Ny bilder ringar in mysteriet

Foto: Jacob Forsell.

Det härliga engagemanget från er läsare gör att vi nu kan göra lite nya konstateranden när det gäller ”mystiska skylten”. Grunden är ju följande: SvD-läsaren Rolf Sävströms hade i många år undrat vad ”700 plan” betyder på den skylt som finns på Jacob Forsells bild från 1959 eller 1960. Inte ens fotografen hade svaret när vi intervjuade honom.

• Nu tycker jag vi kan slå fast att det står just ”700 plan” på skylten och inte ”Zoo plan”, ”Foo plan” eller någon av de andra varianter som föreslagits – exempelvis att delar av skylten inte syns eller har slocknat.

Varför kan jag då konstatera detta? Jo, efter flera läsarmejl som visar att det förutom en skylt med ”700 plan” fanns en skylt på grannhuset vid Hötorget där det stod ”500 plan”.

En läsare, Adam, hittade nämligen en bild där båda skyltarna finns med! Följ länken till bilden här i hans inlägg: ”Lite tjurskalligt Googlande gav mig denna solskensbild som kanske bringar lite ljus i frågan! http://www.famgus.se/Pictures/…http://www.famgus.se/Vykort/GK… ) Något skymd tycker jag mig se att skylten ovanför Hennes lyder ‘700 plan’, och till höger på Hötorgshallens byggnad, i samma bild, ser man skylten http://perrasmotornostalgi.blo… ) som jag tyder till ‘300 plan’ eller möjligen ‘500 plan’.

Framför allt hjälpte även följande mejl från Jonatan Liljestrand: ”Kan tänkas att jag hittat en ny ledtråd. Del ett: Kolla på följande bild:

Vy från Hötorget med "700-planskylten"

FOTO: Ingemar Gram (publicerad med tillåtelse av Stockholms Stadsmuseum. Bilden finns även här på Stockholmskällan)

Där ser man tydligt ”700 plan” samt ”Hennes”. På huset till höger (på vars terass det står en människa och finns en flaggstång) står det också ”Hennes, i överkant, med en lång linje som går ut ur bild åt höger. Del två: Kolla på följande bild:
Här ser man ”den högra byggnadens” Hennes-logotyp, samt det långa strecket från ”ledtråd del ett”. Hur jag än förstorar bilden och bearbetar den så får jag det till att det här står 500 plan. Om detta stämmer har vi alltså 700 plan samt 500 plan på Hennes-husen på var sin sida om Sergelgatan. Det är dessutom, utifrån dessa bilder, helt uppenbart att ‘500 plan’ tillhör Hennes-neonskylten.”
Vi på Mitt Stockholm-redaktionen efterlyser nu fler bilder från dessa byggnader på Hötorget och historier från er läsare som kan lösa detta.
Även Jocke W var framgångsrik i sitt letande: ”Här är en bild där skylten syns tydligt: http://www.stockholmskallan.se…”.
Här är några fler nya röster:
Elisabeth Torsner – som skriver i mejlet att hon var ung då Hötorgcity invigdes – ger mer ljus åt historien: ”När Hötorgscity invigdes hade Hennes en butik vid entrén till Sergelgatan från Hötorget räknat. Ett eller två år senare hade de tagit över butiken mittemot. Maffigt intryck, det såg ut som om de ägde Sergelgatan! Den ena butiken hade skylt med text enligt bilden 700 plan, den andra hade texten: ‘500 plan’. Jag begrep aldrig vad ”plan” syftade på, men att det hade med yta att göra var ju uppenbart.”
Nebari: ”Tycker det verkar ganska troligt att det är just butiksyta de pratar om. Speciellt efter den andra bilden med ”300 plan”. Är ”plan” ett gammalt uttryck för kvm el liknande? Iom att det inte kan vara våningsplan de syftar på…”
Erik har hittat en bild från 1975 då skylten är borta: ”Här är en bild från 1975 (http://www.foretagsamheten.se/…. Byggnaden till vänster i bild borde vara samma som er bild? Skylten är i så fall bortplockad. Detta kan tyda på att 1) ”Caféet” ovanpå är numer stängt och det hette 700 plan, skylten är därför borta. 2) De 700 flygplanen har för längesedan landat och därför är nu skylten nerplockad.”
Martin Eriksson: ”Halloj. Jag tror att en del siffror och text har slocknat av någon anledning och att det skall stå typ riktnummer (eller ordet Telefon + telefonnummer som slutar på 700 och sedan det plan butiken låg på”.

Ni får gärna komma med förslag om hur vi ska gå vidare. Vi har varit i kontakt med Hennes & Mauritz, men ännu inte fått svar. Det är ju dessutom inte helt säkert att de har med skylten att göra.

Här är några av de övriga ledtrådarna och åsikterna från er läsare:

Phreud: ”Lite googlande föreslår att ‘700 plan’ skulle kunna ha att göra med att flygvapnet gjorde en överflygning med 700 plan när Stockholm fyllde 700 år. Varför Hennes skulle vilja hylla detta med en neonskylt har jag däremot ingen aning om. Ett uppslag för vidare efterforskningar kanske… http://www.youtube.com/all_comments?v=CyO9dBETVsk

Wolfram Ludwoth: ”På Stockholmskällan finns denna bild: http://www.stockholmskallan.se… Där syns texten på båda sidan om hörnet men tyvärr något skymd.”

Erik: ”Texten kanske inte är relaterad till Hennes, utan caféet som framträder i bildens överkant när man ljusar upp bilden.”

Rigor är inte säker på att det står 700. Och tror inte heller, som några andra, att det står Zoo: ”Gamla F skrevs på detta sätt. Se till exempel namnet Fender på en god Stratocaster.”

F: Tror det är ett amerikanskt produktnamn för bolån som en amerikansk bank försökte lansera i Sverige. Hittade produkten i den här sidan: http://newspaperarchive.com/tu…

Lars Mattias: http://www.filmarkivet.se/sv/F… ”Ca sex minuter in i filmen ser man denna skylt på fasaden som vetter mot Konserthuset. I så fall står det ”700 plan” på samma skylt och inte bakom. På filmen ser man två streck över och under ”Hennes” och på bilden kan man ana dem och de är då inte tända. Om detta är samma skylt finns det inte heller plats att stå någonting efter ”plan”. Det gör det väl inte enklare dock.”

BG: ”Jag har för mig att det var reklam för flyg. Antal avgångar från Arlanda eller liknande. SAS hade aldrig 700 plan, med kanske antal avgångar till Europa under en viss tid!?”

Farmor: ”Jag har för mig att man kunde gå och promenera på 700-plan och där fanns ochså en restaurang, som sedemera stängdes, pga frekvent narkotika-handel. Min gissning är att 700-plan har med Stockholms 700-års jubileum att göra.”

Anders Örn: ”Zoo-teorin faller på att nedre ändan av 7:an är mjukt avrundad, precis som den övre ändan. Tecknet syns alltså i sin helhet.”

Ola Karlsson: ”Tror snarare att det står ZOO planet, eller nåt. Kanske namnet på en butik eller ett märke.”

Peter Liversten: ”Tror också det är reklam för en zoo-butik på plan 3 eller annat plan.”

De Waallt: ”Detta är en rysare o hur kommer mysteriet sluta??”

Johnne: ”Det måste vara en skylt bakom Hennes-skylten där det står 700 plan eller ZOO plan. Mitt förslag är att en del av den skylten har slocknat. Det kan man faktiskt se, för efter ”n” i plan fortsätter en bokstav i svart eller som det verkar med en kontur som det blir då en neon-slinga slocknat. Det kan vara 700 planer eller planritningar, kanske…. Man ser förresten att Hennes-skylten har en kant som delar skylten bakom med 700 plan.”

Pär-Ola Henriksson: ”Det skulle kunna vara en hänvisning om att en Zoobutik finns på ett visst plan t.ex 2, men att siffran inten syns. Hittade den här bilden på nätet. ser ut som samma text dyker upp både på hötorgshallshuset och Duxhuset om man tittar noga. Och visst står det väl 700 plan? http://perrasmotornostalgi.blo…

Signaturen ABB: ”Skylten med ”Hennes” sitter inte på själva Hötorgshus 1 utan på den låga byggnaden mot Sergelgatan. Det är detta hus som hade den berömda DUX-reklamen på gaveln mot Sergelgatan och Ford-skylten/reklamen på taket. En delvis ny teori om texten, jag tror inte det står 700 utan att det är ZOO. Bokstaven Z skrivs ibland med ett mittstreck och för att vara en sjua (7) så är mittstrecket oproportionerligt stort. Min teori är att fotografen stod i en sådan vinkel att basen på bokstaven Z är skymd av skyltlådan med ”Hennes”. Sedan är frågan om hela texten är med på bilden. Skall det vara ZOO plan eller saknas det något efter plan?”

Olle Ringman: ”Kan det vara så att Hennes butiker totalt bestod av 700 våningsplan?”.

Thomas Hansson: ”Det finns många bilder från Sergelgatan från 1959 och framåt om man tittar in på www.stockholmkallan.se och söker på ‘Sergelgatan’. Man kan se att Hennes flyttade in runt 1960, och sedan expanderade på högra sidan Ringbaren några år senare. Nån neonskylt med ’700 plan’ kan man inte se på någon av bilderna.”

Svenne: ”Min gissning: 700 plan syftar på antal plan i samtliga skrapor. Varje skrapa består av en lägre och en högre del. Den högre delen är 19 våningar och den lägre 16. Summa 35 våningsplan. Kan det vara så att varje ‘våningsplan’ är indelad i 4 sektioner eller delar. Då blir det med lite räkning 700 plan.”

Jan Gustavsson: ”Om man mäter byggnadens ‘fotavtryck’ på stadsplanekartan så får man 690 kvadratmeter! Det skulle kunna vara svaret. Hade Hennes hela bottenplanet från början?”.

Petra Ossowski Larsson: ”Hötorgsskraporna ser ut att ha en planyta på ungefär 700 kvadratmeter, och neonskylten skulle kunna vara reklam för att locka till sig lämpliga hyresgäster som behövde en större kontor. Det var ju så man uttryckte sig på den tiden, t ex ’50 kort’ (om någon minns …).”

Gran Fiesta: ”En gång för flera decennier sedan frågade jag faktiskt en expedit i butiken som trodde att det syftade på att butiken omfattade 700 kvadratmeter”.

Läsaren som skickade in bilden, Rolf Sävström i Vallentuna, har ju sin egen teori: ”Min teori var då att det var en modern gatuskylt, det vill säga att platsen hette 700-plan eftersom Stockholm ju nyligen fyllt 700 år!”

Och så här säger Jacob Forsell, som tror att han tog bilden 1959 eller 1960: ”Skylten hängde mycket riktigt på första Hötorgsskrapan, på vänstra sidan av Sergelgatan om man står med Hötorget i ryggen. Genom åren har jag fått frågor om skylten ’700 plan’, men jag har inget svar på vad skylten står för.”

En tidigare läsargåta, den om ”Operation Strömmen 1959” kunde lösas först efter ungefär 50 läsarmejl. Så fortsätt mejla till mittstockholm@svd.se.
Ni har väl förresten inte missat senaste filmen i SvD:s tv-serie: Om Klarakvarteren förr och nu.
Tidigare delar om Sergels torg, NK-huset och Norrmalmstorg hittar du här.

 

 

 

 

Visa kommentarer (186 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  DH: ”Det verkliga haremet hade alltså ytterst lite att göra med västerlänningars vanföreställning om institutionen.”
  DH: ”Närmast kan de spåras till den romantiska orientalismen på 1800-talet,
  till konstnärer som Jean Auguste Dominique Ingres, med voyeuristiska
  målningar som Turkiskt bad (1859–1863). Men den verkliga ryktesspridningen, som orientalisterna vilade sig mot, kan dateras till 1600-talet.”

  Dessa omdömen, bör vägas mot följande kritik:
  —————————————————–
  ”Edward Saids inflytelserika bok ”Orientalism” är så full av brister och
  sakfel att den är att betrakta som ren historieförfalskning. Det skriver
  orientalisten Robert Irwing i sin nya bok ”For Lust of Knowing”. Irwin
  vänder sig mot Saids uppfattning på nästan samtliga punkter.”

  ”Orientalistens förskräckliga rykte etablerades genom litteraturforskaren Edward W Saids enormt omtalade och lästa bok ”Orientalism” som utkom 1978. Få böcker har under senare tid haft sådan betydelse som just den. Said har också fått oräkneliga lärjungar och hans bok är närmast att betrakta som sakrosankt inom discipliner som cultural studies och postkolonialt tänkande. ”

  ( ur svd 20060818 källa: http://www.svd.se/kultur/understrecket/en-stolt-orientalist-slar-tillbaka_344920.svd )
  —————————————

  Huruvida DH syn på orientalism är påverkad av denna bok, kan jag givetvis inte avgöra, men bokens inflytande är och har varit av sådan art att det närmast kan beskrivas som paradigmskifte när det gäller synen på orientalism inom den akademiska världen. Det är förmodligen svårt att frigöra sig från detta, därför finns det anledning att ställa sig skeptisk till modern beskrivning av orientalism, om denna inte kan påvisas bygga på oberoende forskning i ämnet

  • Anonym

   För att undvika alla missförstånd: när jag brukar termen ”orientalism” i blogginlägget syftar jag på den specifika konstriktning under 1800-talet som hämtade inspiration från scener och miljöer i Främre Orienten – Delacroix, Ingres, Gérôme, m.fl. konstnärer. Saids användande av begreppet syftar på ett betydligt större komplex av tankar och maktstrukturer, som jag inte berör i just det här blogginlägget.

 • Anonym

  Bra att du reder ut missuppfattningar, Dick. Samtidigt är det ofrånkomligen pikant att samla på sig hundratals konkubiner, oavsett om de mest sitter och syr.
  Och ska vi verkligen tro att män med oinskränkt makt och ett halvt tusen slavinnor runt hörnet, normalt levde i strikt monogami? Jag vill inte låta chauvinistisk, men hur många män fungerar så?

  • Anonym

   Flertalet osmanska sultaner, om inte samtliga källor ljuger… Eftersom sultanernas barn var arvsberättigade, oavsett moderns status, kontrollerades sultanernas kärleksliv noga. De flesta höll sig med ett fåtal partners, och monogami var allt annat än ovanligt. Jag kan ge flera exempel. Det osmanska haremet, liksom den stora manliga slavkåren i palatset, var avsett att fungera som en central tjänarstab (uppvaktning, byråkrati, livvakt, etc.) som gav status – ju fler slavinnor och slavar, desto högre status – samtidigt som det garanterade en effektiv administration och reducerade korruptionen genom att prioritera meritokrati. Så fungerade systemet också i dess bästa stunder på 1500-talet. Senare kom både den manliga och den kvinnliga slavstaben att utgöra tungrodda system i systemet, administrativa bromsklossar som blockerade för förändringar och gynnade de egna grupperna. Men det är annan historia.

   • Anonym

    Tack för svaret! Ja, stod arvsrätt på spel kan det säkert ha varit en starkt kontrollerande faktor. Tror du att motsvarande gällde monarker i väst, eller gav haremssystemet paradoxalt nog upphov till särskilt kyska härskare?

 • Anonym

  Diskussionen ovan har mer rört sig om ”ottomanerna” men i ”Orienten” har väl funnits andra potentarer med många ”fruar”. Därav min fråga i den DH;s första framställning, hur många barn sprang omkring i palaten? Bin Laden lär ha varit nr 22 eller 23 i en skara på över 50 syskon….

 • http://www.facebook.com/people/Jan-Erik-Klang/100000694244469 Jan-Erik Klang

  Kul artikel som vanlig Dick, kul också att du svarar på frågor!

 • Anonym

  Vad baseras påståendet ”till bra priser på”? Till höga priser är mer korrekt men författaren menar antagligen att priserna är bra för WineFinder..

 • Anonym

  Jag dör av spänning…. brrr, ingen lösning ännu….

 • Anonym

  Tror att det syftar på 700 cm ovan mark, det fanns ju en annan enligt artikeln som visade 500 plan. den skylten satt nog lite lägre. Hur svårt kan det va?

 • Anonym

  Tittar man på filmen med gammelkungen från filmarkivet, så ser man där att skylten ”700 plan” ännu inte satts upp ovanför ”Hennes”, varken på norra eller västra gaveln.

 • http://profile.yahoo.com/5VPB52NE2BTO7RSS55POELWN2Q Greger

  På Stockholmskällan kan man också hitta det ljudlösa filmreportaget En blick på Hötorgscity från 1962: 
  http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=15342 Där syns den omtalade neontexten i två sekvenser. Först vid ca 5:07 minuter i sex sekunder, men då mycket suddigt. Senare vid 5:46 minuter syns nedre halvan av antalet och lite av ”plan” i cirka 6 sekunder. Det ser ut som om det är tre nollor före ”plan”, vilket tyder på ett fyrsiffrigt tal. Kan det vara så antalet i skylten har ändrats med årens lopp?

 • Anonym

  En vild spekulation: Ett annat ”plan” i närheten är ju T-baneplan, dvs under gatuplan med butiker m.m. Kanske ska ”700 plan” och ”500 plan” ses i det sammanhanget, att det i så fall syftar på våningsplan ovan T-baneplan och gatuplan, t.ex. terrasserna ovanpå husen. Frågan är förstås fortfarande exakt vad 500 och 700 syftar på; förslaget här nedanför är ju höjd över marken (om nu husen verkligen var olika höga) vilket skulle funka med denna hypotes…

 • Anonym

  kanske dom menar 700 kvadratmeter ?

  • Anonym

   vad vann jag?? inte ens en omnämning i listan, dåligt svd, observera tiden jag skrev innan jag såg någon annan med samma gissning

 • Anonym

  Det ar synd vilket polariserat klimat vi lever i. Republikanerna forlorar med ynka 2 procentenheter trots en svag, icke-ideologisk kandidat fran Massachussets. Och fast man bara har 2 ynka procent mer sa jublar journali(s)terna att republikanerna ar korda, oj vad de maste nu rannsaka sig och flytta till vanster.

  Jag hoppas Obama, med sina fantastiskt inspirerande tal och lika fantastiskt deprimerande resultat, kan stracka ut en hand till borgerligheten. Och att ni journalister gor det ocksa. Annars kommer balkaniseringen fortsatta.

  • KerstinB

    Om du går igenom de senaste 20 årens Amerikanska presidentval, så kommer du finna att 2% är det normala resultatet . Det var alltså aldrig speciellt jämnt

  • Anonym

    Annars kan man ju se det som att Obama vann trots fantastiskt dåliga förutsättningar, med tanke på ekonomi, arbetslöshet osv.

 • Anonym

  Det enda en republikansk kandidat behöver är de vita rösterna. Obama får minoriteters och HBT-personers röster, men tyvärr också en hel del av de vitas röster, särskilt singelkvinnors. Det är republikanernas problem, att de inte ens engagerar sina kärnväljare. Fast det behövs inte så väldigt mycket mer, eftersom det som sagt var väldigt jämnt i detta val sett till det totala antalet röster och deras fördelning, liksom i tidigare val. Om inte republikanerna klarar av att identifiera sig som de vitas parti så är de körda. 

  • Anonym

    Såatte… republikanernas strategi bör vara att vara ”de vitas parti”? Det känns ju sådär fräscht.

 • Anonym

   Det är ärligt talat bara halvkul att läsa referat av dailyshow-skämt…

  • Pantertanten

   Inte ens halvkul.

 • Anonym

  Det här känns som en osedvanligt tendentiös bloggpost när Karin talar om ”republikanernas falska verklighetsbild. Givetvis hade de en chans att vinna i Ohio men de lyckades inte. Inget konstigt.
   
  Hur kan det vara en ”falsk verklighetsbild”, om man försöker vara det allra minsta opartisk?

  • Anonym

   Tidigt i kampanjen – visst. Men mot slutet var det väldigt tydligt hos pollaggregatorerna (Nate Silver, Sam Wang, t o m RealClearPolitics) vad som skulle hända.

   Men nu kommer det info om att kampanjen hade sina egna ”unskewed polls” där de justerade siffrorna enligt mest enligt magkänsla. Ajdå.

 • Anonym

  Så Entwhistle (pedofilen och bassisten fick inte va’ med…)

  Påminns annars om svenska bloggerskan som vill samla teddybjörnar och dockor till ensamkommande barn………….

 • Anonym

  och så var det en liten detalj-hur gick det med spararnas pengar?

  • Anonym

   De förlorade säkert en del ( har någon koll på vad som hände?) men det är väl helt i sin ordning. Hög risk= hög ränta. Om bankkunder skulle tänka på risken, så skulle konkurrensen mellan bankerna bli mer sund. Sparare skulle då se fördelen med en låg ränta, då det ger en låg risk.

   • http://www.facebook.com/people/Jens-olafur-Edgren/714264441 Jens-olafur Edgren

    Alla har fått tillbaka sina slantar. Dels genom isländska staten till egna medborgare och dels har britterna/ holländarna själva ersatt sina medborgare och lagt skuldkrav på Island. Detta skuldkrav är nu uppe för beslut i ESS domstol där domen blivit (Idag!) att Island inte är skyldig till diskriminering av utländska kunder i Icesave. Konkursboet efter Icesave beräknar täcka alla skulder till 80-95%. Gå gärna in på islandsbloggen om ni vill veta mer.

    Vänligen/ jensa

 • Anonym

  Klok man, presidenten,  tänk om vi hade sådana i EUs ledning, då skulle EU bli populärt.

  • Anonym

   Med fler som honom i EU:s ledning så skulle EU inte finnas kvar som statsbildning utan endast som ett frihandelsavtal…och en jäkla massa arbetslösa byråkrater.

 • Anonym

  Detta är självklarheter! Hur kan välutbildade ekonomer komma till någon annan slutsats?  Jo genom att vara välutbildade intelligenta dumbommar. Alternativet är att man är en bedragare.

  • Anonym

   De kommer till en annan slutsats därför att de bara har läst kurslitteratur skrivna av ekonomer med intressen i banksfären. 

   • http://pulse.yahoo.com/_KPP64ITVMZZH4ZDHRGV7EVEC3E Bo

    Där träffade du huvudet på spiken.

  • Anonym

   Bedragare är nog fel ord. Det är maktintressen det handlar om. De som skulle förlora på en motsvarande lösning är kapitalägare och finansbranschen som sådan inklusive de anställda. Det finns inget intresse för de som placerat pengarna i bankerna att ta den smällen. Politikerna (än mer internationellt) är livrädda för att förlora deras stöd. Detta har ingenting med dålig utbildning att göra utan tvärt om med hög utbildning. Det är bara det att man inte vill förlora så mycket till förmån för en mer hälsosam ekonomi. Misstänker också att politiker och andra är rädda för att tappa sin maktposition gentemot andra länder och därför inte vågar ta steget.

 • Anonym

  Avskaffa alla valutor sen belägg vägarna med guld silver brons platina jaspis ädelsten mm, inför byteshandel fort som bara DU kan
  (så ingen märker det) gör det du som ska göra det …GUD !

  • Guest

   Har du glömt att ta dina mediciner?

   • Anonym

    Tack snälla du ! Nu på direkten ! Du besitter en god förmåga den vet du om .

   • Anonym

    Utagerat för min del svar finns vid artikeln
    Subject: [svdsewebbteknik] Re: Islands president: ”Låt bankerna gå omkull”

 • Juri Trefov

  I detta fall var god och meddela mig när kommer denna ”D- day” för att jag kunde hämta mina besparingar från konkursdrabbade banken! Eller själva ideen ligger i det  att blåsa upp alla? Islänningar ju har rika erfarenheter i detta område. Fråga folk i U.K. & Holland…

 • http://www.facebook.com/people/Ake-Lindahl/1436635872 Åke Lindahl

  Hade själv ett antal kr i en bank, bankgarantin gällde, hur det gick med aktieägarna är väl en annan historia detta som svar till swerco här nedan

  • Anonym

    Att äga aktier är ett risktagande, missköts en bank så får ägarna lägga till pengar eller förlora sitt kapital.

 • Anonym

  VI HAR EN EUROPEISK LEDARE SOM TALAR KLARTEXT:

  OM FINANSMARKNADEN INOM EU.

  .

  by Václav Klaus, the President of the Czech Republic

  .

   Some of them started to pay closer attention to the European problems two years ago – in the moment of the explicit, visible and undeniable Eurozone debt crisis, but most of them still do not want to know that this crisis is only the tip of a much bigger iceberg.

  .

  http://www.brugesgroup.com/SpeechByVaclavKlaus.pdf

  • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

   Ja, Václav Klaus har ju profilerat sig som en stark kritiker av EMU, EU och Lissabonfördraget.
    
   Samtidigt så är han väl den enda statschef i Europa som är ekonom.
    
   Intressant sammanträffande!

   • Jimmie Olsson

    Nu är väl vår egen statschef civilekonom, däremot kanske V. Klaus har praktisk arbetslivserfarenhet utanför politiken också vilket jag inte tror Reinfeldt har.

    Edit: Stavfel!

 • http://josefboberg.wordpress.com/ Josef Boberg

  ”Minns ni Island?

  Öriket som blåste upp tidernas största bankbubbla och som i princip kollapsade när finanskrisen slog till 2008.

  Landets banksektor hade vid kraschen hunnit bli mer
  än tio gånger större än Islands BNP vilket får finanskrisen i Europa att
  framstå som en lätt krusning på ytan av en liten skogstjärn.

  Idag, när Europa fortfarande i högsta grad lider av sviterna efter
  krisen, är läget på Island betydligt ljusare, med både tillväxt och låg
  arbetslöshet.”

  Jo… – Andreas Cervenka – jag
  minns mycket väl detta – och tyckte då att Island gjorde helt rätt. Det
  har ju i efterhand bekräftats att Island då gjorde det enda möjliga –
  får att få en bättre ekonomi i landet. Det hänger samman med:

  ”ÖVER
  ”EN NATT” SKAPA EN STARK EKONOMI I VILKEN NATION SOM – I-LAND ELLER
  U-LAND – ÄR SÅ BANALT ENKELT ATT DET KNAPPT GÅR ATT FÖRKLARA
  !

   

 • Anonym

  VI HAR EN EUROPEISK LEDARE SOM TALAR KLARTEXT.
  OCKSÅ OM KLIMATLARMET OCH EU!

  .

  Václav Klaus

  .

  I would like first of all to thank the organizers of this important
  conference for making it possible and also for inviting one politically incorrect
  politician from Central Europe to come and speak here. This meeting will
  undoubtedly make a significant contribution to the moving away from the
  irrational climate alarmism to the much needed climate realism.

  .

  http://www.klaus.cz/clanky/2266

  • Anonym

   Och hur känner du att detta är relevant givet ämnet i artikeln? Foliehatt på!

 • Anonym

  Äntligen!

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Eftersom banker är vinstmaximerande och krediter utgör betalningsmedlet, så blir bankerna självförgörande, detta är inte särskilt komplicerat att inse eftersom ekonomi kan existera utan banker medan banker blir meningslösa utan ekonomi. Så att starta om systemet i cykliskt genom antingen jubelår eller kollaps / konkurs, förefaller en smula enfaldigt. Samhället måste ta det långsiktiga ansvaret eller ställa in sig på kortsiktig eliminering av människor, svårare än så är inte valet till sin grund.

 • Anonym

  När det gäller banker så undrar jag vad de gör för att dupera politikerna till att ta notan från bankerna. Jag undrar också hur bankerna kan tillåtas att gnälla över nya striktare regler som skall motverka de deras tidigare dåliga affärer och girighet. Borg är en av de få politiker som ger bankerna lite tuggmotstånd. Bankerna är en överskattad aktör på marknaden.

 • Anonym

  Isländare borde skatta sig överlyckliga, de har en president som faktiskt verkar kompetent i ämnet samhällsekonomi. Ett unikum i den politiska världen kort sagt!

 • Anonym

  Alla pappersvalutors värde går mot noll. Att värdet har varit hyfsat bestående de senaste 20 åren skall inte inbilla mig att vad som har återupprepats under tusentals år på något sätt skulle ha förändrats. 

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Själva frågan varför människor och nationer skall betala enskilda vinstmaximeringsintressen för att skapa det medel(pengar) som människor och samhälle behöver för sin handel med varor och tjänster, borde nog besvaras med en något mera framträdande tydlighet…Att detta ovillkorligen havererar samhällets långsiktiga hållbarhet kan nog inte helt sägas sakna sina poänger.

 • Anonym

  Pengen är en drog om någon
  låten därför jäms med roten sågom
  om stubben eller roten skjuter
  skott som liknas vid  valuter
  ryck den skiten opp
  däri finns mitt hopp

 • Arne Plahn

  Ja, det är dags för tillnyktring bland våra makthavare!

  • http://twitter.com/SuperSunshine21 ダニ ダール

   De gav ifrån sig makten här, till förmån för snabba cash http://sv.wikipedia.org/wiki/Finanskrisen_i_Sverige_1990%E2%80%931994#Bakgrund

   • Anonym

    Ja, man lät bankerna köra sitt eget race. Men riksbanken var fortfarande med i spelet och förstörde det mesta. Man borde låta bankerna köra sitt race och samtidigt lägga ner riksbanken. Politiken skapade finanskrisen.

 • karl

  Borg har lysnat på Bankdirrektörerna toner för länge

  • Nebbiolo71

   Är det en vild gissning att han snart kommer erbjudas plats i bankföreningen?

 • Nebbiolo71

  Självklart att realekonomin blomstrar när finanssektorn hålls kort då denna i sin roll som förmedlare av kapital endast kan mätas i hur stora kostnader den lägger på den reala ekonomin – ju större finanssektor, desto större kostnader att bära för realekonomin och desto mindre effektivt fungerar hela ekonomin! Det här är ju inte direkt rocket science för människor med det sunda förnuftet i behåll…

 • Anonym

  Att det fungerar för Island – det beror nog mera på att avståndet mellan politiker och folk inte har blivit för stort utan att man har ett relativt stort ömsesidigt förtroende. I ett litet samhälle kan man inte smyga med en dold agenda särskilt länge utan att bli upptäckt.

 • http://twitter.com/SuperSunshine21 ダニ ダール

  Banker borde som vilka andra företag och branscher som helst gå i konkurs om de inte sköts väl eller efterfrågas. Verkligheten är som artikeln antyder tyvärr inte som sådan.

 • Anonym

  Jag är mer inne på Bo Lundgrens linje. Nationalisera alla banker i kris. Det räcker för att trycka till aktieägarna och förhindra vårdslös riskhantering. Men vi har också ett problem med storleken eftersom staten inte kan täcka upp för hur stora banker som helst. Nuvarande och kommande kapitalkrav skall täcka hela bankverksamheten men där egentligen samhällsintresset endast ligger i insatt kapital. Varför skall vi då tillåta bankerna att tjäna så pass mycket pengar att de kan fylla på de egna reserverna? Som ett slags självspelande piano… Kanske är det bäst att dela upp bankerna i kommersiell & investment banking i alla fall. det blir nog billigare för samhället i längden.

  • Anonym

    Jag med. Det är ungefär samma sak som att låta banker konka.

  • http://twitter.com/neolibagenda Neoliberal Agenda

   Det bästa är att avskaffa dagens monetära system som gör det möjligt. Allstå, inför en uppbackad valuta (tex. guld) och låt räntan sättas av utbud och efterfrågan (spar- och lånevilja).

   Skulle en bank gå i konkurs så är det inte värre än säg när ett parkeringsgarage går i putten. Du kan fortfarande få ut din bil, den är ju aldrig en del av balansräkningen.

   • Herr Hur

    En uppbackad nationell valuta är bara en illusion, eftersom säkerheten när som helst kan beslagtas av staten som driver riksbanken.
    Istället ska man tillåta de varor som spontant väljs av marknaden att fungera som pengar. Visst kan det finnas privata banker eller clearinghus som spontant ger ut kvitton eller krediter på en viss vara – men det är inte något staten ska lägga sig i!
    Låt folk betala och få betalt med vad de vill! Kanske är det guld, kanske är det silver, kanske är det limpor av vitt bröd – det borde folk själva vara myndiga att avgöra.

    • http://twitter.com/neolibagenda Neoliberal Agenda

     Visst kan man tillåta fraktionella valutor, ungefär som man kan tillåta restauranger att servera bajs bara man deklarerar det tydligt på menyn, men ingen vettig människa vill ha en valuta som andra lätt kan urholka värdet av.

     Med uppbackad menar jag inte guldmyntfot, dvs att staten ska vara en ”garanti” som tex. i Bretton Woods. Detta har provats massa gånger i historien och det slutar alltid med att staten fuskar.

     Nej, jag menar guld (tex.) i valven och att man avskaffar centralbanken.

  • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

   Helt klart borde banken dela upp kärnverksamheten (in- och utlåning till företag och privatpersoner, och förmedling av pengar) och de mer komersiella delarna.
    
   Endast den rena bankverksamheten borde omfattas av insättningsgarantin.
    
   Jag begriper inte vad det är för fel på banker, om vilket annat företag som helst missköter verksamheten så slutar det i en konkurs. Men bankerna springer till staten och gråter….

  • http://komigenuva.wordpress.com Nemokrati

   Ja, varför ska svenska skattebetalare stå för kreditförlusterna i den danska bobubblan som spruckit? Vi kommer att få mer än nog med vår egen när den väl exploderar. Svensk skuldsättning på privatsidan är bland de högsta i världen. Nordea är nu också helt danskdominerat, sedan alla svenskar petats från styrelsen. Och Clausen smörjer kråset…räknar med fet bailout från Riksbank (som nyligen lånade upp 100 miljarder för att fortsätta göda de allt mindre svenska storbankerna, så de slipper stå sina egna kreditförluster pga skyhög dollarupplåning, proptrading, fortsatt uppblåsning av kreditbubblan, kort sagt, allt utom fungerande långivning till produktiva verksamheter som kan ge jobb). 

 • http://observer.pip.verisignlabs.com/ observer

  Cervenka sällar sig nu till skaran som ska odla myten om hur ”framgångsrikt” Island har varit sedan kollapsen 2008.
  Lite kalla fakta kanske kan få dig att tänka om:
  Man nationaliserade visserligen bankerna, men privatiserade dem sedan omgående igen och gav till fordringsägarna. Man gav inte alls skuldnedskrivningar till folket i allmänhet, utan bara till de allra rikaste (”top 1%”). Så presidenten pratar strunt när han nämner ”hjälpa de fattiga”.

  Island visar inte heller upp någon mirakulös ekonomisk tillväxt utan håller sig med nöd och näppe över lågkonjunktur med drygt 2% i ekonomisk tillväxt, samtidigt som KPI-inflationen ligger på höga 4% och äter upp tillgångar. Den blygsamma ekonomiska tillväxt man haft de senaste åren har ingalunda täckt upp raset under krisen.

  BNP föll med 8.6% 2009-2010. För att återställa det krävs inte en uppgång på 9.4%, vilket man t ex kan uppnå med 2.3% i fyra år. Man är alltså inte tillbaka till tidigare läge och under tiden har, som alltid, tillgångar omfördelats och antagligen ännu mer koncentrerats till de rikaste även med den isländska lösningen.

  Så frågan är varför vissa sprider dessa myter om Island utan att kolla fakta?

  • http://josefboberg.wordpress.com/ Josef Boberg

   Hmmm… – Observer – i texten ovan står:  ”Landets banksektor hade vid kraschen hunnit bli mer än tio gånger större än Islands BNP vilket får finanskrisen i Europa att framstå som en lätt krusning på ytan av en liten skogstjärn.”

   Så att Islands BNP föll med 8.6% 2009-2010 – är väl INGET att förvånas över – som jag ser det.

   Apropå detta – känner Du till att Sveriges BNP till ca 50 % består av banksektorn (sagt av bl a finansminister Anders Borg  24/5-12 i den ”Öppna utfrågning om Finans-politiska rådets rapport” ). Banksektorn är ju en icke varuproduktiv verksamhet  (= samhällstärande ?). Är det då vettigt att banksektorn är en så stor del av BNP ?

   • http://observer.pip.verisignlabs.com/ observer

    >Så att Islands BNP föll med 8.6% 2009-2010 – är väl INGET att förvånas över – som jag ser det.
    Må så vara men jag anser att artikelförfattaren Far med osanning när han försöker måla bilden av Island som en framgångssaga som andra länder ska ta efter?! ”läget på Island betydligt ljusare, med både tillväxt och låg arbetslöshet.”
    Detta är inte sant. Man kan förstå att vissa islänningar lever i en förnekelsefas just nu och gärna sprider lögner om läget hemma på Island för att återupprätta den nationella självkänslan, likt presidenten gör för utländska journalister. Men han ljuger Cervenka rakt upp i ansiktet. Landets tillväxt på 2 % per år ligger under inflationen på 4 % . 

  • http://josefboberg.wordpress.com/ Josef Boberg

   Observer – hur tror Du att Islands nationalekonomi hade varit i dag – med en banksektor MYCKET mera än tio gånger större än Islands BNP- undrar jag ?

   • http://observer.pip.verisignlabs.com/ observer

    Observer – hur tror Du att Islands nationalekonomi hade varit i dag – med en banksektor MYCKET mera än tio gånger större än Islands BNP- undrar jag ? Det kan man spekulera i hur mycket som helst. Har du noterat att börserna tokrusat sedan botten 2009? Om islänningarna hade satsat rätt och hakat på det tåget…

  • http://twitter.com/neolibagenda Neoliberal Agenda

   ” med nöd och näppe över lågkonjunktur med drygt 2% i ekonomisk tillväxt”

   Mer än dryga 2% tillväxt kan inte en utvecklat ekonomi som Island räkna med. Högre siffror i i-länder beror i de flesta fall bara på att man är i en bubbla (en ohållbar kreditexpansion) som resulterar i en krasch kort därefter.

 • Anonym

  Kanske är det dags att undanta finansiella verksamheter när man beräknar BNP. I bästa fall så är en bank ett smörjmedel vid transaktioner mellan köpare och säljare, i värsta fall en dränering av pengar.
   

 • Anonym

  ”[finansbranschen] tar talanger från andra sektorer”

  Efter svarta måndagen 1987 sa en glad Robert M. Solow att nu blev det kanske ingenjörer av alla MBA. Han var en person som såg igenom alla finansiella uppfinningar och insåg bristen på verklig produktion som ger välstånd.

 • Anonym

  Islands president är en klok röst i en djungel av giriga …….
  Jag föreslår:
  Förstatliga alla banker, och skapa därmed inkomst till staten, det vill säga folket.
  Av staten / folket ägda banker har inga överdrivna vinstintressen och kan erbjuda låga låneräntor.
  Förbjud inkomst av kapital, vilket i realiteten är det samma som att tillskansa sig värden utan att arbeta, och utgör en demoraliserande faktor i samhället.

  • Anonym

   Förbjuda inkomst av kapital? 

   .

   Du syftar alltså på att om jag sitter med en miljon som jag inte behöver så får jag inte låna ut denna till exempelvis en entreprenör mot en skälig ersättning för risken? Därifrån är det inte långt till Sovjets kuponger.
   .
   Om vi ska förstatliga bankerna och skapa vinst åt folket, varför fortsätter vi inte och gör detsamma med IT-industrin? Den är brinnande het nu och kommer förmodligen vara det den närmaste tiden också! Vi skulle ju kunna dela ut kuponger så varje familj får ett antal extra brödlimpor i veckan.

   • Anonym

    En viktig fråga är: Hur fick du tag på denna miljon?

    Ett värde skapas endast genom utfört arbete. Allt arbete är i princip lika värdefullt, alla delar i en produktionskedja är lika nödvändiga och har därför samma värde.

    (Det faktum att höga chefer tar ut höga bonusar betyder inte att deras arbete är mer betydelsefullt än en enskild montör på det löpande bandet, dessa höga löner kan de tillskansa sig endast genom att de har makt över resurserna.)

    Om någon tillskansar sig ett värde som överskrider en normal medellön så utgör detta värde i princip ett stöldgods, eftersom det arbete av vilket värdet är ett resultat, har utförts av någon annan.

    Det enda rätta man kan göra om man har en miljon till övers är att ge dessa pengar till de fattiga som arbetar utan att få del av de värden de producerar.

    Till  skillnad från bankerna producerar IT-industrin och all annan kreativ verksamhet produkter som har ett värde för människor. All sådan verksamhet skall naturligtvis främjas, här behövs inget förstatligande.

 • Anonym

  Föreningen HK intervjuade en av personerna som tog initiativ att bygga det nya Island. 

  ”Vi var 9 personer som träffades inklusive miljöministern. Vår ide var att vi skulle genomföra en nationell samling Thodfundurinn”. … ”Thodfundurinn (The National Assembly/Nationell samling) ville samla ett statistiskt urval från hela folket, boplats, ålder, kön yrkesgrupper, företagare, myndighetsfolk, landets ledare, kallades samman till ett möte i en idrottshall. http://wp.me/p2fVx0-ab

  La Rouche hade en snarlik rubrik på en artikel 7 dec 2010: ”Islands president: Vi lät bankerna gå och mår bättre”
  http://www.larouche.se/nyheter/2010/12/07/islands-president-vi-lat-bankerna-ga-mar-battre

 • Anonym

  Att låta bankerna falla fungerar kanske på skrivbordet men i verkligheten då?

  Glöm det! Banksters har makten i Europa! Vilken diktator har avsatt sig själv?

  Nej införandet av en ”bankunion” som stärker banksters makt och lägg sedan till ett EU försvar så är sista spiken i kistan slagen!

  Hur sedan banksters ska hantera ”demokratin” blir intressant. Vad händer när Europas medborgare väljer ”extrempartier” och ”straffröstar” bort EU?

  Europas kommer att slitas isär när banksters tillsatta politiker konfronteras med missnöjet från Europas medborgare!

  *varsågod och radera ….denna kommentar som vanligt*

 • Anonym

  Vad som INTE diskuteras.

  Är det växande missnöje, ilska, uppgivenhet i Europa.

  Det spelar egentligen ingen roll hur den skapats eller varför. Bara genom att den existerar innebär den en oerhörd risk.

  Hur den skapats i Europa är nog de flesta överens om. Hur den ska hanteras är det ingen som pratar om.

  Makt och rikedom åt få medan medborgarna kommer att leva om inte i misär så iallafall i dess närhet (jag är inte kommunist eller ens ”vänster” men för ändå fram dessa tankegångar) är grunden till orättvisan.

  Det verkar som debatten ”seglar” i någon sorts ”soppa av handlingsförlamning”. En ide hit och nästa dit. Medan inget händer!

  Jo något händer. Situationen förvärras……

 • Anonym

  Demokratin är fortfarande EU-vansinnets största fiende!

  Hur länge kommer den att vara det….?

 • Anonym

  Var det inte Island som struntade i att ersätta alla sina utländska bankkunder när bankerna gick omkull?
  Insättningsgarantin gällde plötsligt bara islänningar.
  Ett effektivt sätt att minska skulderna …

  • Anonym

   Bankerna har väl huvudansvaret? Island valde att hjälpa de av sina egna medborgare som drabbades när bankerna gick omkull. Det kan de andra länderna också göra.

 • Anonym

  Det bygger på vanföreställningen att de som bedriver ansvarlös bankverksamhet bryr sig om att banken går under, det gör de givetvis inte de har sina pengar. Däremot vore det bra om banken gick under och folk var tvungna att sälja sina  hem för att betala banken långivare. Då kanske folk skulle inse vansinnet i att köpa något som det inte finns någon rimlig chans att betala av under en livstid.

 • Anonym

  ”- Lärdomen är att om man vill ha en konkurrenskraftig ekonomi är en stark finansbransch dåliga nyheter, även om den är framgångsrik, eftersom den tar talanger från andra sektorer, förklarar presidenten.”
  Absolut, det här har även jag märkt. Många talangfulla civilingenjörer i fysik eller datateknik som skulle kunna bidra med något vettigt till samhället sitter istället på banker för att exempelvis göra finansiella transaktioner så snabba som möjligt. Det är en löjlig situation vars lösande absolut skulle kunna leda till en boom i kunskapsekonomin när kompetent folk frigörs för att tillföra något vettigt till ekonomin istället.

 • Anonym

  De flesta ser Island som ett exotiskt land med exotiska människor. Vad folk inte ser är att ingår i det isländska   lynnet att köra cowboystilen och att börja galoppera direkt från stillastående. De gillar att ta risker men de bryr sig inte vems rygg de sitter på. Brittiska och nederländska skattebetalare fick betala banksvindleriet. Och nu ska Norges och Sveriges skattebetalare pröjsa Islands flygövervakning. 

 • Anonym

  Helt rätt metod. Det må svida rejält ett tag, men något annat är inte aktuellt om vi ska bryta oss loss från denna sanslösa lek med fiktiva värden som skapar så mycket elände hos dom som inte ens är ansvariga. Jag är beredd att offra det mesta av mitt välstånd om det innebär att kapitalets strypgrepp på jordens befolkning kan brytas.Jag må låta naiv men så länge ett bättre alternativ inte erbjuds så kan vi lika gärna bränna ner rubbet och börja om från början.

 • Anonym

  DEN presidenten verkar sund och intelligent! Synd att det inte finns fler av den sorten!
  Han dansar inte ”marionett” dansen åt bödlarna!

 • Anonym

  Det här var nog det klokaste som skrivits på länge. Bankerna i Sverige tar höga risker för de vet att staten backar upp. Det i sin tur leder till låneraseri och fastighetsbubblor som kan förstöra livet för många och även hela samhället.

 • http://twitter.com/ab6706 AB

  Så sant

 • Elementary

  Det går ju naturligtvis bra för ett litet land med så små banker globalt sett att göra så här. Men att agera så här i USA och Europa skulle ställa till oöverskådliga skador som skulle resultera i totalt kaos och sannolikt flera krig. Det fanns absolut inte något alternativ till att rädda bankerna och hela betalningssystemet dock borde man följt den svenska modellen och tillfälligt förstatligat alternativt blivit delägare i bankerna i utbyte mot kapital. Detta för att se till att skattebetalarna kan få tillbaka insatserna, vilket också blev fallet i Sveriges bankkris.

 • Elementary

  Jo notera vidare vad som hände förra gången man okontrollerat lät betalningssystem etc krascha. Då fick vi andra världskriget. Det här är allvarliga saker och parallellen Island och resten av världen är totalt feltänkt det står utom all tvivel. Ja om man inte tycker att en enorm riskökning för krig, kaos och okontrollerat mördande är bättre än att bankerna räddas med skattebetalarnas pengar. Jag vet vad jag föredrar. Och nej jag jobbar inte på bank men värderar livhanken mer än plånboken.

 • http://pulse.yahoo.com/_GSZACX4IJOYGXWRHLKIQVJ3UYU Kenneth

  Inte direkt några nyheter här. De hungriga skall föda de mätta. 

 • Mabe

  Andreas Cervenka –   du är värd all respekt.

  Jag delar inte alltid dina åskter, eller kommer till samma slutsatser, men du argumenterar bra, renhårigt och tydligt. Bra journalism – och som ekonomi-journalistik är det enastående, fullt i klass med de bästa skribenterna i Financial Times och The Indipendent
  http://www.ft.com  – http://www.independent.co.uk.

 • J N

  Oberoende om Cervenka har rätt eller fel är det väl dags att minska på finansmarknadernas (bankernas) inverkan på ekonomin. De skall vara ett smörjmedel och låta de företag som faktiskt producerar något av värde tjäna pengar. Alltså, minska storlek och inflytande på banker och övriga pengajonglörer.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Bankerna skapar kreditpengarna och det är detta som nu utgör problemet i världen inom BIS och IMF, det är punkten för själva skapandet i systemet som är det avgörande och styrande för ekonomin, det avgörande är inte vilken omfattning som detta sedan måste täckas upp av reserver. Det är kreditbildningspunkten som är det underliggande och bärande problemet i sak, alltså att bankerna kan påverka penningmängden.Bankerna vinstmaximerar vilket sedan får som konsekvens att alla tillgångar i ekonomin genom funktionen av ränta rör sig mot bankerna.Kreditpengarna kommer att cirkulera med en avtagande hastighet eftersom dessa till en allt större del och omfattning går åt till att betala för tidigare bildade krediter. Efter skuldmättnadspunkten så går den större delen av varje ny enhet kreditpengar till att betala för historiska krediter.

 • Anonym

  Man kan undra vilka uppdragsgivare som EU kommission och EU politiker har, är det bankerna eller medborgarna. 

  • Anonym

   Vilka smörjer politikerna bäst? Inte är det boskapen i alla fall. Lobbying från banker står nog för en stor del av plolitikernas och tjänstemännens bi-inkomster…

 • http://dangerousbeans.bloggo.nu/ Dangerous Beans

  Jag fattar inte: HUR är det möjligt att skattebetalarna ska stå för dessa risker?!? Vem har frågat oss om vi vill det? Hela den här karusellen är ett gigantiskt rån!!! Varför har vi avskaffat människooffer av de höga herrarna när de orsakar dåliga tider? Det kanske skulle lära dem att vara lite mer aktsamma om vårt samhälle.

  • Anonym

   VI har ju alla röstat i valen. De val vi får göra, vill säga.
    
   Så varför skulle de fråga oss (igen)?

  • Anonym

    Vi har inte avskaffat det. Det går inte att avskaffa. Om tillräckligt många blir tillräckligt förbannade så kommer de rika att få betala priset.

 • Anonym

  Tror knappast det är för att berika den så kallade ”1%” som åtgärderna vidtas, den procenten  klarar sig alldeles utmärk vid en global bank krasch. Undrar om inte den ”vanlige” medborgaren skulle påverkas mer om man lät banker gå omkull , sparkapital som går upp i rök, arbetsplatser som försvinner pga av att företagen inte kan omsätta sina lån och saknar rörelsekapital.

  • http://www.facebook.com/goran.olsson.52 Göran Olsson

   Och om vi inte låter bankerna tippa och fortsætter att baila ut med våra pensionspengar och våra pengar till sjukvård och skola. Hur kommer det att gynna oss på sikt ?

   Bankerna skapar inga arbetstillfællen mer æn till dom bankanstællda en myt att banker i nuvarande form ær samhællsnyttiga   dom ær istællet tillsammans med våra politiker ett av våran vælfærds størsta hot…

   • Anonym

    Hur mycket pensionskapital tror Du är investerat i bankaktier? Vi har ett färskt exempel i Leman brother kraschen vad som händer när finanssektorn får en hjärtinfarkt. Vill Du ha en upprepning?

    • http://www.facebook.com/goran.olsson.52 Göran Olsson

     Du menar att vi skall fortsætta att mata bankerna och istællet låta resten av samhællet krasha.
     Vi kan inte ha ett fungerande vælfærdsamhælle med nuvarande finansiella system så vi må vælja banker i sin nuvarande form eller ”allmæn” vælfærd.
     Har jag førstått dig riktigt att vi skall vælja bankerna ?

  • Anonym

   Sorry asiktenmin, du har inte tänkt igenom det.  Om en bank går omkull skulle insättningsgarantin kicka in.  Man kan lätt se till att det bara är ‘vanliga medborgare’ som drar nytta av det.  Sedan skulle det vara betydligt billigare att skapa en ny – statlig – bank för att se till företagen som inte kan omsätta sina lån än att hella ut pengar i den mängden som man gör nu för att rädda hela en banks verksamhet.

 • Anonym

  Skillnaden mellan svenska banker och John Gotti är väl bara att den senare hamnade i finkan?

 • Anonym

  Skandalöst… Frågan är hur hård reaktionen mot bankerna blir och när den kommer…

  Trenden mot allt högre arbetslöshet är i förlängningen ett hot mot demokratin… 

 • Anonym

  Mycket bra artikel Andreas Cervenka!

  Allt tydligare framgår det att de verkliga makthavarna finns inom banksfären. Och i knät på bankerna sitter politikerna.

  Har det någon betydels hur vi röstar? Är frestelsen alltför stor även för extremare politiker att krypa upp i knät på bankerna om dom kommer till makten?

  Sitter vi medborgare fast i moment 22?

  Är det lika bra att vi röstar direkt på ”bankchefer” istället för politiker?

 • http://josefboberg.wordpress.com/ Josef Boberg

  ”Ta från de fattiga, ge till de rika”

  Jo… – Andreas Cervenka – det är ju inget nytt under himlen precis – för så har det ju i stort varit sedan religioner hittades på = uppfanns för ca 6000 år sedan.

  Men det tog ej riktig fart förrän runt mitten av 1800-talet  (vissa menar att det var i slutet av 1700-talet) – för då påbörjade banksters på allvar det nuvarande renodlade pyramidiska ekonomiska tänkandet och agerandet. Det följdes av att stater gjorde det lagligt med Fractional-reserve banking = girighet som ledstjärna = ”Vår verklighet” = för oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna.

  På den vägen är det – trots:  ”ATT ÖVER ”EN NATT” SKAPA EN STARK EKONOMI I VILKEN NATION SOM – I-LAND ELLER U-LAND – ÄR SÅ BANALT ENKELT ATT DET KNAPPT GÅR ATT FÖRKLARA !”

 • Anonym

  Det skulle vara förvånande ifall lagförslaget går rakt igenom utan förhandlingar.
  Eftersom EU kommissionen har initiativrätt till  att lägga lagförslag så hamnar oftast lagförslagen i eu-maskineriets långbänk.Vi som är EU medborgare har ingen insyn hur dessa lagförslag skrivs elle vilka personer som skriver dem. EU kommissionen är en av de mest slutna sällskap i Europa och dit allmänheten inte har någon insyn. På byråkratspråk kallar man EU kommissionens slutenhet for det demokratiska underskottet.
  Här finns det enormt mycket att göra ifall man vill skriva grävande ekonomireportage.med tanke på att kommissionen har ensamrätt att skriva lagförslag för alla Europas medborgare.

  • http://josefboberg.wordpress.com/ Josef Boberg

   ”EU kommissionen är en av de mest slutna sällskap i Europa och dit
   allmänheten inte har någon insyn. På byråkratspråk kallar man EU
   kommissionens slutenhet for det demokratiska underskottet.”

   Jo… – Alexander – EU-projektet är ett eländes elände – som jag ser det. Ingående i sak om vad jag grundar det på HÄR.

 • Anonym

  Frågan är inte om de rikaste skall få tjäna pengar, frågan är hur stor deras förmögenhet får bli som andel av BNP?

  Monopol eller oligopol är alltid långsiktigt skadliga eftersom gamla ingrodda monopolister ibland blir nöjda, ouppmärksamma och rädda för förändring.

  Om förmögenheter koncentreras allt för mycket så leder det till en monetär deflationistisk utveckling som staten blir tvungen att reglera genom att helt enkelt trycka mer pengar så att den ekonomiska pluralismen och dynamiken kan bibehållas.
  Alternativet är anti-trust sanktioner mot stora banker och finanskonglomerat.

 • Anonym

  Svar till: Josef Boberg

  Varför inte se banker som en förlängning av staten???
  Staten delegerar makt över resurser genom att dela ut en oktroj till ett par medborgare som verkar vara av rätta virket.
  Sköter banken sig är det bra för alla.
  Om banken missköter sig så tar staten tillbaka sin oktroj och genomför drastiska åtgärder.

 • http://www.facebook.com/people/Jonas-Palmqvist/100000133128494 Jonas Palmqvist

  Inför schavotten!SAS/Nordea och´politiker på torget, BASTA!!!! 

  Jonas Pamqvist

 • http://twitter.com/neolibagenda Neoliberal Agenda

  Man sparkar burken framför sig samtidigt som man förvärrar problemen… Vad är nytt?

  Det man skulle ha gjort från dag ett är att låta länder och banker gå i konkurs. Det hade blivit en minnesbeta för de som varit oförsiktiga och det hade innbeurit högre räntor framöver. Varje land hade fått ta hand om sina skulder/banker bäst de vill, men ECB kunda ha ställt upp med en bankgaranti för att undvika panik bland spararna.

  När allt lugnat ner sig, vilket det hade gjort vid det här laget, hade man sen kunnat växla över till system med marknadsräntor och utan fraktionella reserver.

 • Anonym

  Inlägget är oläsligt
  Snubben har kommit åt enter varenda gång han borde ha tryckt på bara punkt.

  • Anonym

   Det är luftigt och lättläst! Jag gillar det!

   • Anonym

    Det finns nyhetssidor som är extra lättlästa för sådana som dig :)

 • Anonym

  Bankunionen är ett bra exempel på de ”illusionstrick” EU ägnar sig åt.

  Denna omvända psykologi har jag skrivit om tidigare men visar än en gång hur det fungerar i verkligheten.

  Det går helt enkelt ut på att man ”marknadsför” ett förslag som fördelaktigt för Europas medborgare medan det i verkligheten helst då efter att förslaget klubbats igenom visar sig vara något helt annat.

  Känns detta igen?

  På hederlig Svenska skulle vi vanliga människor kalla det ”förbannad lögn”.

  Detta förekommer alltså på EU nivå och de som ska ”luras” är Europas medborgare. Fatta det gott folk!

  Det farliga inträffar när vanligt folk inser att ”demokratin” inte fungerar.

  • http://akelaslair.wordpress.com/ Ingrid EM

   Ja, jag känner igen det.

  • http://josefboberg.wordpress.com/ Josef Boberg

   Streck i debatten efter tre kommentarer”…jag menar, när du är på väg att posta din tredje och sista kommentar till en viss artikeln, hoppas jag att du har slipat på dina argument och formulerat dig så väl du kan.”  / Fredric Karén

   Detta är min tredje = sista kommentar – och då vill jag påtala att Mexiko för en hel del år sedan hade en fullständigt obetalbar statsskuld – och den är idag BARA ca 5 dollar per capita. Den svenska statsskulden är ca 120 000 kr per capita.

   Såvitt jag känner till den saken – så hänger det samman med att Mexiko – sedan en viss tid tillbaka – själva mer och mer producerar de pengar som ”samhällsmaskineriet” ständigt behöver utökas med – istället för att låna pengar av banksters till hög ränta. Detta för att samhället ej skall ”gå i stå” = arbetslösheten öka.

   Den öppna arbetslösheten i Mexiko är någonstans mellan 3-5%. Procentandelen av arbestföra kvinnor mellan 15-24 år utan jobb är f n BARA ca 10 %. Något för Sverige och EU som sådant att ha som målsättning ? I Sverige är den siffran f n ca 24 %.

   Så nu väntar jag bara på att flera länder än Mexiko – och då framförallt att Anders Borg och  Stefan Ingves i Sverige – skall komma på:  ATT ÖVER ”EN NATT” SKAPA EN STARK EKONOMI I VILKEN NATION SOM – I-LAND ELLER U-LAND – ÄR SÅ BANALT ENKELT ATT DET KNAPPT GÅR ATT FÖRKLARA !

   I o f s så kan jag ha fel i det – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

 • http://josefboberg.wordpress.com/ Josef Boberg

  Streck i debatten efter tre kommentarer”…jag menar, när du är på väg att posta din tredje och sista kommentar till en viss artikeln, hoppas jag att du har slipat på dina argument och formulerat dig så väl du kan.”  / Fredric Karén

  Jo… – och då detta är min tredje kommentar – så vill jag påtala Mexiko för en hel del år sedan hade en fullständigt obetalbar statsskuld – och den är idag BARA ca 5 dollar per capita. Den svenska statsskulden är ca 120 000 kr per capita.

  Såvitt jag känner till den saken – så hänger det samman med att Mexiko – sedan lång tid tillbaka – själva mer och mer producerar de pengar som samhällsmaskineriet ständigt behöver utökas med – för att ej ”gå i stå” = arbetslösheten ökar – istället för att låna pengar av banksters till hög ränta.

  Så nu väntar jag bara på att flera länder än Mexiko – och då framförallt att Anders Borg och  Stefan Ingves i Sverige – skall komma på:  ATT ÖVER ”EN NATT” SKAPA EN STARK EKONOMI I VILKEN NATION SOM – I-LAND ELLER U-LAND – ÄR SÅ BANALT ENKELT ATT DET KNAPPT GÅR ATT FÖRKLARA !

  I o f s så kan jag ha fel i det – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

 • http://www.facebook.com/muikondee Muikondee Ja

  Istället for att gora som våra politiker, rabla om vad som kan goras så kanske tiden är inne då vi frågar oss vad vi som medborgare kan gora fora att vi inte inom snar framtid skall stå med rumpan bar.

  Då nordan vinden blåser på, har ingen losning men det måste finnas fler som känner att nu får det vara nog med politiska spel och lobby verksamheter som i slut ändan skall betalas av de hårt arbetande medborgarna som har allt mindre tid med sina familjer.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Att ställa riksgälden under IMF verkar inte så demokratiskt, googla SOU 2013:9 sidan 133.

 • Anonym

  ”En viktig del rör regelverk för hur banker i problem ska tas om hand framöver.” Tyckte Sveriges modell staten tar över ägandet som i Götabanken är lösningen. Endast om övertagande av tillgångarna hamnar hos folket kommer banker sköta sig enligt min uppfattning. 

 • Pendeltåga

  Håller helhjärtat med. Jag gillar skjutarspel, men kan också tröttna fort om det är torftigt rent dramaturgiskt. Bioschock är annorlunda eftersom det skapar en helt udda, skruvad värld som ändå förmedlar trettiotalskänsla och där man verkligen blir överraskad och då menar jag miljöer, vyer, stämning etc. Det skulle vara intressant att se ett spel som korsar Myst och Bioschock där tyngdpunkten ligger t.ex på att hitta själva ”storyn”.

 • Joakim Nybom

  Bra skrivet

 • http://www.facebook.com/henric.netz Henric Netz

  Väldigt välskriven artikel!
  Jag ser dock hopp inom Indie scenen med nytänkande och alternativt som ledord.

 • Fjalar Hårfager

  Bra artikel, Tove!
  Ja ni, när ska spelmediet egentligen växa upp? Den ganska rejäla (och numer pengastinna) generation som växte upp med lir på NES, C64 och 286:a har hunnit bli föräldrar och därtill gråhåriga. När vi ska kolla på film köar vi inte längre för att komma in på videobutiken och hyra Universal Soldier, och när vi köper musik är det inte tuggummipop som gäller. Men alla spel som släpps är likväl baske mig gjorda för hormonstinna 15-åringar.
  Det känns som om någon inte utnyttjar sin potential här!

  • Anonym

   Men alla spel som släpps är likväl baske mig gjorda för hormonstinna 15-åringar.
    
   Ett motexempel: Minecraft. Men även det pangpangspel jag spelar just nu passar inte hormonstinna tonåringar speciellt bra, då det kräver samarbete och strategi, samt tålamod.

   • Fjalar Hårfager

     Jag håller med dig om att det finns bra exempel på spel som inte innehåller så mycket våld, eller där våldet åtminstone inte är den bärande idén. Främst indiespel (som minecraft ju är ett exempel på”). Men fortfarande är de flesta tunga spel som bolagen släpper spel som fokuserar på oproblematiserat våld. Jag vill poängtera att det för mig inte handlar om moralism, utan om speletmediets förmodade förmåga att berätta bra historier. I dagsläget känns det lite som om hollywood BARA skulle släppa en ny Transformersrulle varje månad och inget mer. Det är lite slöseri, typ

 • Anonym

  detta är ännu ett fall av David mot Golitah, efterfrågan på den fria marknaden styr vilka spel som säljer mest. Om marknaden efterfrågar våldsamma spel vad är då samhället beredd att göra i det svenska samhället för att begränsa försäljningen av dessa spel. ni har en stor strid framför er att möta

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1367814095 Jacob Larsson

  Nu kanske de bara är jag men jag tror att folk, han hon och hens, som verkligen är storkonsumenter av spelmediet oavsett maskin inte ”ser” våldet. T.ex jag själv har spelat sen jag släppte nappflaskan och nu när jag blir 30 i slutet av året så spenderar jag majoriteten av min tid på mitt PS3. När jag med kommer flygandes, som en skållad iller, uppför rulltrapporna på Metro i BF3 och mördar alla som mina sinnen kan registrera så tänker/känner jag inte: ”Oj va många människor jag just avslutade livet på”. Utan att jag gjorde de mer gynnsamma besluten på kortast tid. Dvs att jag var bättre på den aktuella aktiviteten än de andra personerna jag utmanövrerade. Förenklat så pekade&klickade jag snabbast.
  Hela häxjakten i media på ”spelvåld” är en exakt kopia av debatten om videovåldet. Gamla människor som upprörs av den avtrubbade yngre generationen.

  Sen att skribenten kan avfärda senaste God of War som skräp pga våldet för att sedan ge Tomb Raider högsta betyg utan att ens nämna det extrema våldet som man bjuds på där är lite konstigt.

  • http://twitter.com/anonymw Ano Nym

   Precis, jag tror att många som bara ser spelen på avstånd bara stirrar sig blinda på våldet. Det är svårt att få till action i ett spel utan detta tävlingsmoment tror jag. Lösa mysterier och utforska i all ära, men det är inte samma adrenalinrush som ett snabbt kuta-skjuta-spel.

   Mirros edge lyckades bra med det, men det är nog inget som funkar i multiplayer, eller i längden. Om spelaren bara utmanas av banan så tar variationen snabbt slut. Utmanas man däremot direkt av andra människor så är variationen närmst oändlig.

   Det är inte våldet man är ute efter, det är det snabba och det varierande som lockar.

   • Anonym

    Lösa mysterier och utforska i all ära, men det är inte samma adrenalinrush som ett snabbt kuta-skjuta-spel.
     
    De är alla kul men på olika sätt. Det går att gilla Sim City eller Minecraft och samtidigt tycka att det ibland är kul att spela några flerspelarmatcher i ett valfritt skjutarspel med sina vänner.

 • BigDemonicBunny

  Om man inte vill ha våld (eller ha ett minimum av våld) i sitt spel så bör man väl söka sig utanför FPS genren. Sportspel, Adventure spel, en stor andel strategispel och liknande har ofta inget eller väldigt lite våld inblandat. Monkey Island, The Sims, Sim City, Tropico, World of Goo, Pro Evolution Soccer, TrackMania, Need for Speed, Scribblenauts, Myst etc etc
  De flesta av dessa spel som jag har räknat upp skulle väl också räknas som mainstream spel.

  Men nä, givetvis ska media fokusera på FPS spel. När Genrens namn inkluderar ordet ”Shooter” så ska man inte bli överraskad om det är videovåld inblandat. Det är lite som att recensera en Actionfilm, bli överraskad över att det finns våld där med och sedan säga att ”film innehåller bara våld!”. Även om många storbudget filmer är action.

 • Anonym

  Ibland blir man oerhört trött på hur enkelspårig och populistisk svensk journalistik är.

  Bioshock Infinite är (jag vågar säga det redan nu) ett av årets bästa spel. Det kommer sannolikt att gå till tiderna som ett mycket framstående sådant. Det utrymme detta stilbildande och hantverksmässiga konstverk fått i gammelmedia är oerhört begränsad. Trots att det har klockrena paralleler till dagsaktuella ämnen som religös och politisk extremism så är uppmärksamheten det får enbart det som handlar om att det finns våld i spelet. Så oerhört inskränkt.

  Redan på 90-talet fick vi dras med denna moralpanik av Margaretha Persson i Datormagazin[et]. Det nya fenomenet verkar vara att skicka på en ”-strukturer” ändelse på allt man ogillar i förhoppning att det ska klibba fast i debatten. Våldstrukturer, maktstrukturer, könstrukturer bla bla bla… Snälla bespar oss era krokodiltårar som om hur ”spelmediet någonsin tas på allvar som kulturform”. Hade detta vart uppriktigt så hade exempel som Journey, ICO, Torment, Flower, Dear Esther, Shadow of The Colossus etc etc kunnat lyftas fram. Nu återstår bara samma gamla klagosång som den om dansbaneeländet och videovåldet.

 • http://www.facebook.com/erik.wigforss Erik Wigforss

  Håller med skribenten. Väldigt många spel är våld- och förintelsespel och det är mycket tråkigt. De roligaste spelen jag spelat är de som man bygger upp något, som Sim City, The Incredible Machine, Sim Farm, Civilization, Minecraft, Sims, Stunts m.f. 

  Spel där man skapar något är mycket roliga tycker jag.

 • Guest

  Jag tror att Tove skulle passa bättre på kulturredaktionen bland dom andra mijöcertifierade flummarna, än för att recensera spel.

  • Anonym

   eh för det första är det där ingen recension.
   för det andra är speldelen en del av kulturdelen på svd.
   för det tredje har hon rätt. rent objektivt alltså.

 • Anonym

  Troliga spelare flyr verkligheten genom spel som sedan gestaltar sig som välfärdsivrare och pamflett skribenten i form av genustolkning att våldsspel skapas av unga lågbegåvade män.Då tar vi det igen marknaden skapar behoven sedan tillväxt sedan mainstream ”alla spelar då är det skadligt!” och allt under lupp och avvägning sedan Sosseriet!

 • Anonym

  Inte för att vara jobbig, men vad tillför den här krönikan som inte redan har skrivits bättre av Kirk Hamilton? ;)

 • Anonym

   Varför står det 76 kommentarer däruppe under rubriken men i verkligheten finns bara en kommentar?

 • Pontus Daccus

  När man läser artikeln så förstår man att USA behövs. Tänk om detta land inte fanns, landet som kan guida Tyskland, Frankrike och Storbritannien in på den rätta vägen. Så där bakom kulisserna. Undrar när presidenten i USA sova, eller vila? Att få lite vila i detta spel där ingen riktigt går säker, där inte ens den starke kan räkna med att överleva. Det ingen anekdot när Margaret Thatcher var till Amerika? 

 • Anonym

  Vad denna treenighet behöver är flera stora gemmensamma industri och forskningsprojekt.
  Endast genom fokus på praktiska resultat kan balans uppnås.

 • Carl Norberg

  Detta är vad som händer när betalningssystemet låser sig inom det kreditbaserade systemet inom BIS och IMF.

  http://carlnorberg.wordpress.com/2012/11/11/politisk-ansvarsloshets-mojliga-konsekvens/

 • bigson16

  Oljepriset sjunker väl ännu mera…

 • bigson16

  81 kommentarer fattas…

  • saduse

   Härdsmälta i censurcentralen.

 • Kapitalist

  Men de 2 500 000 000 miljarderna dollar som de tar in i skatt i år då? Eller har regeringens nano-expert varit framme här och tagit miste på en faktor en miljon igen, som i hennes debattartikel här igår?

  • Sanning_S

   För stort land, detta är ingenting, tänk dig vad det kostar med allt oväder som förstör.

   • Kapitalist

    Jajust detja. Ovädren. Inget skyddar mot oväder som skatter, inte ens sylvästen…

 • bengteriksson

  Endera höjer man medvetet inte skuldtaket förrän kl 23.59 den 16 okt för att få max psykologiskt effekt på de nervösa börserna.
  Eller också ser republikanerna sin chans att låta Obama- administrationen stå vid Golgata kors med hela skulden. Republikanerna vet ju som alla andra att det inte hjälper mer än högst tillfälligt att höja skuldtaket.

 • Michael
 • http://michaelryden.se Michael

  Inte för att vara sådan, men jag skulle nog korka upp en dyr champagne om nationen USA rasade som ett korthus. Då kanske man slipper se mer av den enskilt största terroriststaten på detta jordklot.

  • Matthias Olander

   Om USA ”störtar som ett korthus” så kommer finanskrisen vi har haft dom senaste åren att se ut som en semester.

   Jag tror inte riktigt du förstår just hur sammanlänkade dom flesta länders ekonomi är med den amerikanska valutan.

   Risken är mycket överhängande att dom flesta valutorna i världen blir snudd på värdelösa om USA kursar.

   Arbetslösheten skulle till exempel nå ofattbara nivåer eftersom dom flesta företag handlar i dollar. Och den socialförsäkring som skulle klara det existerar över huvud taget inte någonstans i världen.

   Så du ska nog vara djävligt försiktig med vad du ber om.

   Oavsett vad vi tycker om USA, deras ekonomi FÅR helt enkelt inte rasera. Konsekvenserna av det skulle vara omöjliga att förutse, men jag kan garantera dig om att det ALDRIG skulle komma något positivt av det, någonsin…

   För det absolut sista vi behöver är ett nytt föredetta sovjet med supermorderna högteknologiska vapen på vift.

 • Username_Here

  Den amerikanska ekonomin och den federala statens finanser är två helt olika saker. Det är en amerikansk dygd att man håller dom separata, just för att minimera politisk risk.

  • Matthias Olander

   I det här fallet har det ingen betydelse. Kommer det ingen lösning den 17 så KOMMER USA att få slut på pengar, oavsätt hur separata USA’s finanser är.

   • Tar Atanamir

    Perhaps the biggest of the big lies is that the government will not be
    able to pay what it owes on the national debt, creating a danger of
    default. Tax money keeps coming into the Treasury during the shutdown,
    and it vastly exceeds the interest that has to be paid on the national
    debt.

    Even if the debt ceiling is not lifted, that only means that government
    is not allowed to run up new debt. But that does not mean that it is
    unable to pay the interest on existing debt.

 • http://en.wikipedia.org/wiki/Lakedaimon Λακεδαιμον

  Att för 78:onde gången skjuta problemet framför sig låter inte som en lösning som är gångbar. Analogin till pundaren som dyrt och heligt lovar att just denna sil ska bli den sista är slående och detta ska föreställa den ekonomiska supermakten USA? Kejsaren är naken!

  • Tar Atanamir

   Inte bara det, i en majoritet av gångerna så har kongressen använt sig av ett sådant framskjutande för att pressa den sittande presidenten att görs som kongressen vill.

   Det är kongressen som bestämmer budgeten, inte presidenten.

 • ohkatten

  Obama borde använda undantagslagar som troligen finns för att stoppa Amerikanska tokhögern som blockerar och hotar USA ekonomiska framtid.

  • Tar Atanamir

   Det är inte högern som sätter stop för detta. Det är Obama som vägrar låta kongressen godkänna budgeten bitvis som man ALLTID gjort.
   Nu kräver Obama istället att kongressen ska godkänna hela budgeten på en gång.

   Republikanska ”tokhögern” har lämnat in delar av budgeten för godkännande hela veckan, men demokraterna vägrar godkänna dem.

   Tänk var man kan få veta när man lyssnar på fler nyhetsflöden än Svensk sossemedia.

   • Mats Carlsson

    Ja Tepartyrörelsen har visst egen media förstår jag nu

    • Tar Atanamir

     Ja, och den går ut på att objektivt förmedla nyheter, till skillnad från MSM som bara bräker ur sig opinion.

  • GunillaBx

   Jaaa. En stark man. En Kejasre. Det brukar gå så bra när man sätter demokratin ur spel och styr med järnhand…

 • Mats Carlsson

  Jo man får ju anta att det ekonomiskt går åt h***vete. Speciellt för dom som redan har mycket men vad tros hända 1 år efter ”the big bang” eller 5 år eller 10 år efter. De flesta vet ju att skiten började när USA började ”stjäla” i början av 70-talet när valutan frigjordes från guldet……. Kanske kan man göra om och göra rätt eller kommer egoismen alltid att sabba???

 • Roland Mollbrandt

  De flesta har ju redan insett att makt och pengar inte längre är lösningen på mänsklighetens problem, utan att de i själva verket ÄR problemen som hindrar oss från att kunna skapa en bättre värld åt ALLA!
  Men vad gör vi när vi inser att vår nuvarande kortsiktiga ”verktygslåda” inte längre fungerar, när våra rädslobaserade och konkurrensinriktade system kollapsar???
  Bootar vi bara om och trampar in i samma gamla destruktiva hjulspår, eller börjar vi fundera i nya banor???

 • Magnus Eriksson

  Hur mycket valmöjlighet har USA ? De måste sluta låna till direktkonsumtion som de gör idag. Varför tycker omvärlden att de skall låna mer ?

 • skidnisse

  En default i USA hade varit den bästa långsiktiga lösningen för ekonomin. En påminnelse för alla politiker att det inte går att missköta ett lands ekonomi i oändlighet. Tyvärr så kommer nog senaten överens om att låna mera och sparkar burken vidare.

 • Anonym

   Kan du inte förklara lite bättre varför Republikanerna är bättre för vanligt folk. Även hos oss utgör ju företagarna bara en liten del av alla. Politiken är tydligen bättre då kongressen (där de har majoritet)är mer demokratisk än senaten och elektorsvalet. En fundering bara- vad har känslan av överstatlighet för betydelse? Demokraterna har väl länge haft mer av federal styrning än Republkanerna.

 • Oskar Andra

   Varken Maya folket eller Cervenka skriver om någon undergång.

 • http://johjoh.bloggplatsen.se/ John Johanson

  Du har gått på skrönan att Maya förutspådde jordens undergång ser jag.
  Min väggkalender går bara till 31/12 2013, det betyder inte att jag tror att jorden går under vid nyår…

 • Anonym

  Du kanske skulle prova livet som Gigolo och regga en egen hemsida som sk FILF.

  (Farts id like to F***) ;)
  Juust kidin m8 :)

 • http://xn--herrgrn-f1a.myopenid.com/ Herr Grön

  Sådant säger man bara om man inte förstår hur en balansräkning fungerar. Alla krediter som banken ”skapar” måste täckas på ett eller ett annat sätt, och då måste riksbankspengarna fram. Och om du tror att det hade blivit bättre med guldpengar så är du lite mer bakom flötet än vad som är bra.

  Att vi sedan faktiskt borde nationalisera bankerna har med helt andra saker att göra.

 • http://www.facebook.com/nordstrand.markus Markus Nordstrand

  Stefan Ingves har själv påpekat har denna ”täckning” av krediterna urholkats till en den grad att en bank enbart behöver ha ca 5000:- på kontot för att ”låna” ut 1 500 000:- till någon som skall köpa bostad.

  Om man använder ”Riksbankspengar” eller guld som bas för ett system som ändå kan utvidgas oändligt länge spelar det mycket riktigt ingen roll. Vitsen med guld som pengar beror på gulds marknadsvärde som pengar, det är inte någon som någon planekonomiker kommit på eller som jag på något sätt förutspråkar. Det är helt enkelt vad som till slut brukar användas som pengar om folk får välja själva. Vem vet vad det skulle bli idag om penningmonopolet släpptes, kanske Bitcoin?

 • Anonym

  Bankerna har interna riskvikter, Handelsbanken behöver 6kr i kapital för att skapa 100kr i bolån. Balansräkningarna är p.g.a. interna riskvikter bråkdelar av bråkdelar. Banken har också p.g.a. bråkdelsreserver helt enkelt inte pengarna för att backa upp pengarna på kundernas sparkonton. Skulle mer än 6% av Handelsbankens låntagare gå in och kräva ut hela beloppet av bostadsförsäljningen i kontanter så skulle banken få stora problem. Likaså skulle mer än 6% av sparkunderna ta ut sina pengar är de körda de har inte nog kapital att täcka uttagen. Spelet är egentligen ganska mycket Ponzi,
  Kungen utan kläder och bankkungen är därför naken om man kan se igenom det. Systemets brister kommer att uppdagas med tiden.

 • Anonym

  … eller att den som tryckte kalendern tror det.

 • http://xn--herrgrn-f1a.myopenid.com/ Herr Grön

  Jojo, men allt det där betyder fortfarande inte att bankerna kan tillverka pengar ur tomma intet eller att det är bankerna som tillverkar skulder. En bank som ställer ut en kredit till en kund kommer att behöva täcka den när kunden utnyttjar den, och det måste den göra genom att antingen betala med egna kontanta medel eller genom att låna upp pengar på marknaden. De där 5000 du talar om är de kontanta reserver banken behöver ha på kontot hos riksbanken för att täcka ett lån i den storleken, du får det att låta som om 5 000 är allt som behövs för att låna ut 1,5 mille. Så är det inte, för resterande 1 495 000 måste banken täcka med krediter i sin tur.
  .
  Men om man tar med sådant i beräkningarna så är konspirationsteorierna lika dramatiska längre.

 • Pontus Daccus

  Världskrigen var inte en hets folk mot folk. En av orsakerna till Första Världskriget var att Wilhelm, kejsaren av Tyskland var väldigt lynnig och oklok. Han avskedade bland annat Otto von Bismarck. Om Otto von Bismarck hade fått vara kvar i tjänst hade troligvis Europa historia blivit någonting annat. Folk i Europa tyckte varken si eller så om vandra. Det var vanligt med kejsardömen. Det fanns tre; det Österrikiska, Turkiska och det Ryska. Folk brydde sig mindre om vilken nation de tillhörde. Den så kallade intensiva Nationalstaten – den som spelar fotboll och hockey ute i den stora Världen är ett senare påfund. Just Första Världskriget är ett krig för Nationen – nationen som var någonting väldigt nytt när det väl begav sig i början på 1900-talet.

 • Bo Talm

  Detta tema kan man vidga hur mycket som helst, men jag vill kort kommentera en del.
  1. Bismarck var gammal (83) redan nar han dog 1898 och skulle alltså fyllt 99 1914!
  2. Det fanns ytterligare ett Kejsarrike: Tyskland, som i sin tur bestod av 5 monarkier, Sachsen, Bayern, Wurttemberg, Hannover och Preussen, vars kung dessutom var kejsare:Wilhelm II. Dessutom fanns ett 40tal autonoma hertigdomen av vilka det viktigaste var Baden. (Drottning Victoria av Sverige var prinsessa av Baden). 
  3. Queen Victoria’s make Albert var tysk. Han var av samma familj som Svenske Kung Carl Gustavs mor , Sachsen-Coburg -Gotha. Victoria  och hennes son Edward hade spridit sin familj runtom i Europa, sa att alla furstehusen var sammanlankade, pa sa vis var Kung Georg V av England, Tsar Nikolai av Ryssland och Kejsar Wilhelm II av Tyskland kusiner. Kejsaren av Osterrike-Ungern, Franz-Josef var inte familj.
  Men han var gammal och stod for en gammal ordning, alla var oroade om vad som skulle ske vid hans dod. Speciellt hans tronpretendent (ej son och kronprins) Franz-Ferdinand som var makthungrig och hade planer att tygla de upproriska serberna (som aven skot honom, starten pa FVK).
  4. Vad som ar mindre kant ar att Tirpitz, (ursprungligen Engelskvanlig) som karriarhungrig byggt upp den tyska krigsmarinen, foljde Kejsar Wilhelm till Bohmen for att bese Franz-Ferdinand’s rosor (som det hette) i juni 1914, i FF’s jaktslott Konopiste strax ost om Prag. Tirpitz avskedades 1916 efter (jo)slaget vid Jylland.
  Slottet har besokts av manga svenska bussturister. (Jag var bussguide i mitt tidigare liv, mest i Centraleuropa och aeven innan -89, och fick guida dar sjaelv for de hade ingen svensktalande).   
  Bo Talm, Indianapolis USA.

 • Magnus Eriksson

  Håller med helt vansinnigt att låna till konsumtion. De kommer inte att kunna betala tillbaka detta enorma skuldberg som vuxit gigantiskt de senaste åren.

Eurovision song contest

Danstävling gav första triumfen

Se bilder från Måns Zelmerlöws karriär.

”Skäl att tro på ett nytt klimatavtal”

klimattoppmötet

Pressen ökar.

Problem för Kinas jättesatsning

Miss

Tianjin Eco city inte tänkt som sovstad.

Rysk affärsman blev giftmördad

Växt

Hittade ovanlig dödlig växt i magen.

Se Måns Zelmerlöws första Idol-audition

”Heroes”- hjälten inledde karriären med ”Hero”.

Korsade världens mest bevakade gräns

Kvinnliga fredsaktivister: ”Väldigt positiva”.

Massgravar funna i Malaysia

Har hittats i närheten av läger som drivs av människosmugglare.

”En förfärlig situation – och vi fruktar värre”

Panikslagna flyktingar fast i stekande hetta.

Friluftskombi vill armbågas med Volvo

Biltest

Bilteknisk revolution talar för Subaru.

”Kvinnor och män ser lika på könsroller”

Skillnader sett till utbildning och härkomst.

Så mycket tjänar du på att flytta pengarna

spara

Här är bästa sparräntan för dig just nu.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.