Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

slott5002

Foto: Scanpix

Under många år har frågan om färgen på Stockholms slott diskuterats. Nu är ett avgörande nära och med all säkerhet blir det rosa.

– Under nästa år kommer vi att göra ett fullskalestest på baksidan mot Storkyrkan med en gulrosa nyans. Därefter ska ett slutgiltig beslut tas, berättar slottsarkitekt Andreas Heymowski.

Hur länge har ni haft färgfrågan uppe på bordet?

– Vi började 2007, men sedan har arbetet varit mer aktivt gällande putsen sedan 2010. Vi har testat många olika nyanser och till slut kommit fram till att det är den här vi vill testa. Det är samma nyans som vid senaste renoveringen 1950 och även 1900. Dagens snusbruna färg kommer från smuts och sot, ingen har någonsin gett slottet den här bruna kulören. Från början var det rosa.

Stockholms finansborgarråd Sten Nordin finns bland de som förordat ett gult slott. Varför blir det inte gult?

– Vi tror inte att ett gult slott skulle vara lyckat. Det fungerade på 1700-talet, men nu har det tillkommit många byggnader runt omkring Slottet. Slottet skulle bli för dominant i sin omgivning om det fick en gul färg. Det har tidigare uttryckts att slottet har en ”återhållsam dominans”, vilket jag tycker är bra uttryckt. Med en klar kulör skulle det bli ”för mycket”.

Är en gul färg på slottet helt utesluten nu?

– Man ska aldrig säga aldrig, men vi tror på den här gulrosa färgen. Men exakt hur det ser ut med den nyansen får vi svar på först när fasaden mot baksidan är färdig nästa år. Det ska bli spännande. Det går aldrig att få en klar bild så länge byggnadsställningarna finns kvar.

När kommer vi att få se slottet i den här nya färgnyansen?

– Det kommer att ta ungefär 20 år eftersom putsrenoveringen följer stenrenoveringen. Stockholmarna får därför vänja sig vid att de kommer att få se slottet med byggnadsställningar under två decennier, säger Andreas Heymowski.

Har ni läsare någon åsikt om Slottets färg? Tyck då gärna till via denna länk.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.