Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Det börjar bli dags att sammanfatta läget lite när det gäller Gunnar Nordqvists bild. Han tog alltså en bild från sin arbetsplats på Skeppsbron, men vet inte vilket evenemang som utspelade sig denna dag (filmen kan ni se här). Vi har bombarderats av mejl från er läsare de senaste dagarna och fått fram många ledtrådar. Gunnar kommer nu med en viktig nyckel: Han vet att han köpte kameran i april 1957. Alla evenemang innan dess kan vi alltså utesluta: Exempelvis drottning Elisabeth II:s statsbesök 1956 som någon läsare gissade på.

Ni fick i fredagens och lördagens blogginlägg läsa totalt elva läsartips. Här kommer några till:

Göran Lysén: ”Jag tror att det var en militäruppvisning med flygande tunnor som svepte in på låg höjd över taken, det sköts och det skulle föreställa en atombomb, som detonerade på flotten. Min lillebror blev rädd och ’gömde sig’ efter en husvägg uppe på Söder. Jag minns även vuxna, som gjorde samma sak. Det var fullt krig på strömmen, som jag och min pappa tittade på.”

Anette: ”Jag minns att jag hade tränat vid Hellasgården och cyklade hem via Stadsgården. Överraskades av en stor folksamling packad utmed kajen. En förtvivlad gosse cirka 7-8 år, som inte lyckats forcera muren av folk, grät bitterligen: ’Jag vill ju se atombomben’.”

Jan Dock: Så snart jag såg den aktuella bilden kom jag att minnas en situation från mitt gamla fotoalbum och mycket riktigt, när jag letar fram albumet så ser jag att försommaren 1957 tog jag några foton (13 år gammal) från Strömmen där Drottning Julianas stora och pampiga krigsfartyg ’De Zeven Provincien’ ankrat upp. Fler krigsfartyg syns inklusive något svenskt utanför Skeppsholmen. Gunnar Nordqvist nämner ju också Aallotar (eller hur stavningen var) som även syns i bakgrunden på några av mina bilder av en slup från ’De Zeven Provincien’. Jag skulle tro att han fångat själva ankomsten av statsbesöket och det märkliga ’molnet’ i mitten är kanske ett fyrverkeri eller annan slags hälsningssalut.”

Karl-Åke Johansson: ”Det här var på den tiden då Sverige fortfarande kände trycket från kärnvapenhotet. Jag måste varit ett av barnen som syns på bilden med min pappa och syster. Det var en väl annonserad uppvisningsövning. Det jag mest minst var att man hade en simulerad atombomb genom att man på en pråm hade flera ton dieselolja som detonerades med dynamit. Man talade om över högtalare hur det var gjort. Det blev en riktig svamp och jag som liten mins den mycket större. Sedan visade man hur en ubåtsjakt kunde gå till genom att skjuta ett par salvor med sjunkbomber mot ett tänkt mål. Det var många båtar och jag tror det även flögs med attackflyg.”

Jan Wahlström: ”Bilden är troligtvis från 1959 då Marinen hade en uppvisningsdag på  Strömmen som gick under beteckningen ”Operation Strömmen” . Vid tillfället delades ett programhäfte i stående A:5 format ut till besökarna.”

Lennart Ragvaldson: ”Bilden över folk och bilar på Stadsgårdskajen är tagen i april 1961 (kanske rent av den 24 april). Man väntar spänt på det ögonblick då regalskeppet Vasa kommer upp till ytan efter 333 år på sjöbottnen.”

Birgitta Nyström: ”Kan det vara drottning Elisabeth och prins Philips besök 1956?”

Torun Petit: ”Jag gissar att det är bärgningen av Vasa-skeppet som pågår.”

Mats Thorén: ”Jo, det är Marinens Dag på Strömmen. Jag var där, men kan inte med precision minnas årtalet. Det kan ha varit 1957 eller 1958 och jag var sex eller sju år gammal. Stora åskådarmassor kantade kajerna. Jag stod högst uppe på Fjällgatan. Flottans fartyg defilerade förbi, motortorpedbåtar gjorde skenanfall i full fart. Höjdpunkten var när det nya och ännu hemlighetsfulla flygplanet Draken visades upp i några snabba svepande dykningar. Det gick så fort att vi knappt hann uppfatta något, med det dundrade och var mycket imponerande. Draken var readrivet, förklarade de vuxna. Sedan förkunnade högtalarna att man skulle demonstrera effekten av en 500-kilos bomb. Det är den vita plymen man ser på bilden. Smällen kom en stund efteråt, vilket jag tyckte var konstigt…”

Marina & Lennart Stensvad: ”Vi tror att det är en minsprängning på Strömmen som aviserats till stockholmarna”.

Arne Lidberg: ”Jag var där med min pappa och tittade på jippot. Bland annat skulle man visa en ”Atombombsatrapp” som gav ett högst illusoriskt svampmoln. Det hade helt rätt svampform om jag minns rätt – men var naturligtvis mycket mindre än ett riktigt.”

Stefan R Grazia: ”Det var en simulerad atombomb, som rökmolnet visade i slutet av femtiotalet vid en marinjär uppvisning. Allmänheten hade tillträde till Skeppsholmen, och jag minns att jag och min kompis Anders var där på Kastellholmen och såg smällen!”

Tomas Paal: ”Jag tror att man spränger mineringar som blivit kvar i Stockholms hamn efter andra världskriget. Någon gång i slutet av 50-talet att döma av bilarna skulle jag tro.”

Kaj Möller: ”Jag skulle tro att det handlar om Flottans dag eller liknande. Många militära enheter på vattnet och händelsen med den exploderande flotten skall möjligen efterlikna en minsprängning. Dessutom utspelar sig allt just utanför Kastellholmen som var Flottans domäner dessa tider.”

Hans G Erikson: ”Jag gissar att det är i juni 1956 då drottning Elisabeth gjorde besök i Sverige och här väntar folk på hennes ankomst. Var då med och stod och paraderade på Kungsträdgårdsgatan tillsammans med andra soldater från KA 1 i Waxholm. Vi fick vänta länge eftersom dimman i skärgården försenade drottningens båtfärd in till Stockholm.”.

Björn B: ”Hej. Jag var där och såg den marina uppvisningen som kulminerade i en simulerad atombombssmäll. Någon dag i slutet av femtiotalet.”

Hans Tingsäter: ”Hej, jag har svårt att se numret på den jagare som ligger mitt i bilden, men det ser ut som 18, och då betyder det att det HMS Halland. Krevaden ser ju ut att utgå från en plattform, så någon mina kan det knappast varit? Bilmodellerna visar Opel Rekord från 1959 – eller senare. Man ser också en Chevrolet BelAir eller Biscayne på parkeringen. Mitt tips är alltså Flottans Dag (ljuva tider!) 1960. Eftersom merparten av bilarna är från 50-talet kan man kanske anta att bara några få hunnit köpa de nya 60-talsmodellerna. Kanske kan det ha varit 1961 då? Jag noterar att minfartyget Belos tycks ligga snett framför finlandsbåten och att det dessutom ligger en ubåt en bit bortom krevaden. Denna slumpmässigt sammansatt eskader tyder på uppvisning, så långt tycks det solklart. En överflygning av ’reaplan’ tyder också på detta.”

Lasse Ringqvist: ”Jag vill minnas att det var någon form av ”vattenpelare”.

Lars Nyström: ”Alla väntar på Drottning Elisabeth år 1956. Jag står själv på Kastellholmen för att välkomna den brittiska farkosten.”
Bernt Hagberg: ”Fotot torde vara taget vid Marinens dag på strömmen 1959. Vattenuppkastet är antingen en simulerad minsprängning eller atombombskrevad (troligen det förra).”

Hessel van Ketwich: ”Jag minns att Marinen hade en ’dag’ i Stockholm med diverse uppvisningar i slutet på 50-talet ungefär. Bilden visar demonstration av minsprängning.”

Andreas Häggbom: ”Det verkar vara uppkastet från en sprängning på sjöbotten, troligtvis av en mina. Det verkar ligga ett fartyg från flottan och blockera delvis blockera leden.”

Staffan Berg: ”Bilden visar bort tv en jagare (Halland eller Småland). Framför finns en Minutläggare från Kustartilleriet, MUL plus ngt nummer. Antagligen demonstrationsspränger man en mina tror jag.”

Anton Nordfeldt: ”Jag spekulerar i om händelsen på Gunnar Nordqvists svartvita bild från 1950-talet (?) kan vara ett oskadliggörande av en sjömina.”

Jonathan Liljestrand: ”På bilden ser det ut som att det skulle kunna vara HMS Älvsnabben som ligger i bakgrunden. Då detta är ett minfartyg kan det tänkas att man har en uppvisning av en minsprängning? Om det nu är så att bilden är tagen 1952 (trots att Gunnar i början av filmen sa att han köpte kameran 1957), så kan det ju tänkas att det är en uppvisning på grund av att det är en tidsperiod med en del aktivitet i Östersjön. Till exempel skjuts DC3:an (samt sjöräddningsplanet som söker efter detsamma) ner av Sovjet. Dessutom skall Älvsnabbens snart företa sin första långresa, den startade 1953 från Göteborg.”

Karl-Olov Fentorp: ”På bilden syns också ett marint fartyg. Många människor som tittar på något intressant som ska hända. Det ligger nära till hands att marinen demonstrerade effekten av en minsprängning ute på Strömmen. Eller också hade man upptäckt en mina som drivit in och som skulle oskadliggöras.”

Stefan Engdahl: ”Det ser ut som en uppvisning av Svenska Marinen på Stockholms Ström. En jagare syns i bild.  Det är antingen jagaren Småland (nr 19) eller jagaren Halland (nr 18). Numret är svårt att se på bilden. Det ser också ut som man genomför en undervattenssprängning som sannolikt ska förställa en minsprängning. Marinen har gjort många uppvisningar genom åren både i Stockholm men också i andra städer runt vår kust. Bilden verkar vara från början av 60-talet.”

Per Jenvald: ”Bilden förställer med största säkerhet Marinens dag i Stockholm. Det som sker i mitten på bilden, precis bakom kranen  och som ger upphov till det kraftiga vattenuppkastet, är en minsprängning i demonstrationsyfte, Hitom den kan man se ett grått fartyg som är en s.k. minutläggare, tillhörande dåvarande kustartilleriet. I bakgrunden kan man också se jagaren Halland eller Småland ligga akterförtöjd vid Skeppsholmen och några fler fartyg som ser ut att vara militära. Marinens dag genomförs än i dag, vartannat år i Karlskrona och vartannat år på andra platser i Sverige, och drar fortfarande mycket stora åskådarmängder.”

Stefan Holmgren: ”Jag tror att bilden som Gunnar Nordqvist tagit visar en minsprängning. Troligen en mina från 2:a världskriget som slitit sig.”

Patrick Norqvist: ”Jodå, det fanns en atombombssimulator i den svenska försvarsmakten, benämnd ’Utskjutningsrör för atommarkering 2 MT’, förkortat ’Utskjrör amark 2MT’. Den hade M-nummer M4874-751011. Den beskrivs med följande text: ’Används för att visa kärnladdningsinsats. Atommarkeringen bygger på att dieselbrännolja eller lysfotogen förbränns snabbt i luften. Detta ger ett svampformigt, värmestrålande eldmoln’. Jag har aldrig sett anordningen användas i verkligheten, men efter att bränslet brunnit klart borde ett rökmoln som det på bilden kunna finnas kvar.”

Magnus Backe: ”Nån form av sprängning, det ligger ett örlöggsfartyg strax bakom.”

Heinz Gordon: ”Jag tror att det är en simulerad atombombssprängning som skedde 1959 på Strömmen. Rökmolnet på bilden har ännu ej hunnit utveckla den karakteristiska svampformen. Jag var med på övningen där många örlogsfartyg deltog. Jag tjänstgjorde som värnpliktig radarmatros på HMS Altair T 108.”

Erik Stenborg: ”Eftersom det är fullt av människor längs kajerna och eftersom det ligger ett krigsfartyg på redden är det förmodligen Marinens dag eller något liknande och vattenkaskaden bör vara en demonstration av en minsprängning eller en sjunkbomb.”

Lasse Björkdahl: ”Det är väl någon av jagarna Halland eller Småland i bakgrunden nr 18 eller nr 19. Kan det möjligen vara så att man demonstrerar deras nya antiubåtsvapen som dessa jagare var utrustade med.”

Per Ol-Mårts: ”En gissning är att det som syns i bilden är en sprängning av en mina från adra världskriget.”

Pär Jönsson: ” Jag är för ung för att veta men helt klart är det nåt som militären är inblandad i. Det ser man genom det flottfartyg som spärrar av inloppet vid Kastellholmen. Sprängning av mina var min första reaktion men mina inne i centrala Stockholm känns märkligt. Utan tvekan är det en explosion som sker under vattnet. Men vad spränger de?”

 

 

 

 

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.