Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Det drar ihop sig till årsavslutning här på bloggen. Vi vill verkligen tacka för det stora intresset under det halvår som Mitt Stockholm-bloggen har funnit. Cirka 210 000 gånger har webb-tv-filmerna visats vilket är över all förväntan. Mellan 30 000–50 000 läsare är inne på bloggen varje vecka, vilket känns fantastiskt roligt! Dessutom kommer det in över 1 000 läsarmejl varje månad. Det inspirerar till en fortsättning 2013!

Lösningen på årets sista Stockholmsgåta hittar du via denna länk. Men i dag vill jag också fokusera lite på Svampen.

Här kan ni se webb-tv-avsnittet om Svampen och Stureplan. Se nya Svampen och den gamla (som försvann för drygt 20 år sedan i samband med att gatorna gjordes om).

KLICKA PÅ BILDEN OCH SE STUREPLAN FÖRVANDLAS

Fick ett intressant läsarmejl om Stureplan:

”Tack för trevlig och mycket läsvärd artikel om Stureplan. En liten fråga dock: Har jag helt fel när jag hävdar att benämningen ”Svampen” aldrig användes före Stureplans ombyggnad? Under min barndom och ungdom var det ”under Paraplyet på Stureplan” som man stämde möte och ”Paraplyet” var benämningen på det dåvarande regnskyddet, under vil-ket viss kioskverksamhet, tidningsföräljning mm ägde rum”. Vänliga hälsningar Sten Ljungqvist (mångårig prenumerant och infödd stockholmare, f 1929)

Tack för mejlet Sten. ”Svampen” har under årens lopp haft flera benämningar – bland annat Paraplyet. Även Tallriken ska ha förekommit som smeknamn.

Foto: Spårvägsmuseet
I tv-inslaget får ni också (tack vare Spårvägsmuseet unika film) testa att  ÅKA SPÅRVAGN I STOCKHOLM ÅR 1963. Ta chansen!

Sedan får ni läsare gärna hjälpa till: Minns ni när Svampen kallades för Paraplyet? Finns det fler smeknamn. Mejla till mittstockholm@svd.se.

Vi återkommer 8 januari med en ny gåta. Det mesta talar för att det blir gåtor en gång i veckan även 2013. I väntan på det kan ni ta en titt på denna korta film där det finns bilder på Sergels torg förr och nu!

KLICKA PÅ BILDEN OCH FÄRDAS BAKÅT I TIDEN!

Har du egna bilder från Klarabersgatan eller platsen där Sergels torg i dag ligger så mejla gärna in dessa till mittstockholm@svd.se.

Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.