Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Engagemanget kring kring förra veckans Stockholmsgåta var verkligen magnifikt. Och det bara fortsätter! Frågan gällde ju vilket plats som Nordiska museets bild togs ifrån 1924.

Här är bilden igen:

Foto: Nordiska museet

I torsdags redogjorde vi för svaret (följ denna länk) och gjorde även ett uppföljande blogginlägg med fler teorier och bevisföring (se denna länk).

Enligt informationen till Nordiska museets bild togs den från Södra Kungstornet. Det är en uppgift som dessutom bland annat finns i den fantastiska boken ”Perspektiv på Stockholm” (av Jeppe Wikström och Jan Lundgren/Bokförlaget Max Ström) som har en given plats i min bokhylla.

Men många läsare har nu försökt övertyga mig om att fotografen i själva verket stod i Norra Kungstornet. Och jag måste faktiskt säga att Johan Edblad och Ola Stödberg har övertygat mig om att det måste vara rätt svar.

Vi börjar med mejlet från Ola Stödberg: ”Med utgångspunkt i 1940 års karta har jag ritat in ett par ”fluktlinjer” som enligt min mening visar att bilden är tagen från Norra Kungstornet. Om vi drar en fluktlinje från Stadshuset i bilden linjerar den precis hörnet på gamla konstakademien. Jag har ritat detta som en blå linje.

”Om vi lägger in den linjen på 1940 års karta, stämmer det med norra tornet. Jag har också ritat en grön linje på kartan från södra tornet. Som synes hade då fluktlinjen mot Stadshuset skurit konstakademin. mot mitten på bygnaden. Slutledning: Bilden är tagen från norra tornet!”

Karta: Stockholmskällan

Så här fortsätter Olas mejl: ”Bifogar också en bild från rivningen av akademin med Stadshuset och Klara kyrka från samma vinkel”.


Foto: Lennart af Petersens/Stadsmuseet (bilden hämtad från Stockholmskällan)

Ola: ”Bifogar här också en ”bakvänd” vy tagen  från Klar kyrka norrut. Jämför den röda linjen med bilden, så visar det att fluktlinjen här skär genom tornet på akademin”.

Foto: Göran Jarborg/Stockholms stadsmuseum (hämtad från Stockholmskällan)

”När jag ändå är igång, så har jag lagt in fluktlinjen från Klara kyrka också. Ändå mera argument i saken!”

Tack Ola för denna ambitiösa och pedagogiska bevisning! Då går vi vidare med Johan Edblads mejl:

”Som civilingenjör så lockades jag naturligt att försöka bevisa vilket torn som bilden togs från! Min hypotes var att den svartvita bilden från det norra tornet eftersom färgbilden uppenbart är tagen ur en annan vinkel än den svartvita. Eftersom färgbilden påstods vara tagen från södra tornet så måste således den svartvita vara tagen från norra”.

Här färgbilden igen:

Johan Edblad fortsätter: ”Går det bevisa båda bilders härkomst så vore det ännu bättre, och det är precis vad jag gör nedan. Allra lättast är det att bevisa genom att studera världen med hjälp av Google Earth. Bild 1 och 2 här visar vyer från Södra resp Norra tornet där jag har klippt in fotografierna så att de överlappar GoogleEarth. I bild 2 markerar jag ut några intressanta punkter så vi kan jämföra när fotografierna tas bort.

Bild 1:

Bild 2:

På bild 3 ser vi tydligt att våra markerade punkter stämmer exakt överens med de relativa positionerna när man betraktar från respektive torn. Dvs, det är klart bevis att svartvita bilden är tagen från norra tornet.

Bild 3:

”Behöver man ytterligare övertalning så går det studera de andra två bilderna jag bifogat. Resonemanget här är geometriskt och bygger på att avståndet mellan kyrktornet och stadshustornet i förhållande till höjden på kyrktaket varierar kraftigt. Detta stämmer precis med en kartbil. Dvs för någon i det norra tornet så förefaller kyrkan och stadshuset vara mycket längre isär än för någon som står i södra tornet. Precis i enlighet med hypotesen.

”Det går också att göra det ännu mer övertygande. Genom att studera avstånden mellan tornspetsarna istället för avstånden mellan huskropparna så man kan göra en väldigt noggrann jämförelse med GoogleMaps-kartan. Se bifogade bilder igen. Denna gången visar jag att både i kartan och i fotografierna är det upplevda avståndet mellan spetsarna på kyrkan och stadshuset 1.6 gånger större om man står i det norra Kungstornet jämfört med om man står i det södra. (Mätningarna är gjorda med avstånds-verktyget i Photoshop.)

Wow! Jag blir faktiskt riktigt lycklig när jag inser att Stockholmsgåtorna kan dra igång denna kreativitet! Att 500 läsare mejlade in ambitiösa gissningar är verkligen roligt. Om någon tror att det finns mer att tillföra är det fritt fram att mejla en åsikt till mittstockholm@svd.se.

Sedan är ni alla välkomna att göra nya gissningar på måndag 25 februari när nästa gåta drar igång. Den är nog nästan lika knepig – i alla fall till att börja med!

Ni missade väl förresten inte lösningen på bilquizet – det inlägget hittar du om du följer denna länk.

Titta också gärna på de andra filmerna och gåtorna på bloggen. Den mest sedda filmen hittills är den om Sergels torg. Följ denna länk och se hur platsen en gång såg ut.

En fin historia är filmen om Margit Claesson som 1958 blev Stockholms första kvinnliga busschaufför. 90-åringen berättade att det fanns manliga passagerare som vägrade gå på bussen i början (se filmen här).
Margit Claesson under premiärturen 1958. Foto: Spårvägsmuseet

OM NI VILL SE FLER GÅTOR OCH FILMER OM STOCKHOLM – FÖLJ DENNA LÄNK

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.