Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Tack för det fortsatt stora engagemanget kring veckans Stockholmsgåta. I morse redogjorde vi ju för svaret och berättade att fotografen stod i ett av Kungstornen, men att det är svårt att hitta bevis för om bilden togs från det norra eller södra tornet.

Här är bilden igen:

Foto: Nordiska museet

Vi redovisade ju två läsarröster som tror på Norra Kungstornet – nu ska vi ge plats åt två som tror på det södra.

Clea Hovstadius mejlade över följande bild som hon tagit i dag från sin arbetsplats i Södra Kungstornet:

Så här skrev hon: ”Här kommer några bilder som jag nyss tog av utsikten från mitt kontor. Som ni ser är det samma utsikt som ni har i er bild. Nu står dock Hötorgsskraporna i vägen när man blickar mot Stadshuset. Jag sitter på 13 våningen i det Södra Kungstornet och jag tror alltså att veckans bildgåta är tagen från toppen av det Södra Kungstornet. Företaget jag arbetar på heter 7N. Jag började här i september 2012 och när jag kom in här första gången sa jag hej till min nuvarande chef och sen gick jag fram till fönstret. Känslan var WOW och jag fick en klump i halsen för jag älskar Stockholm och vyn är så vacker att man blir rörd.”.

Här en bild till som Clea tog i dag:

Vi tackar förstås för detta inspel. Vi välkomnar förstås fler bilder från Kungstornen om någon annan läsare har det. För att känna sig säker på svaret måste det nog till en bild som är tagen innan Hötorgsskraporna sköt i höjden. Mejla i så fall bilden till mittstockholm@svd.se.

Här ett mejl från Peter Andersson från Gustavsberg som tror på Södra Kungstornet: ”Jag har använt en Stockholmskarta (Lantmäteriets) och linjaler (Faber-Castell). Här kommer mina argument för Södra Kungstornet. Klara kyrkas torn skymmer västra delen av Münchenbryggeriet på den avlägsna Södermälarstrand. Drar man en linje från den delen av bryggeriet och genom Klara kyrktorn hamnar man spik på Södra Kungstornet. Eftersom bygget av Kungstornen pågick ett bra tag hade nog det södra tornet nått tillräcklig höjd för att kunna erbjuda denna vy redan 1924, även på vårvintern. Troligast är dock att bilden är tagen sent på året, ty det ser ut som att det ännu inte kommit så mycket snö”.

Jan-Olov Sundqvist har precis som Thomas Bindzau upptäckt en äldre färgbild tagen från Södra Kungstornet. Så här skriver Jan-Olov: ”Intressant att det råder delade meningar om vilket torn det är. Jag följande sida: http://www.famgus.se/Vykort/Kungsgatan-Nojen.html där det finns en ungefär liknande vy. Bilden är tagen från Restaurang Pagod i södra tornet. Jag tycker det verkar som att bilden i gåtan är tagen lite mer norrut (höger i bilden) än bilden från restaurang Pagod. Det skulle i så fall tala för att det är det norra tornet”.


Så här skriver Bengt-Örjan Jonsson: ”På färgbilden från Restaurant Pagod är Högalidskyrkans vänstra torn nästan i linje med Stadshuset högra kant. På den svartvita ligger detta torn längre från Stadshuset. Detta tyder på att den svartvita är tagen från det norra tornet. Dessutom finns det ett åttkantigt tak som ligger mitt för Stadshuset i färgbilden och mitt för Klara kyrka i den svarvita bilden”.

Stefan Maria Reimer Civantos: ”Argumentet för norra är att vinkeln tydligt pekar på detta. Om man jämför med det kända kortet från Padog, södra tornet, som också flera hänvisar till är vinkeln mellan kyrktornet och stadshuset ungefär ”ett kyrktorn”. Vinkeln på gåtans bild är tydligt större, ungefär två kyrktorn. Det kan man bara få från det norra tornet. Det finns ingen anledning att tro att Padogbilden skulle vara felritad. Finns ju ingen anledning alls i en för övrigt detaljerad bild. Det mest troliga är alltså att gåtbilden är från norra”.

Johan Barenstedt: ”Spännande gåta som engagerar många… Jag röstar på Norra Kungstornet. Ovanför Stadshuset syns vagt det som borde vara de första husen på Skinnarviksringen, nr 14 och 16 som stod klara 1924. Stadshusets nordöstra hörn ligger nästan mitt emellan husen (syns bättre på de förstorade bilderna), vilket ger en bra syftlinje som jag efter lite trixande på kartan får att stämma bättre med norra än södra tornet. Det hade naturligtvis varit bättre med ännu en syftlinje, men jag hittar inga fler landmärken som funkar 2013…”.

En annan aspekt som Stadsarkivets Mats Hayen påpekar är att om Carl Lindhagen hade fått som han velat 1906, så hade kanske vyn från Södra/Norra Kungstornet varit helt annorlunda 1924. Han ville nämligen lägga ett stort kombinerat råd- och stadshus på en helt annan plats – nämligen där Konserthuset ligger i dag. Följ denna länk och läs mer om resonemanget.

Om ni vill läsa mer om gåtan och se fler bilder så kan ni följa denna länk och se inlägget från i morse. Mejla gärna in din egen åsikt till mittstockholm@svd.se.

Titta också gärna på de andra filmerna och gåtorna på bloggen. Här är den senaste filmen där du får se 10 bilar och Stockholmsmiljöer på 45 sekunder i unika filmsekvenser från 60-talets Stockholm. Mer än 25 000 läsare har hittills sett den. Lösningen kommer i morgon fredag!

Vinterns mest sedda film på bloggen är historien om 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen som berättade om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Det är alltså telefontrådar på bilden nedan som gick över huvudstaden hustak! Se filmen här.

En annan fin historia är filmen om Margit Claesson som 1958 blev Stockholms första kvinnliga busschaufför. 90-åringen berättade att det fanns manliga passagerare som vägrade gå på bussen i början (se filmen här).

Margit Claesson under premiärturen 1958. Foto: Spårvägsmuseet

OM NI VILL SE FLER GÅTOR OCH FILMER OM STOCKHOLM – FÖLJ DENNA LÄNK


 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.