Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för lösningen på veckans Stockholmsgåta som visade sig vara mycket lurig. Tack för det enorma intresset – det har varit svettigt att kontrollera de drygt 600 gissningar som kommit in via mejl. Gåtbilden togs ju av Carl Lagerlöf (1878–1962) och är alltså inskickad av hans släktingar som hittade bilden i ett familjealbum:

stockholm3

Svaret är Gustav Adolfs torg och här en bild på samma plats när jag fotograferade i fredags (innan snön föll…):

ny

Foto: Johan Lindberg

Carl Lagerlöfs bild är fascinerande. Den är tagen 1894, med andra ord under tiden mellan gamla Operan (Kungliga teatern som revs 1892) och den nuvarande Operan (Kungliga Operan som stod klar 1898).

Det som syns på bilden är en modell av slottet Tre Kronor som byggdes upp på torget till 300 års-jubileet av Gustav II Adolfs födelse – han föddes för övrigt just på detta slott. Drygt 500 av er läsare gissade på Djurgården 1897, vilket förstås är förståeligt med tanke på att en modell av slottet även då fanns på Stockholmsutställningen.

Här ännu en bild på Tre Kronor-modellen på Gustav Adolfs torg 1894, som är hämtad från Stockholmskällan:

ga1

Foto: Stadsmuseet

Över torgets staty på Gustav II Adolf restes till firandet 9 december 1894 en upplyst baldakin – som kan ses på bilden ovan – vilket enligt NE var den första elektriska belysningen utomhus i Sverige. 2 600 glödlampor användes! I Sverige firades med officiella representanter från Tyskland. Gustav II Adolfs dog ju där efter att ha blivit skjuten i Lützen och protestanter i Tyskland hade sedan dess hyllat den svenska kungen. De protestantiska kyrkorna i Tyskland hyllade 1894 Gustav II Adolf i sina adventsgudstjänster 9 december, dagen för kungens födelse. Protestantiska skolor undervisade om ”protestantismens förkämpe” och Gustav Adolf-mynt delades ut till präster. Det var, enligt Inger Schubert i boken ”Lützen – på spaning efter ett minne” (2007) en allmän yra kring firandet i både Tyskland och Sverige.

Här ytterligare en bild från firandet på Gustav Adolfs torg:

SSMC001559S

Foto: Stadsmuseet

Vem var då fotografen till veckans gåtbild, Carl Lagerlöf? Jo, vi får reda på följande av Lagerlöfs släktingar som skickat in bilden: ”Carl Lagerlöf (1878-1962) var son till Tullförvaltaren Carl Johan Lagerlöf. Carl studerade i Stockholm och var direktör på försäkringsbolaget Fenix under en mängd år. Han var mycket kulturellt intresserad och var dessutom medlem i Stockholms gymnastikförening, skridskoklubb mm. Han bodde på Östermalm. Carl var under många år ordförande i Lagerlöfska släktföreningen som startades av bl a honom och Selma Lagerlöf. Han företrädde familjen vid Svenska Akademiens öppnande m m. Carl var mycket intresserad av Stockholmiana och dokumenterade noga bilder och annat”.

Stort tack till Johan Patrik Roos som skickade in bilden och därmed gav oss möjlighet att lära oss mer.

Även till Stockholmsutställningen 1897 byggdes som sagt en modell av slottet Tre Kronor upp på Djurgården – här en bild från detta tillfälle:

SSMD000439S

Foto: Stadsmuseet

Slottet Tre Kronor var ju det kungliga slottet som fram till branden 1697 stod på platsen där Stockholms slott i dag står. Branden började på rikssalens vind. Brandmästaren Sven Lindberg dömdes först till dödsstraff, men domen mildrades till sju gatlopp. Han fick då springa en sträcka samtidigt som män på led slog med käppar och påkar mot honom. Sven Lindberg hade svag fysik och överlevde inte gatloppet. Det var ett brutalare Stockholm på den tiden, helt klart.

tk

Modellen av Tre Kronor som var veckans gåtbild stod alltså 1894 på platsen där gamla Operan tidigare stått. Så här såg det gamla operahuset – det Gustavianska – ut:

go1

Foto: Stadsmuseet

Gustavianska operahuset, även kallad Gustav III:s opera, uppfördes 1782 på kung Gustav III:s initiativ och revs 1892. Här en målning av Anna Palm (1859–1924) på gamla Operan ur ungefär samma vinkel som veckans gåtbild:

go2

Om man vill förstärka känsla av hur den gamla operan såg ut så är det bara att titta på andra sidan torget. Där byggdes nämligen Arvsfurstens palats som en exakt pendang – färdigt 1794. Här en bild som jag tog nyligen:

x

Nu till en bild från bygget 1896 då det nuvarande operahuset – så kallade Oscarianska Operan efter kung Oscar II – håller på att byggas upp:

SSMC001066S

Kungliga Operan blev färdig 1898. Här en bild från slutet av 1890-talet:

sm

Först med rätt svar på veckans gåta var Lars Lundell följd av Love Almquist, Sten Wennerström, Tryggve Zetterqvist och Erik Lindmark. Drygt 100 kom till slut med rätt svar.

Följande fakta tillförs också av läsaren Carl Lidquist: ”Redan under Gustaf III:s tid hade slottet Tre Kronor förekommit som kuliss inne i operahuset, framförallt vid föreställningarna av dundersuccén operan ”Gustaf Wasa”, ursprungligen skriven av Gustaf III själv (Gustaf III ville för övrigt att premiären av ”Gustaf Wasa” 1786 skulle ske i samband med avtäckandet av den nya Gustaf II Adolfstatyn på torget. Nu blev det dock inte så – statyn stod färdig först 1796)”.

En annan läsare, Staffan, tillägger dessutom detta: ”Händelsen är berörd (med en annan bild) i boken Stockholms historia, Lars Ericson 2001, på sidan 357. Jag tyckte nämligen att jag hade sett bilden tidigare någonstans. Man firade något kungajubileum och kulissen stod enl uppgift endast en dag,den 9 december. Målaren Carl Grabow och arkitekten Fredrik Liljeqvist var upphovsmännen”.

Och detta kommer från Per Schönning: ”Här kompletterar jag med en natt-bild då belysningen var tänd. Den här informationen finns i trafikkontorets rapport från 2006: ”Norrbro, Gustav Adolfs Torg och Strömparterren har under de senaste 150 åren varit platsen för en rad belysningstekniska innovationer som inneburit tekniskt sett ljusare förutsättningar för liv och verksamheter. De viktigaste av dessa händelser redovisas i denna rapport”.

belysning

Som vanligt kommer också tips från Stadsarkivet. Nu är det Kettil Mannerheim som tipsar om två historier som finns på Stockholmskällan. Så här skriver Kettil: ”Där finns ju stackars byggnadsritaren Ernst Bernhard Sjösten som åker dit för lösdriveri när han är inne och tigger i Operakällaren 1886 – läs mer via denna länk. Icke att förglömma Operakällarens kypare, den filosofiske 19-åringen Carl Wallensten som sörjer över att han inte hinner läsa för allt jobb – läs mer via denna länk.

Välkomna tillbaka framöver till nya utmaningar här på bloggen. I väntan på nästa gåta får ni gärna ta en titt på någon av kortfilmerna som gjorts här på bloggen – se denna länk eller klicka på bilden.

mix

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.