Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då ska ni få läsa några fina läsarhistorier kopplade till på veckans Stockholmsgåta (lösningen finns via denna länk)!  Vi befinner oss alltså på Folkungagatan. Klicka på denna länk och ta en titt på platsen – förr och nu!

KLICKA PÅ BILDEN och se ett kort tv-inslag om det som av många anses vara Stockholms fulaste byggnad.

Det har redan kommit in många åsikter från er läsare om vilket hus som är Stockholms fulaste: Garnisonen, Stockholm Waterfront, Arkitekthögskolan samt detta hus på Folkungagatan nämns oftast hittills… Tyck gärna till du också på mittstockholm@svd.se. Jag återkommer med ett inlägg under kvällen där era åsikter sammanfattas. Men redan nu kan du rösta via denna länk!

310 läsare mejlade som sagt in rätt svar denna vecka. Den snabbaste – Malin Blomberg – fick ni läsa ett citat av i förra inlägget. Intrycken om huset bland de övriga är blandade:

Anna-Britta Svedlund: ”Bilden är tagen på innergården. Jag har samma utsikt från min uteplats. Jag trivs utmärkt i huset som egentligen har framsidan in mot gården. Det är ett av Stockholms tryggaste boende. Inga inbrott i lägenheterna mot gården har skett under husets livstid. Det är tyst och lugnt inne mot gården trots att det kan vara stökigt på gatan”.

Calle Asker: ”Jag gick på fritidshemmet 56:an som var Katarina Norra Skolas fritidsgård dit man gick efter skoldagarna i åk 1-3. På innergården spelade vi innebandy (utomhus, i ur och skur) och längst bort fanns en stor gräskulle med tillhörande klätterställningar och sandlådor. Bilden tror jag är tagen mot den södra väggen, under vilken den lilla fritidsavdelningen med kök, allrum och scen (!) låg. Där hade vi talangjakt och annat kul. Jag gick där 1993–1996. Efter skolavslutningarna på sommaren var det många barn vars föräldrar fortfarande jobbade några veckor, och då fick vi gå på ”sommarfritids” från tidig morgon, då man kollade på sommarlovsmorgon på en gemensam tv! Vilka tider! På vintern samlade vi på hockeybilder och lekte NHL-spelare med bandyklubborna ute i snön och lagkepsarna som plockhandskar. Det är ett betydligt finare hus på insidan än vad det ser ut att vara från gatan! Har nog inte varit där inne på åtminstone 15 år…”.

Ulla Wannbäck: ”Där bodde jag under många år, tills för tio år sedan. Vet inte om huset är det fulaste i stan, men det var väl ganska uppseendeväckande med färgen på plåtfasaden. Innanför, på den stora gården, är det jättefint. På Vägarens hemsida (längst mer) ligger bl.a. försäljningsprospektet som jag föll för: Eget hem på Söder. Det var gröna-vågen-tider så det dröjde länge innan alla lägenheter var sålda. Jag minns från min barndom (också på Söder) annonser där lägenhetssökande ofta lade till: Dock ej Söder. Det ansågs inte så fint att bo där. Annat är det nu, när Söder blivit trendigt och i synnerhet SOFO. Pendeln svänger…”.

Peter Faber: ”Det oranga huset är fult, javisst, men jag tycker att det finns fulare, till exempel Kulturhusets baksida”.

Simon: ”Huset är ju inte vackert, det är svårt att påstå, men det har en alldeles fantastisk gård. Ett antal gånger har man sprungit på fantastiska, stora och välskötta gårdar runt om i Stockholm och man önskar ju att fler föreningar/värdar skulle satsa på att öppna upp mellan husen för det finns mycket som kan göras”.

På innergården är det lummigt och lugnt. Titta närmare på platsen i detta tv-klipp.

Stefan Blomberg:Fotot är taget från gårdsdörren på Folkungagatan 56, Söders fulaste hus! Bor där sedan 1975. Otrolig fin gård. Utsidan hemsk men nog underhållsfri…”.

Micke Seid: ”Det finns faktiskt fulare hus bara ett stenkast bort. På andra sidan Götgatan, där fordom Södergatan gick fram, står två stycken 70-talsschabrak till kontorshus staplade ovanpå Söderledstunneln. Det ena, oklart vilket, är snäppet fulare än det andra – men nu ska tydligen värden totalrenovera det hus (Nattugglan 14) som syns mest, ut mot Västgötagatan, så att det blir av med sitt gröna plåtskal. 1970-talsarkitekterna har verkligen mycket på sina samveten”.

Anders Burman: ”Huset är typiskt för tiden, frågar du mig är det inte utseendet utan skalan som är det största problemet (Garnisonen känns inte långt borta). Innergården lär vara helt fantastisk men det har vi flanörer, som saknar portkod, ingen glädje av. Det finns butiker i anslutning till Folkungagatan så ”Stockholms fulaste hus” gör ändå sitt bästa för att smälta in i en urban miljö. Vad gäller Stockholms fulaste byggnad är jag tveksam, vill gärna utse arkitekturhögskolan men det är dels en begränsad yta där jag kan uppskatta den arkitektoniska särarten i förhållande till övriga kvarter, dels är byggnadens dagar räknade nu när det planeras för nya lokaler på KTH-campus. Min röst faller på samtliga byggnader på Magnus Ladulåsgatan, en av Söders mest centrala gator som saknar allt som kännetecknar en stadsgata”.

Angela Wannbäck: ”Det är i mitt tycke ett av Stockholms finaste hus eftersom jag är uppväxt där! Gården är jättefin och den oranga plåten är helt underbar:-) Dessutom är originalplanlösningen i lägenheterna unika (dom som fortfarande har kvar dom). Södermalms fulaste och otäckaste hus ligger på Magnus Ladulåsgatan (huset efter hotellhemmet)”.

Vad tycker du – är detta Stockholms fulaste byggnad? Mejla din åsikt till mittstockholm@svd.se.

 

Foto: Johan Lindberg

Vi har samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna!

Via denna länk hittar du ett blogginlägg där samtliga gåtor och filmer är samlade.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.