X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för en ny ledtråd till Stockholmsgåtan. Nu får ni se mer av SvD-läsaren Kerstin Oddsdotters bild som är tagen 1917. Den föreställer Kerstins farmor Elvira Lundkvist. Var i huvudstaden togs bilden?

g2

Foto: Oscar Lundkvist

Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Här ytterligare några gissningarna (här hittar ni de tidigare):

Sophia: ”Jag tror att det är Mamsell Josabeths trappor från Stigbergsgatan ner till nuvarande Tjärhovsplan. Jag tycker att det påminner om dagens trappa som jag gått tusentals gånger, då jag tidigare bodde på Stigbergsgatan. Bebyggelsen ser väldigt ”södersk” ut och skulle ju då ligga i slänten som dels tas upp av Norska kyrkan, dels av ett schakt ner till nuvarande Tjärhovsplan där Jimmys Steakhouse ligger”.

Yvonne: Sista styverns trappa? Vid Fjällgatan?”.

Barbro: ”Jag tror att det är Thor Modeens trappor, som går från Mosebacke ner till Slussen”.

Anders: ”Nu gissar jag vilt på att bilden är tagen nära Katarinahissen på den passage som börjar vid Urvädersgränd och går mot Klevgränd sen vidare till Katarinavägen”.

Henrik: Kristineberg! Exakt var får vi se när nästa ledtråd kommer”.

Carl: Berget som ligger i korsningen av Renstiernas gata och Skånegatan. Jag antar att det har sprängas bort en bit berg och byggts några nya hus där sedan dess”.

Delia: Styverns trappor på Fjällgatan”.

Jörgen Gustavsson: ”God morgon igen! I dag läser jag papperstidningen. Där finns bilden lite mindre beskuren. Ser en järnväg i överkant. Det ser ut att kunna vara norr om Tanto, upp mot Zinkens Damm. Trapporna i bilden skulle i så fall ligga ungefär där Maria bangata, Wollmar Yxkullsgatan och Ringvägen möts i dag”.

Medan ni väntar på nästa ledtråd får ni gärna kolla in en av de filmer som tidigare visats här i bloggen. Dessa fina filmsekvenser är från vänstertrafikens Stockholm 1964. Titta, njut och dröm er bort till 1960-talets Stockholm. Den som intervjuas i tv-inslaget är Margit Claesson som var Stockholms första kvinnliga busschaufför.

KLICKA PÅ BILDEN OCH FÖLJ MED TILL 1960-TALETS STOCKHOLM

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.