X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Foto: Johan Lindberg

Då är det dags för en ny bildledtråd till veckans Stockholmsgåta. Det är huset till vänster på bilden som frågan gäller: Var i huvudstaden befinner vi oss? Titta gärna även på bilden i första inlägget.

Ny ledtråd i morgon – svaret på torsdag. Mejla din gissning till mittstockholm@svd.se.

Här är några av gissningarna hittills. Observera att några av dessa kom efter första bilden:

Göran Sahlin: ”Kan det vara på Söder, kanske Stigberget?!!”.

Stefan R Grazia: ”Vild gissning – Erstagatan på Söder!”.

Michael von Gersdorff: ”Förlängningen av Rörstrandsgatan ner mot Karlbergsområdet!?”.

Leo Gillholm: ”Tycker att det ser ut som Skatteskrapan i bakgrunden och då kan det vara Åsögatan, där låg tidigare ett bryggeri. Minns inte om det var Åsögatan eller Kocksgatan som hade två systembolag? Beträffande död så fanns det väl en avrättningsplats på Åsöberget för länge sedan. På Åsögatan startade Einar Bellvén sitt bageri i en källarlokal, han bakade sockerkakor som han sedan cyklade runt och sålde. Han döpte bageriet till Delicato”.

Jörgen Gustavsson: ”Jag gissar helt enkelt på östra hörnet av korsningen Wallingatan – Västmannagatan. Röd MAN Gasbuss bukar passera där i form av linje bl a linje 69. Ledtråden kan ju vara att huset, eller dess företrädare, innehöll någon av de tidiga nykterhetsföreningarna i stan. Men därom vet jag ingenting. Idag finns alkoholanknytning i Monks mikrobryggeri hörnet  mitt emot”.

Andreas Andersson: ”Med ledning av ledtråden och bara den: Bilden föreställer kåken där krogen Broder Tuck ligger på Götgatan 85”.

Lars Millberg: ”Monica Zetterlunds bostad på Birger Jarlsgatan”.

Justus Bennet: ”Bilden i dag är från St Eriksgatan 66 där Sveriges sista skarprättare Albert Gustaf Dahlman bodde fram till 1918. Han blev påkörd av en spårvagn utanför bostaden, om jag minns rätt, och flyttade på grund av sina skador hem till sin son istället sina sista år”.

Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.