X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för några spännande läsarmejl som kom efter senaste Stockholmsgåtan – om Sergels torg. Men först vill jag bara påminna om att J-O Waldner och Mikael Appelgren på söndagen kan spela sin sista tävlingsmatch. 16.30 ställs deras Spårvägen mot Halmstad i SM-kvartsfinal i Liljeholmshallen. Här i bloggen visade vi ju i går den unika dubbelmatchen mot de SvD-läsare som vann bloggens pingisutmaning: Dennis Jansson och Jimmy Bengtsson (se vinnarbidraget via denna länk). De spelade alltså tre set till 5. Det sista setet blev helt unikt: J-O spelade med en jojo och ”Äpplet” med ett äpple… Se hur det gick i denna kortfilm. Du kommer att bli imponerad!

Men då är det dags att gå vidare med en uppföljning på senaste gåtan. Svaret var ju alltså Sergels torg och i den här nygjorda kortfilmen (via denna länk) får ni se hur platsen förvandlades under 1960-talet:

SE HUR SERGELS TORG FÖRVANDLADES VIA DENNA LÄNK.

Om ni vill se ännu mer om Sergels torg så finns denna film som vi gjorde här på bloggen förra året. Där framgår hur man såg på torget när det var nytt 1973 (se denna länk):

SERGELS TORG – följ med till Sergels torg och se hur platsen en gång såg ut.

Av läsarmejlen börjar vi med Göran Lindh som skickar över några bilder som han tog 1958. Så här skriver Göran: ”Det är taget från en punkt något mera västerut än er bild men i samma riktning”:

Klarabergsgatan ned mot Drottninggatan med blivande Åhlénshuset till höger och Klara kyrka till vänster. Bygget av hörnhuset Klarabergsgatan-Drottninggatan är i full gång (huset som vetter mot trappan ned till Plattan).

Bild 2 från Göran är tagen från Hamngatan utanför GCI:

Till vänster syns hörnan Malmskillnadsgatan – Mäster Samuelsgatan. Där ser man också Mäster Samuelsgatans bro.

Så till bild 3 från Göran som också är tagen från GCI. Huset till vänster strax bortom Mäster Samuelsgatans bro ligger ungefär i höjd med tredje höghuset:

Så en sista bild från Göran. Bilden är tagen ungefär där Mäster Samuelsgatans börjar mot Malmskillnadsgatan. Den visar till höger GCI på Hamngatan (Klarabergsgatan tog slut vid Beridarebansgatan till höger om GCI i bilden). Längst inne i hörnet skymtar husen vid Malmskillnadsgatan. Bron till vänster är Mäster Samuelsgatan. GCI ligger på platser för fontänen. SEB-huset ligger i dag vid husen som står i tur att rivas:

Vi fortsätter med en annan bloggläsare, Ulf Hessner, som skriver så här: ”Kul att du stod på Mäster Samuelsgatan intill trappan ner mot Sveavägen när du spelade in frågan. Jag passerar varje dag den platsen. Jag har tagit många bilder (därifrån och från andra vinklar) på Torget och Kulturhuset både i dagsljus och mörker. Bilden jag skickar in är tagen en tidig morgon i januari då det var riktigt ruggigt väder. Jag är amatörfotograf sedan början av 60-talet. Jag köpte min första systemkamera (en Zenit 3, rysktillverkad, hos Klio foto som låg i en av hötorgsskraporna snett nedanför där du står på filmen). Här är bilden från morgonen den 8 januari 2013:

Bo Nilsson: ”Jag jobbade vid denna tid på Kungsgatan och det stora nöjet var att vid lunchtid gå och titta på utgrävningen av Brunkebergsåsen och bygget av Hötorgsskraporna och bankpalatsen vid nuvarande Sergels torg. Många lass grus blev det. Mycket roliga gåtor som sätter sprätt på en gammal Kungsholmsbo”.

Mats Lindholm: ”Tyvärr tog plugget på den tiden alltför mycket tid från den egentligen viktigare dokumenteringen av de gamla centrumdelarna. Varje dag trillade något hus omkull och jag hann inte alltid med i svängarna med kameran. Känslan när jag som ung rörde mig i dessa historiska kvarter med Malmskillnadsgatan som ryggrad uppe på åsen, var väldigt tät, intressant och mångfacetterad, hela tiden var det massor av vackert att upptäcka, i de vindlande gatorna som rann ned från Malmskillnadsgatan, om man som jag uppskattade äldre arkitektur. Ingen fasad var den andra lik och visade prov på en respektingivande yrkeskunskap hos de gamla hantverkarna. Ibland upptäckte jag konstfulla blyglasfönster, fossilsmyckade kalkstenstrappor, tomma rymliga rivningslägenheter med kakelugnar, stuck och spegeldörrar och skickligt lagda golv. Vackra välvda breda portar ledde hästkärrorna på kullersten in på gårdarna. Dessutom fanns ett myller av hantverkare och små spännande butiker. Allt detta skyfflades hänsynslöst ut av historielösa inflyttade maktpolitiker med smak för betong och glas och omänskliga livsmiljöer. Cityområdet tömdes på boende. Ingen har ställts till ansvar för detta stadsmord, där åtskilliga fantastiska hus hamnade i skopan. Skickar med några av mina många egenknäppta bilder på underbara takmålningar från “rivningskåken” Drottninggatan-Vattugatan, som man först under arbetets gång insåg att det var en pärla som man satt klorna i. Helt oväntat stod rivningsgubbarna villrådiga med en mängd bjälkar och tak som målades för 300 år sedan och som för syns skull måste sparas. Det sas att den månghundraåriga grannlåten sedan magasinerades under en presenning i en fuktig järnvägstunnel. Det skulle inte förvåna mig om det var sant”.

En annan som har många minnen från denna plats är Kerold Klang som tog denna bild när sista resten av Hamngatsbacken schaktades bort vid gatans breddning, den 2 mars 1968. Malmskillnadsgatans nya bro skymtar till höger:


Foto: Kerold Klang

Kerold Klang har en blogg (se den via denna länk) där han bland annat skriver: ”Det har sörjts över Klarakvarteren, Brunkebergstorg och Regeringsgatan. Om den myllrande korsningen Hamngatan, Klarabergsgatan och Malmskillnadsgatan har föga talats. Men jag tror att det var i Erland Josephsons besjälade backe våren 1962 som det gamla Norrmalm brast. I all tysthet, i det sista med klädsam nedärvd diskretion men ändå förvåning. Rivningarna därefter blev skändningen av en redan död”.

Jan Öhrström: ”Hur det var innan ”Klarasaneringen” kommer jag tyvärr inte riktigt ihåg. De minnen som jag har haft har nästan alla bleknat bort totalt. Men det var ju en annan stad, en annan stil, mycket mindre och lägre. Det som jag kommer ihåg är som sagt, träbroarna, trätrottoarerna och en massa djupa gropar. Man blev helt förvirrad under dom här åren. Det som har byggt sedan på t.ex. Hamngatan ser ju mer ut som nått som har tillverkats på nått varv eller så. Lite ”DDR-lite”. Har inga aktuella bilder ifrån denna del av staden, säkert för att det är för fult för att fota i dag… Annars så har jag en hel del andra bilder på Panoramio ifrån
Stockholm: http://www.panoramio.com/user/739663/tags/Stockholm. Jag har även några bilder på skraporna, på långt håll, när dom kanske ser som snyggast ut: http://www.panoramio.com/photo/21860440http://www.panoramio.com/photo/21837542 ,
http://www.panoramio.com/photo/21860431.

Ulf Kruckenberg: ”Jag har alltid varit intresserad av bebyggelsehistoria och i synnerhet vad gäller Sthlm före rivningsvågen. Vad som både förbryllar och fascinerar är den tidsanda som möjliggjorde rivningarna. Trots de många gånger avskyvärda resultaten förefaller dessa varit produkter av en tidsanda fylld av framtidstro och tillförsikt. Stockholms modernisering på 60-talet kändes rätt och modernt för gemene man och rivningsmotståndet blev inte särskilt stort. I dag, när tidsandan saknar både framtidstro och tillförsikt, är man ju så mycket mer mån om att bevara det vi har. Jag hoppas verkligen att denna kontradiktion inte är med nödvändighet lagbunden och att vi kan få se en framtida optimistisk tidsanda som samtidigt bryr sig om det förgångna”.

Johan Holmberg: ”Jag har jobbat i nuvarande SEB:s hus på Sergels torg som banktjänsteman, det jag minns är den dåliga ventilationen och den i och för sig påkostade personalingången som påminde om en krypta. Skandinaviska Banken och Stockholms Enskilda Bank fusionerade 1972 så bilden måste vara tagen före dess”.

Mikael Härlid: ”Har bara svaga hågkomster av att jag som liten grabb vid tillfälliga besök i Stockholm i slutet av 50-talet och början på 60-talet tyckte att det var bygg-gropar och tillfälliga trätrottoarer överallt. Bilden som dyker upp i huvet när jag tänker på det är en jättelik avgrundsgrop med lastbilar långt där nere och att jag tyckte det var så jättedjupt och att det var lite spännande. Och alla provisoriska trätrottoarer som sviktade och verkade lite opålitliga. Och lera, lera, lera. Lösningen fick jag tacke byggskylten och lite allmänt snokande på nätet”.

Stedan R Grazia: ”Detta gigantiska byggområde en favoritplats för en ensiffrig nyfiken en! Jag minns bland annat bortbyggnaden av tegelbackseländet och tunnelbanebygget fram till Slussen! Bortschaktningen av Brunkebergsåsen inför det nya citykomplexet. Vi brukade smyga in kvällstid och släppa sandsäckar på de feta råttorna som frodades där… Var med om invigningen av den första Hötorgsskrapan 1959. Mycket folk där. Och senare hann jag besöka bion i Hamngatsbacken innan rivningen för SEB-huset, som stod klart 1965. Två år senare var jag anställd där”.

Har du en egen historia från platsen eller egna bilder så mejla gärna till mittstockholm@svd.se

Återigen tack till Stadsmuseet som gav oss tillstånd att visa sekvensen som gåtan byggde på. Den är hämtad ur den fina kortfilmen ”En blick på Hötorgscity”, skapad av Lars Wennberg och Ove Renqvist 1962. Jag kan verkligen rekommendera att se den på Stockholmskällan via denna länk.

 

Vi har samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna!

Via denna länk hittar du ett blogginlägg där samtliga gåtor och filmer är samlade.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.