Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

usalucia

Nu ska ni få en inblick i hur Lucia-dagen firades i Stockholm för 49 år sedan. I detta filmklipp från Spårvägsmuseet kan ni se härliga bilder från 1964 där ett Lucia-följe åker genom staden med spårvagnsnätet. Sveriges Lucia fick mest fokus, men med på spårvagnarna fanns – som ni kan se i filmsnutten – även lucior från andra länder som USA, Jugoslavien och Kanada.

För att få reda på mer ringde jag upp Anders Hanquist – som tidigare arbetat på Spårvägsmuseet och som kan det mesta om Stockholm. Han var faktiskt med i luciaföljet 1964.

– Det var inte lätta att komma in, men jag och min kompis Leif Spångberg lyckades komma förbi portvakten och ta plats i en av vagnarna. Jag var tonåring då och det var en kul upplevelse eftersom det var så mycket folk som tittade på. 1964 var sista året som det arrangerades så här stort. Stockholmstidningen höll i Lucia-omröstningen, men när tidningen lades ner så försvann denna tradition, berättar Anders Hanquist.

Färden startade vid Söderhallarna och gick sedan bland annat via Ringvägen, Västerbron, Fridhemsplan, S:t Eriksbron, Valhallavägen, Nybroplan, Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Skeppsbron och Katarinavägen.

Vilka var luciorna från de andra länderna?

– Det har jag faktiskt funderat en del på. De här länderna utsåg ju knappast egna lucior. Troligen var det inflyttade personer från dessa länder, säger Anders.

Om någon av er läsare vet bakgrunden när det gäller de internationella luciorna så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Ni är förstås även välkomna att höra av er om ni vet något mer intressant om Lucia-firandet 1964.

bel

Foto: Spårvägsmuseet

Ta också gärna en titt på den nya kortfilmen om Stockholmsutställningen 1930 som var avslutningen på veckans Stockholmsgåta. Rune Norgen, 92, gav oss ju en unik tillbakablick. ”75 öre för en Pommac var ett astronomiskt belopp”, sade han bland annat. Se filmen via denna länk.

sthlm

 

Vill någon av er läsare ställa frågor till Rune Norgren om känslan i Stockholm på 1930-talet så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.