Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Här kommer en läsarfråga till:

Pär Jönsson: Jag skulle gärna få veta var utefter Sveavägen den allmänna bastu/badstugan fanns en gång i tiden? Sveavägen hette ju Badstugatan så nån form av badstuga måste ju ha funnits där…?
Svar: Ja, Pär, den här var lurig. Stockholms stadsmuseums ”faktarummet” kunde berätta att det i boken Stockholms gatunamn står att namnet Badstugatan är från 1660-talet men inget om någon badstuga. Det står att badstugor fanns på Norrmalm redan på 1400-talet, men inga precisa platser nämns. ”Längre än så kommer vi inte”, svarar Stockholms stadsmuseum.
Vi lyckades dock hitta lite fler uppgifter och ta historien något längre.
Några grundläggande fakta: Stora Badstugatan (dagens Sveavägen) gick norrut från det ställe där Sveavägen och Kungsgatan nu korsas. Lilla Badstugatan (som verkligen var liten) gick parallellt med Stora Badstugatan från Rådmansgatan till Markvardsgatan. Lilla Badstugatan försvann när Stora Badstugatan breddades åt väster och blev Sveavägen. Namnet Sveavägen är officiellt sedan namnrevisionen 1885.
I området norr om Hötorget och upp mot Norrtull hade bönder – som kom till staden för att sälja sina varor -inkvartering och stall. Dessa behövde förstås tvätta sig och bada. Då hade man behov av badstugor och badstugatorna kan mycket väl ha fått namnen efter detta. Men exakt var de låg kan vi inte hitta svaret på.
Jag kan dock rekommendera Stockholmskällan där det går att jämföra kartor för platsen under olika tidsperioder.
Kan någon annan lösa detta så är vi mycket tacksamma (om det överhuvudtaget finns något säkert svar…). Hör i så fall av dig till mittstockholm@svd.se.
Har du en egen fråga så är du förstås också välkommen med den.
Se tidigare läsarfrågor:
Ni har väl förresten inte missat våra filmer med tillhörande frågesport?
Senast i raden: Norrmalmstorg. På söndag kommer del 4 – avsnittet bygger på en film från 1973 av en ångestladdad Staffan Tjerneld som med tunga steg vandrar i de gamla Klarakvarteren.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.