X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Roligt med det stora engagemanget kring senaste gåtan om Kvastmakargatan. Som jag tidigare har nämnt är jag inblandad i en SvD-satsning på historiskt material (här kan ni bland annat läsa om Eiffeltornets skapelse), vilket gör att det blir något glesare mellan Stockholmsgåtorna. Men måndag 9 februari kan jag utlova en ny lurig gåta!

I väntan på den gåtan ska ni få ta del av ett av alla spännande läsarmejl. Det rör en skulptur som sedan en tid inte längre finns vid Sergels torg. Nämligen denna:

klara1

Foto: Markus Andreasson

Den här häftiga skulpturen heter Klara och är borttagen nu under renoveringen av Sergels torg. Skulpturen restes 1980 och är utförd av skulptören Lasse Andreasson (1924–2007). Den läsare som har tagit denna bild är Markus Andreasson, son till Lasse. Så här skriver han: ”Statyn visar bland annat Stadshuset i kanten om gjort till en spade. En kritiskt inlägg i debatten om rivningarna som gjorde statyn till en het potatis i kommunfullmäktige. På statyn kan man se många kända hus och kulturpersonligheter. Jag har talat med de ansvariga som håller på och bygger om Sergels Torg. De säger att skulpturen KLARA är tillbaks någon gång först 2018. Lite tråkigt med sådan lång väntan”, skriver Markus.

Jag kan bara hålla med. För mig är detta ett självklart inslag på Sergels torg. Här några fler bilder:

klara

Foto: Holger Ellgaard

Här Brunkebergstorg:

Klara_skulptur_2010b

Foto: Holger Elgaard

Det här är ju en sådan skulptur som man kan titta länge på och hela tiden upptäcka nya detaljer. Stadshuset är alltså i form av en spade:

Klara_skulptur_2010d

Om ni har några egna tankar om skulpturen får ni gärna mejla till mittstockholm@svd.se. Mejla också gärna om ni har egna bilder eller berättelser om huvudstaden. Välkomna tillbaka framöver!

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.