Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för lösningen till julquizet! Gåtorna byggde ju på bloggläsaren Jan Öhrströms bilder från Gamla Stan.

– Om någon undrar varför byggnader kan uppvisa olika färger på olika bilder, så beror det på att bilderna är tagna under ca 15 år, olika årstider och med helt olika typer av kameror och teknik, påpekar Jan Öhrström.

Många läsare gjorde tappra försök, men det var ju en mycket knepig uppgift. Endast följande läsare hade alla rätt: Anders Asp, Lasse Ulander samt Gunnel Videfors/Britt-Marie Almström. Starkt jobbat!

De sistnämnda mejlade även över bilder från sitt detektivarbete i Gamla Stan – se här ett collage:

mix

Foto: Britt-Marie Almström

Även Niklas Lenkel glänste med sina åtta rätt.

Här följer nu de rätta svaren – till några följer även kommentarer. Bland annat den första som vi ska fokusera extra på:

Bild nr 1: En av Stortorgsbrunnens lejonhuvuden.

jan1

Här en annan vinkel:

01_ledtråd_f500

Stortorgsbrunnen har en mycket intressant historia. Brunnen färdigställdes på Stortorget i slutet av 1700-talet av Erik Palmstedt. Brunnen flyttades dock till Brunkebergstorg 1857 där den stod i nästan 100 år och blev ett självklart inslag på den platsen. Här en bild från när brunnen fanns vid Brunkebergstorg. I bakgrunden syns ju det klassiska Telefontornet  som det tidigare har gjorts en film om här på bloggen (se denna länk):

telefon

Foto: Stadsmuseet

Här en annan bild från Stadsmuseet som visar Stortorget. Enligt Stockholmskällan är det någon gång mellan 1935 och 1940, men läsaren Bengt S menar att den är tagen senare: ”Jag ser en Pontiac från 1946 mitt i bilden”, skriver han.

Hur som helst kan vi konstatera hur ”naket” det såg ut när inte brunnen fanns på plats:

stortorgetny

Under många år fanns diskussionen att flytta brunnen tillbaka till Stortorget. Det framgår exempelvis av en motion från 1917 (går att läsa på Stockholmskällan via denna länk) där det stod följande: ”Då drätselkommissionen beslöt att flytta Stortorgsbrunnen till Brunkebergstorg begicks utan tvivel ett misstag. Det ena skälet för flyttningen, att brunnen var alltför skrymmande för det lilla torget, förefinnes icke mer. Det andra skälet, att brunnens vatten var dåligt, hade säkert kunnat avhjälpas med mindre kostnader”. 

Till slut återfördes brunnen – som då under många år kallats för Brunkebergspumpen – till Stortorget 1953. Så här ser det ju ut i dag:

st

Foto: TT

Då fortsätter vi med quizbilderna:

Bild nr 2: Detalj med delfin på vänstra överdelen av porten till Bergenstrahlska huset, Munkbron 1.

jan2

Jan Öhrströms kommentar: Bergenstrahlska husets port var en av platserna som hamnade i fokus en dramatisk dag 1810 då riksmarskalken Axel von Fersen mördades. CM Bellmans Fredman i t ex Fredmans epistlar, handlade om en verklig person som var en urmakare vid namn Johan Fredrik Fredman och bodde i det här huset.

Bild nr 3: Detalj med ängel ovanför ett av fönstren på von der Lindeska huset, Kornhamnstorg 51.

Denna plats har ju tidigare varit en Stockholmsgåta här på bloggen – läs mer om platsen via denna länk.

jan3

Jan Öhrströms kommentar: Det finns otroligt mycket att berätta om detta hus. Bland annat tros den franska filosofen René Descartes ha behandlats för lunginflammation i fastigheten, innan sin död 1650.

Här en bild från lite längre avstånd:

03_support_G_f500

Här ännu en bild med lite ”Vasa-känsla”:

03_support_C_f500

Bild nr 4: Gubbe på vänstra kanten på stora porten, Schantzska huset, Stortorget 20.

jan4

Här en annan bild från platsen:

04_och_10_support_B_f500

Bild nr 5: Kartusch med ordspråk över porten till Kindstugatan 4. På modern svenska: ”Den Gud vill hjälpa, kan ingen stjälpa”.

jan5

Här en annan bild från platsen:

05_support_B_f500

Bild nr 6: Skäggig gubbe under ett fönster på Nolanvährska huset, Kornhamnstorg 59.

jan6

 

Bild nr 7: ”Hornpär” ovanför ett fönster på Petersenska huset, Munkbron 11.

jan7

Bild nr 8: Portklappen på Stora Nygatan 22 (porten i sin helhet syns i det första bild-collagets övre vänstra hörn).

jan8

Bild nr 9: Mustach-gubbe ovanför ett fönster på Nolanvährska huset, Kornhamnstorg 59.

jan9

Bild nr 10: Gorillaliknande gubbe ovanför porten, Schantzska huset, Stortorget 18-20.

jan10

Jan Öhrströms kommentar: Många byggnader är väldigt lika motsvarande holländska eller tyska ifrån samma århundrade. Det utländska inflytandet har varit starkt under Stockholms historia.

Läsaren Britt-Marie Almström berättar här lite mer om hur hon tillsammans med Gunnel Videfors löste gåtan: ”Vi hade väldigt roligt på våra regnvandringar. Kornhamnstorg hade vi flera barndomsminnen ifrån. Gunnel talade om att det såldes fisk där när hon kom med sin mamma gående från Katarina Bakgata och det fanns också dokumenterat på en informationsskylt. Själv for jag med min mamma när jag var sex år med spårvagnen från Östermalm och steg av vid Räntmästartrappan. Mamma sydde sidenslips hemma och levererade till Almgrens fabrik 5 trappor upp i första huset på Kornhamnstorg från vattnet räknat. Utan boken ”Portalerna i Gamla stan” av Rikard Larsson hade vi nog inte klarat det. Vi har båda vid olika tillfällen gått vandringar med Rikard Larsson i Samfundet S:t Eriks regi. Han lärde ut mycket om teknik som var helt okänt för mig i alla fall tidigare”.

Här ser vi Gunnel Videfors studera Christian Erikssons reliefer på Bågspännaren på Kornhamnstorg 21 december i julregnet:

ny

Britt-Marie Almström fortsätter berätta: ”Att relieferna är så omfattande har jag inte tänkt på förut. det finns hela tiden nytt att se för de som vandrar vidare… I vindsvåningen högst upp i bakgrunden låg sömnadsfabriken. Kom dit på ett möte 2001. Då var där ett arkitektkontor. Just så förändras staden. Där det låg en liten blomsterhandel och tobaksaffär på Gärdet nära Tessinparken på 40-talet breder nu en mäklarfirma ut sig”.

Tack till Britt-Marie och Gunnel för denna fördjupning. Och stort tack förstås även till bloggläsaren Jan Öhrström som gjorde denna gåta möjlig. Om någon av er andra har bilder som skulle kunna användas som gåtor så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Ni som inte har sett den tidsresa som Rune Norgren, 92, bjöd på när han berättade om Stockholmsutställningen 1930 kan se den kortfilmen via denna länk. Rune var då nio år och är en av få som i dag kan berätta om den historiska händelsen som revolutionerade svenskt bostadsbyggande.

mix

Gott nytt år och välkomna tillbaka framöver till nya Stockholmsutmaningar!

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.