Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Nu ska ni få en ny utmaning! En bloggläsare har mejlat in bilder från Gamla stan som vi får använda som gåta. Läsaren – som också tagit de tio bilderna – vill dock inte att vi skriver hans namn än. Det skulle nämligen kunna leda till att svaren går att googla fram… Fotografen kallar samlingen bilder för ”Uppåt väggarne”.

Utmaningen är att berätta på vilka adresser i Gamla stan som dessa tio bilder är tagna. Om du inte kan alla så mejla gärna in de svar du har. Mejladressen är som vanligt mittstockholm@svd.se. Senast 29 december vill jag era svar.

Då kör vi! Här är bild nr 1:

jan1

Ledtråd: Flyttad

Här är bild nr 2:

jan2

Ledtråd: Axel von Fersen

Här är bild nr 3:

jan3

Ledtråd: Vasa-likt

Här är bild nr 4:

jan4

Ledtråd: Namn efter byggherren

Här är bild nr 5:

jan5

Ledtråd: 1600-tal

Här är bild nr 6:

jan6

Ledtråd: Torget har växlat namn

Här är bild nr 7:

jan7

Ledtråd: Dubbelportal

Här är bild nr 8:

jan8

Ledtråd: 1600-talsbrand

Här är bild nr 9:

jan9

Ledtråd: Bågspännare i närheten

Här är bild nr 10:

jan10

Ledtråd: Nära nr 4.

Ganska klurigt va… Jag tycker det känns som en lagom uppgift så här runt jul. Mejla dina svar till mittstockholm@svd.se. Senast 29 december vill jag era svar – dagen efter kommer lösningen på bloggen. Den som tar bilder på husen får förstås ett plus i kanten! Kanske tar ni en julpromenad i Gamla stan och letar? Mejla och berätta om era ”arbetsmetoder”. Lycka till! 

Ni som inte har sett den tisdresa som Rune Norgren, 92, bjöd på när han berättade om Stockholmsutställningen 1930 kan se den kortfilmen via denna länk. Rune var då nio år och är en av få som i dag kan berätta om den historiska händelsen som revolutionerade svenskt bostadsbyggande.

mix

Ha nu en riktigt fin jul alla bloggläsare och välkomna tillbaka framöver till nya Stockholmsutmaningar.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.