Johan Lindberg
I säsongens sista avsnitt i Mitt Stockholms webb-tv-serie handlade det ju om en kopparkista som sedan 1963 är inmurad i grunden på Åhléns City på Klarabergsgatan. I den finns 50 prylar från 1960-talets Sverige. Även 1994 murades ett 50-tal prylar in i varuhuset.
Tack vare Nordiska museet kan vi nu publicera en lista över exakt vilka föremål som murades in 1963 och 1994. Det framgår dessutom vad varorna kostade och hur lång tid det tog för en genomsnittlig industriarbetare att tjäna ihop till varorna. Bland annat tog det 1994 så mycket som 160 timmar att tjäna ihop till en videokamera…
Tanken är att kistorna i framtiden ska hittas när Åhléns rivs och då ge ökade perspektiv på 1900-talets stockholmare. Redan nu känns det spännande att se vad dessa vardagliga prylar kostade för 49 år respektive 18 år sedan.
Här är varorna (se tv-inslaget med mer information här):
Här är prislistan över varorna från 1963:
—
Mer om själva historien – och en mer noggrann titt på de 50 inmurade prylarna – kan ni se i tv-inslaget här:
KLICKA PÅ BILDEN och se de 50 inmurade prylarna och hör Per Liljander – som var med när varorna murades in 1963 – berätta.
—
Här är en bild från 1963 inför dagen då kistan murades in. Det är Gösta Åhlén, vd på Åhlén & Holm, samt Tord Nordberg, chef på Stockholms Stadsmuseum. Det var Tord Nordberg som fattade beslutet om vilka varor som skulle finnas i kistan.
—
Sedan murades alltså ett 50-tal varor in även 1994. Här är en motsvarande lista över dessa varor. Lägg märke till att en Björne-docka – föreställande björnen i tv-programmet Björnes magasin – finns bland de inmurade föremålen. Det är också intressant att konstatera hur dyr en videokamera var för 18 år sedan – och hur lång tid det tog att tjäna ihop till den. Här har ni listan:
—
Stort tack till Nordiska museet för dessa uppgifter som ger ytterligare djup i denna Stockholmshändelse. Dessutom hade förstås Centrum för Näringslivshistoria en nyckelroll som gjorde filmen möjlig med de häftiga tv-bilderna från när Åhléns byggdes på 1960-talet.
—
Ni har väl heller inte missat årets sista Stockholmsgåta.
Frågorna är:
1) Var i Stockholm är bilden tagen?
2) Vilket är året?
—
Bilden har vi fått från Spårvägsmuseet. Det är en bild som nyss kommit in i museets samlingar. Vi ger en första ledtråd: Andra världskriget.
Ny ledtråd kommer fredag kväll. Mejla din gissning till mittstockholm@svd.se.
—
Här är de övriga filmerna i webb-tv-serien:
I del 1 mötte vi ju 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen som berättade om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här.
—
Del 2 i Mitt Stockholm-serien kan ni ser här: Samtal gammal och ung om klassiska bilder av Stureplan:
KLICKA PÅ BILDEN OCH SE FRIDA FÖRKLARA FÖR ELLA VAD EN STEKARE ÄR
KLICKA PÅ BILDEN OCH SE STUREPLAN BADA I NEON PÅ 50-TALET
KLICKA PÅ BILDEN OCH ÅK SPÅRVAGN I STOCKHOLM ÅR 1963
För er som vill ha ännu mer nostalgi så finns en längre version av filmen där det även finns med en passage om Hotell Anglais, Sturebadetoch Brända Tomten.
—
KLICKA PÅ BILDEN – SE OCH HÖR MARGIT CLAESSON BERÄTTA
—
KLICKA PÅ BILDEN OCH FÖLJ MED TILL 1960-TALETS STOCKHOLM
—
Del 4 i webb-tv-serien byggde ju på fascinerande bilder som SvD-läsaren Jan Dock tog från sin balkong på Oxenstiernsgatan 1957 – och på 1980-talet.
KLICKA PÅ BILDEN – SE UNIKA BILDER OCH HÖR JAN DOCK BERÄTTA OM SIN UPPVÄXT PÅ PLATSEN
Ta också gärna ta en titt på våra tidigare filmer och gåtor. I våras spelade vi ju in 6 webb-tv-avsnitt om Stockholm förr och nu.
Här är säsong 1:
—
FILM 6: DJURGÅRDEN – här får du historiken kring badplatserna:
—
Ta också gärna en titt på några av våra tidigare Stockholmsgåtor:
Var spelades Tårtan in och hur ser Carl Johan De Geer på sin skapelse i dag?
Vad betydde skylten 700 plan?
Vad hände på bilden vid Strömmen?
Hur minskade detta hus dödligheten i Stockholm?
Vilka trick gör Oliver i nya skateparken (klicka på bilden och se tv-inslag från parken)?
Var låg badstugan på Badstugatan?
Vad hette jagaren på Strömmen 1967?
Varför säljs det inte kött på Hötorget?
Har du själv någon gåta som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.
—
SvD-läsarna har också fått bidra med sina historier. Morgan Deile gav oss en inblick i hur det gick till när Flottan hade övning på Stockholms ström 1967. Se filmen genom att klicka på bilden:
—
Följ denna länk för att få lösningen på frågorna i Morgan Deiles film. Stockholms Ström har ju funnits med även i en annan av våra Stockholmsfilmer. SvD-läsaren Gunnar Nordqvist fick sitt eget Strömmen-mysterium från 1959löst tack vare bloggläsarna.
Klicka på bilden och se filmen:
Gåtan i slutet av inslaget är löst – följ denna länk och få svaret.
—
Här är några fler av filmerna:
—
• FRITZ ERICSON – TOG BILDER PÅ ETT ”BOMBAT STOCKHOLM”
SvD-läsaren Fritz Ericson berätta om den otäcka känslan när de gamla husen revs. Han gick på 1950-talet runt och fotograferade i Stockholm.
Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.