Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags att besvara ännu en läsarfråga. Tack för alla fina mejl och intressanta frågor! Efter det tidigare bildsvepet om Hötorgets historia kom det in flera önskemål om att få veta mer om bilden då det grävdes ett skyddsrum på Hötorget 1939. Frågorna gällde bland annat om skyddsrummens historia i Stockholm och Sverige. Jag har därför satt ihop ett bildsvep om just detta. Ta gärna en titt via denna länk.

höt

Foto: Stadsmuseet

I detta bildsvep får ni också se hur det ser ut i bergrummet Elefanten i Sollentuna. Det var den topphemliga anläggningen dit Stockholms och Sollentunas politiska ledningar skulle ta skydd och även arbeta vid ett eventuellt atombombangrepp. Det fascinerande är att Elefanten fortfarande är inrett! Dessa bilder kan vi visa tack vare Stockholms läns museum.

el

Om ni vill se fler bilder kan ni ta hjälp av denna länk som går till Stockholms läns museums hemsida.

Som jag tidigare har nämnt är jag inblandad i en SvD-satsning på historiskt material (här kan ni bland annat läsa om Eiffeltornets skapelse), vilket gör att det blir något glesare mellan Stockholmsgåtorna. Men måndag 9 februari kan jag utlova en ny lurig gåta!

 

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar