Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Som jag tidigare har uttryckt här på bloggen är det roligaste att ni läsare är så aktiva med egna historier. Ett exempel på det är när det i går damp ner ett svarsmejl om senaste gåtan (läs om Albin Hansson och Ålstensgatan här) som inleddes så här: ”Hej! Det är ju Ålstensgatan. Huset där jag själv växte upp ett antal år efter att Per-Albin Hansson bodde där”.

Mejlet lockade förstås till följdfrågor och några minuter senare talade jag med Caroline Johansson Sjöwall i telefon.

– När jag var inne på SvD.se så såg jag plötsligt bilden av huset där jag hade växt upp, berättar Caroline som vid fem år ålder flyttade in i huset tillsammans med sina föräldrar 1988.

– De bor fortfarande kvar där tillsammans med min lillasyster, säger hon.

Caroline Johansson Sjöwall

Hur medveten var du som barn om att Per Albin Hansson hade bott i huset före er?

– Det fick jag lära mig tidigt, vi pratade mycket om det. Sedan har jag alltid intresserat mig mycket för Per Albin som person. Han har nästan känts som en del av familjen, som en person som står mig nära.

Extra stort kändes det när Caroline såg dramadokumentären ”Andra världskriget och Sverige” (av Hans Willus och Olle Häger – inspelad 1993) där Ernst-Hugo Järegård spelade statsminister Per Albin Hansson. Den var delvis inspelad i deras hus på Ålstensgatan.

– Det var svindlande att tänka sig att i det rum där vi varje dag satt och fikade så hade en gång beslut fattats som kanske var avgörande för Sveriges framtid. På 1940-talet satt de där och  diskuterade om Sverige, krig, liv och död, säger Caroline.

Foto: Johan Lindberg

– Rummet med rundeln, på ovanvåningen, där mina föräldrar alltid haft sitt sovrum, var Per-Albins arbetsrum och det rum som jag och min bror delade som små var antagligen Per-Albins sovrum. Har också ett minne från då jag var liten och åkte över Västerbron från Hornstull mot Västerbroplan, på vänster sida ser man då höga hus som också är byggda i en veckad formation, liksom husen på Ålstensgatan. Har fått höra av mina föräldrar att jag då utbrustit att där var ju också statsministerhus. Tänker alltså att jag hade det i mig redan som liten, historien om statsministern på Ålstensgatan, men jag kanske inte hade helt klart för mig att det var speciellt, att det inte bott statsministrar i alla hus som var byggda i veckad stil…

Hon märkte också av det extra stora intresset för deras radhus.

– Det har inte varit ovanligt att bli till allmän beskådan medan man satt och åt helgfrukost, då grupper av folk eller enstaka par stannade upp utanför, talade och pekade in mot huset. Det var en speciell känsla, säger Caroline och skrattar till.

– Det var också känsligt när mina föräldrar skulle bygga om vissa saker i huset. Det har då alltid kommit funderingar över hur familjen ska förhålla sig till husets historia. Så hade det förstås inte varit om vi hade bott i ett annat hus.

Vi har också fått några bilder från Spårvägsmuseet. En mängd bilder tagna av Sven Goliath har donerats till museet. Här två på Per Albin Hansson från 1945:

Statsminster Per-Albin Hansson i 1 maj-demonstration på Strandvägen 1945. Foto: Sven Goliath/Spårvägsmuseet

Per Albin Hansson i talarstolen på 1 maj-demonstrationen i Stockholm 1945. Foto: Sven Goliath/Spårvägsmuseet

Och här en bild (även den från Spårvägsmuseet) som föreställer Ålstensgatan 1954:

Ålstensgatan 1954. Foto: Stockholms spårvägsmuseum

Har du också någon historia om Ålstensgatan eller om Per Albin? Mejla i så fall gärna till mittstockholm@svd.se.

Mejla också gärna in förslag till kommande gåtor. Allra helst egna bilder från Stockholm som du inte vet var de är tagna. Bloggläsarna brukar nämligen vara experter på att lösa alla sådana mysterier…

Välkomna tillbaka på måndag då nästa gåta kommer. Då ska det handla om en helt annan byggnad – och ett helt annat årtionde.

Har du själv någon gåta som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.