X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Foto: Jacob Forsell.

Det härliga engagemanget från er läsare gör att vi nu kan göra lite nya konstateranden när det gäller ”mystiska skylten”. Grunden är ju följande: SvD-läsaren Rolf Sävströms hade i många år undrat vad ”700 plan” betyder på den skylt som finns på Jacob Forsells bild från 1959 eller 1960. Inte ens fotografen hade svaret när vi intervjuade honom.

• Nu tycker jag vi kan slå fast att det står just ”700 plan” på skylten och inte ”Zoo plan”, ”Foo plan” eller någon av de andra varianter som föreslagits – exempelvis att delar av skylten inte syns eller har slocknat.

Varför kan jag då konstatera detta? Jo, efter flera läsarmejl som visar att det förutom en skylt med ”700 plan” fanns en skylt på grannhuset vid Hötorget där det stod ”500 plan”.

En läsare, Adam, hittade nämligen en bild där båda skyltarna finns med! Följ länken till bilden här i hans inlägg: ”Lite tjurskalligt Googlande gav mig denna solskensbild som kanske bringar lite ljus i frågan! http://www.famgus.se/Pictures/…http://www.famgus.se/Vykort/GK… ) Något skymd tycker jag mig se att skylten ovanför Hennes lyder ‘700 plan’, och till höger på Hötorgshallens byggnad, i samma bild, ser man skylten http://perrasmotornostalgi.blo… ) som jag tyder till ‘300 plan’ eller möjligen ‘500 plan’.

Framför allt hjälpte även följande mejl från Jonatan Liljestrand: ”Kan tänkas att jag hittat en ny ledtråd. Del ett: Kolla på följande bild:

Vy från Hötorget med "700-planskylten"

FOTO: Ingemar Gram (publicerad med tillåtelse av Stockholms Stadsmuseum. Bilden finns även här på Stockholmskällan)

Där ser man tydligt ”700 plan” samt ”Hennes”. På huset till höger (på vars terass det står en människa och finns en flaggstång) står det också ”Hennes, i överkant, med en lång linje som går ut ur bild åt höger. Del två: Kolla på följande bild:
Här ser man ”den högra byggnadens” Hennes-logotyp, samt det långa strecket från ”ledtråd del ett”. Hur jag än förstorar bilden och bearbetar den så får jag det till att det här står 500 plan. Om detta stämmer har vi alltså 700 plan samt 500 plan på Hennes-husen på var sin sida om Sergelgatan. Det är dessutom, utifrån dessa bilder, helt uppenbart att ‘500 plan’ tillhör Hennes-neonskylten.”
Vi på Mitt Stockholm-redaktionen efterlyser nu fler bilder från dessa byggnader på Hötorget och historier från er läsare som kan lösa detta.
Även Jocke W var framgångsrik i sitt letande: ”Här är en bild där skylten syns tydligt: http://www.stockholmskallan.se…”.
Här är några fler nya röster:
Elisabeth Torsner – som skriver i mejlet att hon var ung då Hötorgcity invigdes – ger mer ljus åt historien: ”När Hötorgscity invigdes hade Hennes en butik vid entrén till Sergelgatan från Hötorget räknat. Ett eller två år senare hade de tagit över butiken mittemot. Maffigt intryck, det såg ut som om de ägde Sergelgatan! Den ena butiken hade skylt med text enligt bilden 700 plan, den andra hade texten: ‘500 plan’. Jag begrep aldrig vad ”plan” syftade på, men att det hade med yta att göra var ju uppenbart.”
Nebari: ”Tycker det verkar ganska troligt att det är just butiksyta de pratar om. Speciellt efter den andra bilden med ”300 plan”. Är ”plan” ett gammalt uttryck för kvm el liknande? Iom att det inte kan vara våningsplan de syftar på…”
Erik har hittat en bild från 1975 då skylten är borta: ”Här är en bild från 1975 (http://www.foretagsamheten.se/…. Byggnaden till vänster i bild borde vara samma som er bild? Skylten är i så fall bortplockad. Detta kan tyda på att 1) ”Caféet” ovanpå är numer stängt och det hette 700 plan, skylten är därför borta. 2) De 700 flygplanen har för längesedan landat och därför är nu skylten nerplockad.”
Martin Eriksson: ”Halloj. Jag tror att en del siffror och text har slocknat av någon anledning och att det skall stå typ riktnummer (eller ordet Telefon + telefonnummer som slutar på 700 och sedan det plan butiken låg på”.

Ni får gärna komma med förslag om hur vi ska gå vidare. Vi har varit i kontakt med Hennes & Mauritz, men ännu inte fått svar. Det är ju dessutom inte helt säkert att de har med skylten att göra.

Här är några av de övriga ledtrådarna och åsikterna från er läsare:

Phreud: ”Lite googlande föreslår att ‘700 plan’ skulle kunna ha att göra med att flygvapnet gjorde en överflygning med 700 plan när Stockholm fyllde 700 år. Varför Hennes skulle vilja hylla detta med en neonskylt har jag däremot ingen aning om. Ett uppslag för vidare efterforskningar kanske… http://www.youtube.com/all_comments?v=CyO9dBETVsk

Wolfram Ludwoth: ”På Stockholmskällan finns denna bild: http://www.stockholmskallan.se… Där syns texten på båda sidan om hörnet men tyvärr något skymd.”

Erik: ”Texten kanske inte är relaterad till Hennes, utan caféet som framträder i bildens överkant när man ljusar upp bilden.”

Rigor är inte säker på att det står 700. Och tror inte heller, som några andra, att det står Zoo: ”Gamla F skrevs på detta sätt. Se till exempel namnet Fender på en god Stratocaster.”

F: Tror det är ett amerikanskt produktnamn för bolån som en amerikansk bank försökte lansera i Sverige. Hittade produkten i den här sidan: http://newspaperarchive.com/tu…

Lars Mattias: http://www.filmarkivet.se/sv/F… ”Ca sex minuter in i filmen ser man denna skylt på fasaden som vetter mot Konserthuset. I så fall står det ”700 plan” på samma skylt och inte bakom. På filmen ser man två streck över och under ”Hennes” och på bilden kan man ana dem och de är då inte tända. Om detta är samma skylt finns det inte heller plats att stå någonting efter ”plan”. Det gör det väl inte enklare dock.”

BG: ”Jag har för mig att det var reklam för flyg. Antal avgångar från Arlanda eller liknande. SAS hade aldrig 700 plan, med kanske antal avgångar till Europa under en viss tid!?”

Farmor: ”Jag har för mig att man kunde gå och promenera på 700-plan och där fanns ochså en restaurang, som sedemera stängdes, pga frekvent narkotika-handel. Min gissning är att 700-plan har med Stockholms 700-års jubileum att göra.”

Anders Örn: ”Zoo-teorin faller på att nedre ändan av 7:an är mjukt avrundad, precis som den övre ändan. Tecknet syns alltså i sin helhet.”

Ola Karlsson: ”Tror snarare att det står ZOO planet, eller nåt. Kanske namnet på en butik eller ett märke.”

Peter Liversten: ”Tror också det är reklam för en zoo-butik på plan 3 eller annat plan.”

De Waallt: ”Detta är en rysare o hur kommer mysteriet sluta??”

Johnne: ”Det måste vara en skylt bakom Hennes-skylten där det står 700 plan eller ZOO plan. Mitt förslag är att en del av den skylten har slocknat. Det kan man faktiskt se, för efter ”n” i plan fortsätter en bokstav i svart eller som det verkar med en kontur som det blir då en neon-slinga slocknat. Det kan vara 700 planer eller planritningar, kanske…. Man ser förresten att Hennes-skylten har en kant som delar skylten bakom med 700 plan.”

Pär-Ola Henriksson: ”Det skulle kunna vara en hänvisning om att en Zoobutik finns på ett visst plan t.ex 2, men att siffran inten syns. Hittade den här bilden på nätet. ser ut som samma text dyker upp både på hötorgshallshuset och Duxhuset om man tittar noga. Och visst står det väl 700 plan? http://perrasmotornostalgi.blo…

Signaturen ABB: ”Skylten med ”Hennes” sitter inte på själva Hötorgshus 1 utan på den låga byggnaden mot Sergelgatan. Det är detta hus som hade den berömda DUX-reklamen på gaveln mot Sergelgatan och Ford-skylten/reklamen på taket. En delvis ny teori om texten, jag tror inte det står 700 utan att det är ZOO. Bokstaven Z skrivs ibland med ett mittstreck och för att vara en sjua (7) så är mittstrecket oproportionerligt stort. Min teori är att fotografen stod i en sådan vinkel att basen på bokstaven Z är skymd av skyltlådan med ”Hennes”. Sedan är frågan om hela texten är med på bilden. Skall det vara ZOO plan eller saknas det något efter plan?”

Olle Ringman: ”Kan det vara så att Hennes butiker totalt bestod av 700 våningsplan?”.

Thomas Hansson: ”Det finns många bilder från Sergelgatan från 1959 och framåt om man tittar in på www.stockholmkallan.se och söker på ‘Sergelgatan’. Man kan se att Hennes flyttade in runt 1960, och sedan expanderade på högra sidan Ringbaren några år senare. Nån neonskylt med ’700 plan’ kan man inte se på någon av bilderna.”

Svenne: ”Min gissning: 700 plan syftar på antal plan i samtliga skrapor. Varje skrapa består av en lägre och en högre del. Den högre delen är 19 våningar och den lägre 16. Summa 35 våningsplan. Kan det vara så att varje ‘våningsplan’ är indelad i 4 sektioner eller delar. Då blir det med lite räkning 700 plan.”

Jan Gustavsson: ”Om man mäter byggnadens ‘fotavtryck’ på stadsplanekartan så får man 690 kvadratmeter! Det skulle kunna vara svaret. Hade Hennes hela bottenplanet från början?”.

Petra Ossowski Larsson: ”Hötorgsskraporna ser ut att ha en planyta på ungefär 700 kvadratmeter, och neonskylten skulle kunna vara reklam för att locka till sig lämpliga hyresgäster som behövde en större kontor. Det var ju så man uttryckte sig på den tiden, t ex ’50 kort’ (om någon minns …).”

Gran Fiesta: ”En gång för flera decennier sedan frågade jag faktiskt en expedit i butiken som trodde att det syftade på att butiken omfattade 700 kvadratmeter”.

Läsaren som skickade in bilden, Rolf Sävström i Vallentuna, har ju sin egen teori: ”Min teori var då att det var en modern gatuskylt, det vill säga att platsen hette 700-plan eftersom Stockholm ju nyligen fyllt 700 år!”

Och så här säger Jacob Forsell, som tror att han tog bilden 1959 eller 1960: ”Skylten hängde mycket riktigt på första Hötorgsskrapan, på vänstra sidan av Sergelgatan om man står med Hötorget i ryggen. Genom åren har jag fått frågor om skylten ’700 plan’, men jag har inget svar på vad skylten står för.”

En tidigare läsargåta, den om ”Operation Strömmen 1959” kunde lösas först efter ungefär 50 läsarmejl. Så fortsätt mejla till mittstockholm@svd.se.
Ni har väl förresten inte missat senaste filmen i SvD:s tv-serie: Om Klarakvarteren förr och nu.
Tidigare delar om Sergels torg, NK-huset och Norrmalmstorg hittar du här.

 

 

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.