X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för en ny Stockholmsgåta. Den här gången är det SvD-läsaren Kerstin Oddsdotter som bidrar med en bild från 1917. Den föreställer Kerstins farmor Elvira. Bilden är kraftigt beskuren och därför blir denna första version lite kornig. Det blir bättre kvalitet ju mer ni får se av bilden. Frågan förstås: Var i huvudstaden togs bilden?

g1

Foto: Oscar Lundkvist

Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Här några av de första gissningarna:

Kalle: ”En vild gissning men den kan mycket väl vara rätt. Sista Styverns trappor på Fjällgatan. Det finns en hel drös med trappor från Fjällgatan. Frans Chattas trappor, Mamsell Jonsabethas trappor. Mitt emot på andra sidan Katarinavägen ligger Albert Engströms trappor och Dilströms trappor, men jag gissar på Sista Styverns Trappor. Det låg en krog där på 1800 talet som fick namnet Sista Styvern”.

Maria: ”Jag vet att det finns den typen av trappor på Djurgården. Eftersom jag jobbar i närheten ska jag gå dit och titta på lunchen! Men kan trapporna verkligen finnas kvar i dag? Det var ju ändå 98 år sedan bilden togs… Tack för att du fördjupar våra kunskaper om staden.”

Pelle Avelin: ”Bättre en dålig gissning än ingen alls … jag tror att bilden är tagen i Slussenområdet och att trappan ledde ned till Söder Mälarstrand ifrån där Hilton hotell är i dag”.

Sten: ”Intressant bild. Det finns ju några självklara gissningar utefter Söders, eller Kungsholmens sluttningar. Man kan även tänka sig en liten luring på Skansen men jag går nog på Söder, trots allt. Kvinnan på bilden är fint klädd med bl a hatt och vita handskar. Kan det vara en kyrka i närheten? Min gissning får bli att trapporna en gång ledde upp mot Sofia Kyrka, dvs där Mäster Pers Gränd löper i dag”.

Jörgen Gustavsson: ”Hej Johan – så blev papperstidningen oläst denna frukost och jag tittar på gammal bild istället… Nåväl, finns ju några ställen runt stan att välja mellan när man inte ser direkt var det är. Av dem gissar jag på trapporna upp från nuvarande Bolinders plan till Kungsklippan”.

Medan ni väntar på nästa ledtråd får ni gärna kolla in en av de filmer som tidigare visats här i bloggen. Dessa fina filmsekvenser är från vänstertrafikens Stockholm 1964. Titta, njut och dröm er bort till 1960-talets Stockholm. Den som intervjuas i tv-inslaget är Margit Claesson som var Stockholms första kvinnliga busschaufför.

KLICKA PÅ BILDEN OCH FÖLJ MED TILL 1960-TALETS STOCKHOLM

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.