Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Det har verkligen värmt i dag att läsa alla era uppskattande mejl efter dagens blogginlägg om Nöjesfältet. Det var ju alltså lösningen på veckans Stockholmsgåta:

nöjesfältetslut1

Foto: Ur Gröna Lunds arkiv på Centrum för Näringslivshistoria

Den Romeo & Julia-liknande historien om fejden Gröna Lund vs Nöjesfältet på Djurgården var helt okänd för de flesta av er läsare. Vill därför åter tacka Nadja Bergén som via telefon berättade de okända detaljerna (hela historien finns via denna länk).

Här ännu en bild på hennes föräldrar – John och Ninni Lindgren – som var det ”förbjudna” kärleksparet som till slut löste upp spänningarna mellan nöjesfälten:

Ninni&JohnLindgren1941_1

Foto: Gröna Lunds arkiv/Centrum för Näringslivshistoria

Mikael Sundén är en läsare som minns Nöjesfältet, som alltså lades ner 1957. Så här berättar han: ”Jag minns ett besök på Nöjesfältet omkring 1952. Min pappa, jag och min två år äldre bror besökte en söndag en förmögen släkting på Strandvägen, nära Djurgårdsbron. Vid detta besök fick jag och min bror varsin femkronorssedel av pappas farbror. Vi kunde då själva traska i väg till Nöjesfältet på Djurgården. Vid det besök jag minns fanns en robot av metall och i mänsklig storlek och utseende där. Den kunde gå framåt och även svänga åt endera sidan. Vi tyckte det var teknikens under och vi intalades att i framtiden om sådär 40-50 år skulle sådana robotar ha tagit över allt manuellt arbete i fabrikerna och i hemmen”.

Tack för detta inlägg som ytterligare fördjupar kunskaperna om Nöjesfältet.

Egentligen ska jag väl låta er pusta ut nu, men en läsare kommer direkt med en ny utmaning med koppling till platsen.

Det är Claes Lagerström som skriver följande om en bild som han tagit: ”Bilden togs när jag smet upp i Grönalundstornet medan arbetarna var på lunch,på den tiden gick jag på Christer Strömholms fotoskola. Tornet är 100 meter det tog sin tid att klättra på en järnstege men upp kom jag”.

tornet

Foto: Claes Lagerström

Här ser ni alltså åter platsen där Nöjesfältet en gång låg. Jag har två frågor till denna bild:

1) Vilket år togs bilden?

2) Vad är det för typ av krigsfartyg som syns?

Svaret på fråga 2 vet jag inte ens själv, men med tanke på att ni ALLTID löser de mest omöjliga problem så skickar jag ut den ändå.

Sedan vill jag gärna att ni gör andra egna analyser av bilden. Vad har förändrats sedan Claes tog bilden? Mejla dina tankar till mittstockholm@svd.se. Svaret – för jag är rätt säker på att någon av er reder ut detta – kommer på måndag. Lycka till!

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.