Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Foto: Johan Lindberg

Här är svaret på veckans Stockholmsgåta – vi är alltså på Rival vid Mariatorget. Just nu spelas ju pjäsen ”Rain Man” där – därför åkte jag dit och tog en pratstund med stjärnduon Robert Gustafsson och Jonas Karlsson. Följ denna länk och se den öppenhjärtiga intervjun där de bland annat talar om tvångstankar och vad som är det bästa och sämsta med Stockholm.

ROBERT GUSTAFSSON: ”SKULLE VELAT MÖTA EN STINKANDE BELLMAN”

Klicka på bilden och följ med till Rival och möt stjärnorna!

Ni ska förstås som vanligt få några läsarhistorier och mer spännande fakta om platsen, men först vill jag berätta om en nyhet här på bloggen. Vi har nu samlat alla gåtor och filmer på denna karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna:

218 läsare mejlade in det rätta svaret Rival denna vecka. Snabbast var i tur och ordning Fredrik Malm, Carl Modén, Johan Helander, Love Sundin och Sofia Sternberg.

Som vanligt har vi fått in många trevliga läsarröster om platsen:

David Neveling: ”Minns premiären för den första Sagan om Ringen-filmen på Rival, och inte minst när det blev hotel och BB kom på besök… Tog det direkt på de fina lyktorna!”.

Fredrik Nihlén: Jag är polis och var narkotikapolis vid gatulangningsgruppen i många år. Vi hamnade många gånger på och runt Mariatorget när vi arbetade. Sedan var det ju två poliser som blev skjutna av Ursut på Mariatorget 1989″.

Jon Kahn: ”Adolf Fredriks torg var mest en plats jag åkte förbi med 10-an eller 66-an på väg in till stan. Jag satt i fullmäktige under Mullvaden-tiden (om det är den rivningen du menar, det var ju många debatter om såna i trakten) men har inget särskilt därifrån, men kommer ihåg när jag kom in i fullmäktige 1970 att det var fortfarande tal om att riva på Mariaberget och det var ännu opinionsmöten i trakten. Kommer inte ihåg om nåt möte var på Rival som väl ännu var bio då. Rivningsraseriet och planerna på snabb omvandling av staden var nog ett av skälen till att centern, som jag företrädde, kom in i Stadshuset”.

Karim Zendegani: ”Året var 2006. Jag var nykär i min nuvarande fru, vi var nyinflyttade i Stockholm och fick våra första jobb efter universitetet. Vi satt ofta på Rival och fikade och blickade ut över Mariatorget. I dag bor vi i Göteborg och har två små barn och fikar sällan själva längre. Men i mitt jobb så är jag ofta i Stockholm och då äter jag alltid frukost där. Rival representerar allt det där man känner när man är riktigt nykär”.

Sofia Sternberg: ”Jag arbetade under några år på Walleniusrederierna som ”uppstod” som rederi ab Soya på swedenborgsgatan 2. Titta på inskriptionen på dörröverstycket… Då hade vi ibland möten på Rival. Det var även där jag bokade in gäster. Annars så brukar jag läsa Örnis bilar (Jan Lööf) för mina barn, och den utspelar sig på platsen”.

Peter Nordström: ”Mina minnen av Rival är framför allt från tiden innan huset omvandlades till hotell. Det måste ha varit omkring åren 2001-2002 som den gamla biografen användes som lokal för ett nattklubbar med fokus på elektronisk musik. Många euforiska och svettiga nätter tillbringades där!”.

Carl Modén: ”Jag har bara varit där två gånger, under 00-talet. Svenska filminstitutets Cinemateket, som annars huserade på Sture och Filmhuset hade visningar där. Jag såg de fantastiskt fina filmerna Casablanca och Konsten att angöra en brygga där. Minns att salongen var riktigt elegant”.

Roger Skjöld: ”Vi satt på Aston, nuvarande Rival, tidigt 80-tal, ett av få ställen på söder som då hade öppet till 3 på natten”.

Micke Seid: ”Egna minnen får den här gången bli andras. Se dem hopklippta i UR-produktionen ”Torget”, om du inte redan gjort det. Två dokumentärpärlor om en svunnen epok ur stans historia, precis innan portkoder, yuppies, slackers och hipsters dök upp. De finns på URs hemsida: http://www.ur.se/Produkter/158787-Torget?q=torg”.

Henrik Edlund: ”Jag har faktiskt ett minne från just Rival. Jag fick, för ca 3 år sen, med kort varsel hoppa in som föreläsare på en aktiespararkväll. Det var 4 timmar innan som jag fick reda på att jag skulle hålla ett föredrag på 25 min inför 600 personer. I såna situationer tenderar man att lägga märket till oväsentligheter, därav att jag kände igen entrén med en gång”.

Karl Andersson: Vi gifte oss där! Inte på Rival utan Tvålpalatset som ligger intill, så minnen finns det gott om! Återigen, tack för en kul tävling!”.

Daniel Isaksson: ”Massa minnen! Både härliga och extremt pinsamma! Men för att ta något läsarvänligt så som student i Lund sedan fyra år är känslan av att vara ”hemma”, när man traskar från tunnelbanan (efter en fem timmars tågresa) över Mariatorget till sin portuppgång obeskrivlig!”.

Tommy Forslund: ”Jag har fina minnen från i somras av att handla kaffe och bulle på Rivalbageriet, för att sedan fika på en bänk i parken med min son sovande i vagnen bredvid”.

Rolf Jansson:Min släkt i rakt nedstigande led har bott på Södermalm sedan 1839 företrädesvis runt Maria Magdalena Kyrka. Själv har jag växt upp på Sankt Paulsgatan och en av mina lekplatser var Adolf Fredriks Torg. Vi barn hade minst ett tiotal biografer att välja mellan på söndagar varav Rival var en. I huset som syns på bilden fanns en järnaffär som sålde fyrverkerier och vi barn 7-8 år kunde förutom smällare köpa knallkork. (Knallkork var ammunition till en leksaksrevolver som smällde lika högt som en startpistol). Tändsatsen petades ur korken och lades på spårvagnsspåret vid hållplatsen och vi gömde oss bakom pelarna vid ingången till nuvarande Konsum. När spårvagnen kom och körde över tändsatsen smällde dess mycket högt och de som väntade på spårvagnen brukade hoppa högt och det gladde oss mycket”.

Rival. Foto: Johan Lindberg


Sedan måste jag bara nämna Björn Anderssons gissning också: ”Jag gissar på Hotell Rival (tidigare biograf Rival) på Mariatorget. Tog det på första bildens balkongräcken”. Imponerande att klara det på första bilden (följ länken och titta)…

Nu lite mer om Rival: Biografen Rival invigdes 1937 med en prolog av Karl Gerhard och filmen Kronans pärlor. Biografen låg från början i Hotel Aston – i dag Hotel Rival. Rival – som ritades av arkitekt Rolf Hagstrand – byggdes för att ersätta biografen Ripp vid Hornsgatan som revs för att ge plats åt nya Södergatan (det var den rivningen som nämndes i första ledtråden till gåtan).

2003 köptes hotellet och biografen, som var nedläggningshotat, av ABBA:s Benny Anderssson. Biografen har renoverats varsamt och innehåller numera 700 platser (från början 1218). Den 4 juli 2008 premiärvisades här filmen Mamma Mia med samtliga ABBA-medlemmar närvarande samt filmens skådespelare som Meryl Streep och Pierce Brosnan.

Mariatorget hette Adolf Fredriks torg fram till 1959 då namnet ändrades. Torget byggdes på 1760-talet och fick namn efter kung Adolf Fredrik – han ska ha tillåtit namnet under förutsättning att man slutade med att använda området som avrättningsplats (nämndes i andra ledtråden).

Har du också någon egen upplevelse av Rival eller Mariatorget så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Du kan även mejla om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen.


OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.