Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

folkets-hus

Foto: Johan Lindberg

Lösningen på veckans Stockholmsgåta är Folkets hus vid Norra Bantorget. Där låg en gång i tiden fängelset Nya Smedjegården. Där fanns den beryktade tortyrkammaren Rosenkammaren. Från 1664 – ritningen på byggnaden ser ni här – förvarades i Stockholm dödsdömda fångar endast i detta fängelse. På 1840-talet blev Nya smedjegården 1849 fängelse för kvinnor i form av ”Tvångsarbetsanstalten å Norrmalm”. Byggnaden revs 1896 och då uppfördes Folkets hus på platsen.

Här Stockholms stadsmuseums bild på Folkets hus från 1902:

folkets-hus-gammal

Kriminalitet är just nu aktuellt på Stadsmuseet och Medeltidsmuseet genom utställningen Skuggsidan – en tidresa genom Stockholms brottshistoria.  Jag kan verkligen rekommendera ett besök där. I utställningen bjuds det på en tidresa genom Stockholms brottshistoria. Genom människors livsöden berättas om häxprocesser, mord och otillåten kärlek.

SvD har därför samlat några exempel på uppmärksammade brott i Stockholms historia – bläddra gärna i bildspelet och läs historierna.

kärlekny

Foto: Stadsarkivet

Snabbast med rätt svar denna vecka var Trygve Zetterqvist följd av Kalle, Cilla Ulfberg, Henrik Deuschl och Sergio Lidsell. Som vanligt var ni fler hundra läsare som mejlade er gissning, men tyvärr har jag inte kunnat besvara så många denna vecka. Jag är mitt uppe i SvD:s OS-satsning nämligen. Men när detta svenska succé-OS är över så blir det ökad aktivitet här igen på bloggen.

Om du vill fördjupa dig ytterligare när det gäller brott så har Stockholmskällan samlat intressant material om kriminalitet här.

Ta också gärna en titt på någon av kortfilmerna som gjorts här på bloggen – se denna länk eller klicka på bilden.

Välkommen tillbaka till en ny Stockholmsgåta här på bloggen framöver.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.