Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

I fredags bad vi er läsare försöka lösa SvD-läsaren Gunnar Nordqvists undran. Han hade länge funderat över vilket evenemang som utspelade sig på en av hans bilder (se bilden och filmen här), tagen från taket vid arbetsplatsen på Skeppsbron. Mängden läsartips var över all förväntan och nu har vi lyckats fastslå vad Gunnar Nordqvists bild föreställer.

Datumet är 20:e september 1959 och händelsen är ”Operation Strömmen”.

– Jag kunde inte ana att detta skulle ge sådant gensvar, säger en glad Gunnar Nordqvist.

– Bland alla tips har det nu kommit några som entydigt ger svaret och jag är jätteglad och tackar alla som engagerat sig. Jag hade hoppats att någon arbetskamrat från den tiden skulle höra av sig, vi var ett bra gäng. Våra gula cyklar syntes över allt i stan. Ett bättre sätt att lära känna Stockholm finns nog inte, säger Gunnar.

Tusentals läsare har sett tv-inslaget på SvD.se och vi har fått ta del av många fina historier från de som var på plats vid Strömmen. Vilka pusselbitar var då avgörande? Läsaren Lars Carlbom är en av de som har varit flitigast. Han hittade följande utdrag ur en årsbok från 1959:

I går kom dessutom en bild från en man som, liksom Gunnar Nordqvist, var på plats och fotograferade. Jan-Olov Sundström hittade i ett gammalt fotoalbum bilderna han tagit från just Operation Strömmen. ”Jag var där. Jag var 14 år och fotograferade mycket och gick i Nya Elementar i Ängby där foto stod högt i kurs. Året var 1959.”, skriver Jan-Olov Sundström i ett mejl till SvD. Så här ser det ut i hans fotoalbum:

Även Jan Wahlström bidrog starkt liksom Claes-Göran Dahl som även hittade uppgiften att 250 000 stockholmare bevittnade händelsen denna höstdag (Marinnytt nr 4 1959). Sedan är det ett antal läsare som har identifierat fartyg som var med den 20 september 1959: Aallotar som låg vid kajen, jagaren Småland och helikoptern HKP1. Historierna om den simulerade atombomben som fyrades av är många och underhållande. Den avgörande pusselbiten kom sedan Kungliga Bibliotekets forskartjänst rotat fram SF-journalen från 28 september 1959 samt årskavalkaden i december samma år. De konstaterar att bilden är tagen vid samma tillfälle.

Har du också en bildgåta om Stockholm du vill ha löst? Kontakta oss på mittstockholm@svd.se. Vi lovar att göra allt vi kan för att hitta en lösning även på detta!

På söndag är det dags för nästa film i webbtv-serien ”Kan du ditt Stockholm?”. Första delen handlade ju om Sergels torg och den andra om NK-huset. Nu väntar Norrmalmstorg.

 


OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.