet. Där är nu en fin park, bl.a. finns en örtagård med växter från äldre tider och Estoniamonumentet och en scen där Parkteatern spelar sommartid. Man kan flanera utefter hela stranden, äta på någon av restaurangerna eller besöka Junibacken”.

Hans Gustafson: ”Det ser ut som att jagaren längst förut har någon utrustning som kan vara antiubåtsraketställ m/50. Detta hade bara Hallandsklassen. Övriga tre jagarklasser hade ingen beväpning längst förut. HMS Halland (och systerfartyget Småland) hade dessutom ett 12 cm torn och alldeles för om bryggan, något högre upp, en 57 mm lv-kanon. Det stämmer med bilden såvida det inte ligger något bakom fartyget som sammanfaller”.

Jörgen Gustavsson: ”Gamla Vasavarvet vid Alkärret är ju nu centralplatsen för spårvagnarnas återkomst i Stockholm. Den första vagnhallen byggdes inför Djurgårdslinjens start 1991. 2010 utökades den för att kunna härbärgera även de moderna spårvagnarna på linje 7. I dagarna börjar dessutom modernisering av hållplatserna på Gröna Lund-Liljevahls och Skansen, så att de blir tillgänglighetsanpassade enligt modern norm”.

Bertil Nilsson: ”Jag tjänstgjorde själv på HMS Småland 1970 och vi besökte då också Stockholm. Jag minns dock inte att vi låg just på den platsen i hamnen. Själv besökte jag regalskeppet Wasa 1970 i den sarkofagliknande byggnaden, Wasavarvet, som syns på bilden”.

Tommy Hedenström: ”Bland det som förändrats sedan bilden togs på 1960 talet kan nämnas att det provisoriska Wasa-museet fått en permanent plats i den stora torrdockan som då fanns på örlogsvarvet. Dåvarande örlogsvarvet försvann 1970 till Muskö och på dess plats är idag öppna grönytor som allmänheten har tillträde till. Något som tillkommit i förgrunden är Akvariet. I den gamla minsveparhallen huserar i dag “Junibacken” med förnöjelser för stora och små på temata ur Astrid Lindgrens sagoskatt”.

Pehr Gustaf Larsson: ”Om man tittar på bilden i stort ser man det ligger fullt av örlogsfartyg vid galärvarvet bakom nordiska museet, så minns jag området från min ungdom. Idag så har vi varken försvar inga jagare inga kryssare och knappt några ubåtar”.

Har du egna bilder eller något roligt att berätta kring Småland eller bilden så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Ni har väl förresten inte missat den Romeo & Julia-liknande historien om rivalerna Nöjesfältet och Gröna Lund som berättades när lösningen på förra veckans gåta presenterades? Se annars via denna länk.

nöjesfältetslut1

På fredag får ni en ny utmaning här i bloggen. Välkomna tillbaka då!

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.