Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Bloggläsaren Maria Olsson mejlade efter inlägget förra veckan om brott i Stockholm. Så här skrev hon: ”Hej! Tack för att du fördjupar bilden av Stockholm för mig och andra som inte har bott här så länge. Jag vill gärna veta mer om tjuvligan som härjade i Stockholm i slutet av 1800-talet”.

Inga problem! Tack vare Stadsarkivet har jag satt ihop ett bildspel där ligans medlemmar presenteras som ni kan nå via denna länk eller genom att klicka på bilden nedan.

tjuvar

Under våren 1895 sprängde polisen i Stockholm inbrottsliga som härjat runt bland annat i Gamla Stan. Ligan bestod av cirka 40 personer, de flesta var arbetslösa män i åldern 17 till 25. Det handlade mer om stölder än riktigt grova brott. ”Stora Ligan” – som polisen kallade den – hade tillgång till en källarlokal i Gamla Stan, där hade man inrett med och förvarade en mängd stöldgods. När polisen gjorde eftersökningar på stöldgodset var det mesta borta. Det som var pantsatt var sålt på stadsauktioner och, när det gällde lumphandlare och klädmäkleri, sålt till okända personer. Om ägodelarna fanns kvar på pantlånekontoren kunde ägaren lösa ut dem med den summa som de var pantsatta för. Mer om brotten som ligan begick finns i bildspelet med medlemmarna.

Ni kan också hitta mer information på Stockholmskällan. Som jag tidigare berättat pågår just nu också en utställning om brottets historia i huvudstaden på Stadsmuseet och Medeltidsmuseet. Välkomna tillbaka framöver till en ny lurig Stockholmsgåta.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.