Klipp från S:t Eriksplan 1963 – och 2013

Det är dags för lösningen på veckans Stockholmsgåta. Vi befinner oss alltså vid S:t Eriksplan. Ni får nu se hela klippet från 1963, men också åka samma sträcka i dagens Stockholm. Som ni kommer att upptäcka har de flesta butikerna försvunnit… Bland annat ett konditori. Se förvandlingen i en kort filmsnutt via denna länk.

KLICKA PÅ BILDEN OCH SE EN KORT FILMSEKVENS FRÅN S:T ERIKSPLAN FÖRR OCH NU.

Foto: Spårvägsmuseet

Om någon av er läsare har mer kunskap om de butiker som försvann – exempelvis konditoriet – så får ni gärna höra av er till mittstockholm@svd.se. När det gäller ledtråden om det olösta mordet så var det Atlasmordet. Mer om detta kan du läsa i bloggen senare under fredagen, bland annat får ni då se vad SvD skrev om fallet på 1930-talet.

Om ni åter vill ta en titt på veckans utmaning kan ni se klipp nr 1 via denna länk och klipp 2 via denna länk.

Foto: Spårvägsmuseet

123 läsare löste till slut denna svåra gåta. Allra snabbast med rätt svar denna vecka var Rebecca Stadener följd av Bo Nilsson, Jan-Olov Sundqvist, Anders Asp och Johan Adner.

Här är några läsarberättelser om platsen:

Kerstin Borén: ”Jag bodde med mina föräldrar på Dalagatan 1956-1970. Mamma handlade kläder åt mig och min bror på Sterners. Dessutom brukade jag träffa min kompis, som bodde på Kungsholmen, på S:t Eriksplan. Det gick spårvagn på Odengatan, 1:a och 4:an, men inga på Torsgatan som korsar på S:t Eriksplan. Det låg en biograf lite längre norrut på Torsgatan där West Side Story hade premiär och en av de manliga skådisarna närvarade. Jag var där, nyfiken. Det blev skrik och tjut på flickorna och en otäck trängsel som jag lyckades ta mig ur. Måste ha varit 1964-65″.

Sverker: ”Det här var svåraste gåtan hittills. Det är julen 1963 vid S:t Eriksplan – allt är ändrat nu. Det var den här lilla muren vid trapporna jag tog det på. Den här miljön är ju så hemtam, men det är så ändrat. Denna trakt var så dynamisk och folkrik – Thelins var ett inneställe. Inflyttade har skapat en korkad stämning i detta gamla arbetardistrikt. Min pappa jobbade uppe på Ragnar Fruncks järnhandel och de bodde granne med Astrid Lindgren nere på Atlasgatan. I grammofonaffären jobbade Alice Babs! Det var före min tid, men i kvarteret med järnhandeln fanns då sju biografer. Jag har sprungit i varenda hus i Birkastan och delat ut morgontidningarna. Ett bageri i källaren vid Birkagatan-Vikingagatan bakade småfranska – doften låg över nejden. Jag bodde då i Norrbackagatan 15 – traktens äldsta hus från 1846″.

Jan-Olov Sundqvist: ”Jag hade en gammal spårvagnskarta till hjälp! Ledtrådarna ”grön linje”, och bilden på själva gatukorningen gjorde att det var lätt att lokalisera platsen. Jag åkte förresten en hel del spårvagn på sextiotalet förbi St Eriksplan. Jag hade en gammal polare som bodde på Kungsholmen, och jag själv bodde norr om stan och tåg (Roslagsbanan) till Östra Station och åkte därifrån med linje 4 till Fridhemsplan. När jag sedan gick i bilskola (månaderna innan högertrafikomläggningen) var vi ofta i trakterna mellan Odenplan och St Eriksplan, och jag kommer ihåg att jag höll på att smälla med en spårvagn just i denna korsning. Jag kom ut ungefär som hölasset och spårvagnen kom snett bakifrån. Det gick bra men jag blev lite skärrad. På den tiden hade spårvagnarna verkligen förkörsrätt från alla håll”.

Johan Adner: ”Jag måste erkänna att jag helt var ute och cyklade efter den första videon. Jag trodde hölasset var en övervuxen mur! Men det visade sig ju vara en lastbil. Det var väl flera saker som ledde mig till svaret, men i huvudsak var det nog den lite speciella trappan ner till Bråvallagatan. På något sätt kände jag igen den utan att kunna placera var. När det sen kom en ledtråd med ”gröna linjen” så tänkte jag faktiskt direkt på Sankt Eriksplan”.

Karl-Erik Sundquist: ”Listade ut det mestadels på magkänsla tror jag, det låg någonstans i bakskallen, men några egentliga erfarenheter från platsen har jar inte förutom passering med bil, då mina första 25 år tillhörde det fantastiska Söder – närmare bestämt Bastugatan 27 på toppen”.

Bosse Nilsson: ”Jag tyckte mig känna igen hörnhuset St Eriksgatan/Rörstrandsgatan samt gången ned till Bråvallagatan som finns kvar än idag. En liten snabbkoll på Google (bara lite fusk) syntes bekräfta teorin. När vi under min uppväxt i Fredhäll skulle gå på bio så gick vi först till Draken vid Fridhemsplan och passade inte filmen där drog vi vidare till St Eriksgatan vilket nog var stans biotätaste gata på 50-talet. Där fanns Caprice, Alcazar, Gnistan, Metropol, Stand, Roxy och Rivoli. På andra sidan St Eriksbron fanns Capitol och Påfågeln och längst bort lilla Atlas. Norr om bron gick vi dock sällan för det var långt bort tyckte vi. Det var ju inte tal om att åka spårvagn eller buss utan det var promenad som gällde då ev pengar som blev över när biobiljetten var köpt användes till godis. Främst till kola, Dixi eller Rival”.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om du också har en historia eller bilder från platsen.

Ni missade väl förresten inte förra veckans intervju med Robert Gustafssons och Jonas Karlsson (som just nu spelar Rain man på Rival) där de berättar om favoritplatser i Stockholm och även svarar på vilket årtal och vilken plats de skulle vilja bege sig till i Stockholms historia… SE INTERVJUN VIA DENNA LÄNK.

ROBERT GUSTAFSSON: ”SKULLE VELAT MÖTA EN STINKANDE BELLMAN”

Svaret på Stockholmsgåtan förra veckan var alltså Rival – via denna länk får du några fina läsarhistorier och även mer information om platsen.

Vi har ju också nu efter önskemål från många läsare samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna!

Via denna länk hittar du ett blogginlägg där samtliga gåtor och filmer är samlade.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen.

 

Visa kommentarer (41 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Carl Norberg

  Snälla rara, detta är ett kreditbaserat system som har passerat skuldmättnadspunkten!

  • LeifAndreasson

   Det har du inga belägg för. På med foliehatten istället, så blir nog allting bra igen.

 • Fredrik_Dyngsur

  Ingves är lite bättre på att spå i sumpen i Melittafiltret än de andra eKOnomerna. Men prognosmakarnas kristallkulor är lika grumliga som en lerpöl. Och de enda ekonomiska lagar man kan lita på är de som står i lagboken.

 • Ulla13

  Hmmm… Det är inte så många år sedan vi hade en ränta på 5,5%.(5 år?) Inget sprack. Inte många vräktes. När jag köpte mitt första hus var räntan 12,75%. Det funkade ändå. Den här rädslan för att ett tusentals lägenheter i Stockholms innerstad är överprisade betyder nog inte så mycket som folk tror. Man tycks leta med ljus och lyckta efter en bubbla, men dom bubblor vi sett kommer alltid från ett totalt annat håll. Inget har i grund och botten blivit reglerat sedan finanskraschen och det är där de stora riskerna fortfarande är. Girighet är svårt att reglera.

 • http://www.klingvall.com Micke

  Men hur är det med Orazio Vecchi:s ”L’Amfiparnaso” som sattes upp 1594 och trycktes 1597 eller Banchieri:s ”Pazzis Senile” från 1698? De bygger ju båda på Commedia dell’Arte. Är det som vanligt att komedin inte riktigt räknas som högre konst och operahistorien helst vill glömma sitt egentliga ursprung?

 • swerco

  opera definieras ju som musikteater och man sjunger i rollerna till musik. det borde väl ha funnits sånt mycket länge? gränsen går väl vid religiösa teman då är det inte opera längre?

 • swerco

  vi hade hemkunskap, träslöjd och metallslöjd i skolan (1950-60). vi gjorde alla tex en gympapåse med broderat namn – min mamma var mycket bra på stickning och hade sina stickor i en fin tub. våra koftor, min syster en hel klänning – var mycket snygga. när dalkullorna var ute på arbetsvandring stickade de ofta medan de gick……

 • swerco

  tja slavar hade åtminstone gratis mat och husrum. HM:s sömmerskor i Bangladesh har 300 kr i månaden och det räcker inte till mat och husrum?

 • swerco

  sant – i härarnas släptåg fanns ofta plundrare och även flyktingar som sökte beskydd. framförallt officerarna hade ofta anhöriga med sig

 • swerco

  det var ju inget vidare trevligt sällskap tasmanierna fick-Englands fängelser tömdes på straffångar som deporterades dit ner…dessutom kidnappades slavar runt om i övärlden-kanaker…som tack deporterades de när australiska statsförbundet bildades 1901.

 • Eufrat

  ”På 1800-talet upphörde ett helt folk att existera.”
  Det är numera kontroversiellt att tala i termer av ”folk”. Det kan och kommer att uppfattas som rasism i sig. Alla är samma, alla är lika …

  Nåväl, det är tragiskt när hela folkslag försvinner, vad det än beror på. Det gäller faktiskt också här och nu, lika mycket som där och då.

 • swerco

  och en italienare på 1600-talet i Perugia flög från ett torn med nånslags anordning över ett torg och en andra gång vidare ut över sjön Lago di Perugia…Italien anses vara pionjär bland aviatörer – tex en nonstopflygning över Atlanten.

 • swerco

  tyvärr är det vanligt att diktatorer utrotar både folk och bränner alla skrifter. Djingis Kahns son Kublai Kahn blev kejsare av KIna på 1200 – talet-vad gjorde denne hästburne mongol med de lärde och deras skrifter kan man ju oroligt fråga sig? araberna slängde hela biblioteket i Bagdad i floden Eufrat, Alexander den store förstörde biblioteket i Alexandria osv osv…

  • Henri Korvela

   Nu var det ju så att Alexandria grundades av Alexander den Store, och biblioteket efter hans död… så

   • swerco

    nja det bibliotek jag tänkte på var det araberna förstörde på 600-talet – staden vid Bagdad hette visst Ktesifon? sassnidernas huvudstad.

 • qwsdef

  Citatet innehåller mina tankar! Människan har ett behov av tro, och här är ett exempel på en trosuppfattning. Det är så skönt att inte behöva tänka själv. Släng logiken och köp dig fri från dåligt samvete genom att betala litet mer för grönsakerna och köttet. Det viktigaste är sedan att berätta det för alla.

 • FreddeLondon

  Ja, att ga med i den hallbarhetsrorelsen ger mening och andamal, men i jamforelse med andra religioner ar rorelsen baserad pa empiri – det ar till 95% sakert att klimatforandringarna ar orsakade av manniskor, enligt forskare. Det rader konsensus om att jorden varms upp pa grund av oss och att dramatiska forandringar kommer ske om vi inte griper in. Att da forsoka ironisera over en rorelse som har ett oerhort viktigt mal ar forkastligt. George F. Will, Washington Post-skribet och kand for sina konservativa synpunkter, forsoker harmed komma med en vass replik som ska satta miljororelsen pa sin plats. Han gor alla en otjanst.

  • Fredrik Östman

   Det spelar väl ingen som helst roll vad som orsakar klimatförändringarna? Politiskt intressant är bara vad vi kan göra åt dem. Och svaret är att vi inte kan göra något alls åt dem. De kommer som ett brev på posten. Varje droppe olja, varje korn kol kommer att eldas upp förr eller senare. Det finns inget i världen som kan stoppa det. Vi skall lägga krutet på att förbereda oss på följderna.

   • FreddeLondon

    Det var ett defaitistiskt inlagg, som om allt vore forutbestamt, och att doma av din pessimism ar det inte vart att lagga ner nagon ”energi” pa atgarder sasom fornybar energi eller att arbeta for att minska utslapp. Jag tror att det vore battre om folk hade en mer konstruktiv, men andock realistisk, ”can-do” attityd till klimatkrisen.

    Ska vi bygga fordamningar istallet, menar du?

    Halsn/
    Fredrik Kinell

  • Gary

   Och vad tror du det var som fick inlandsisen att smälta ? Ett nära 3000 meter tjockt istäcke över Skandinavien och det försvann på några tusen år. Jag utgår från att det var vintrar även på den tiden.

 • rudmark

  Därför måste vi ha bort individuella betyg, så att alla kan få jämlika betyg. Med lika många höga betyg till de sk utsatta områdena ökar jämlikheten.
  (Medan utbildningen i Sverige går åt fanders….)

 • FredrikR3

  Slavar? Gud så okunnigt. De är arbetare som tjänar ihop sitt levebröd på hederligt arbetare. Nästa generation är programmerare och utvecklare, hoppsan, de är redan här!

 • FredrikR3

  Använder man ett ord bör man veta vad det betyder. Men inte ens I överförd, metaforisk betydelse har du rätt. Textilarbetarna I Bangladesh har det bättre än historiens alla slavar.

 • LaHue

  Man tror att Bezièrs hade omkring 5.000 invånare men med de flyktingar som hade sökt skydd i staden kan det vid massakern mycket väl ha funnits 20.000 personer där. Efter att ha dödat merparten av de män, kvinnor och barn som befann sig i staden plundrades och brändes den. Det tog till slutet av 1400-talet innan staden var återuppbyggd.

 • Synpunktslamnaren

  ”filmskådespelaren Errol Flynn var engelsman från Tasmanien” skriver du. Errol Flynn föddes 1909, och som du själv konstaterade bildades Australiska statsförbundet 1901. Han bör alltså betraktas som australier, inte ”engelsman”. Tilläggas bör dessutom att hans far var född i New South Wales, alltså var Errol Flynn andra generationen som föddes inom (det blivande) Australiska statsförbundet.

 • Sonja Sandin

  ” i skrift dokumenterade krig”. Historia är ett veritabelt detektivarbete. Vi har fått se ”terrakotta-armén” men den är 2200 år gammal ungefär. Kanske det finns äldre texter bevarade angående det kinesiska folket, som inte handlar om krig. Finns det skriftliga bevis på att kineserna krigat tidigare än så, hade det stått i texten ovan.

 • Sam_Vimes

  Hur gamla är de äldsta kinesiska och indiska bevarade skrifterna? Kinas historia berättar om en del omfattande bokbål.

 • Quorn

  Nej, de är de inte, de är minst 1000 år yngre. Nu beror det på hur man definierar högkultur, jag utgick från den mest ”snälla” definitionen för Kina, mer konsistient med arkeologiska data är mer än 2000 år. Vilketsom. är det eoner i mänsklig tideräkning, Vad har fått dig att tro på din ståndpunkt? (Inte ironiskt menat, bara nyfikenhet)

 • Henri Korvela

  Beror lite på definitionen av högkulturer. Men jordbruket utvecklades först i mellan-östern och lite senare separat i Kina och andra delar av världen.

 • Henri Korvela

  Såvitt vi vet verkar skriftspråket vara äldst i mellan-östern även om det tidigaste kända proto-skriftspråket är kännt från Kina och tex Indus skriptet är gammalt. Kinesisk skrift utvecklades senare. Den version som finns idag iaf, runt 1200 fKr tydligen.

 • swerco

  tja äldsta kossan har hittats i kina – en käke ca 10.000 år gammal – molarena visar att den var en tam idisslare.

 • LaHue

  Tidigare ansågs nötkreaturen ha domesticerats i Mellanöstern ca 7.500 år f.Kr. Modern genetisk forskning tyder på att domesticeringen troligen ägde rum ca 1.000 år tidigare i vad som idag är sydöstra Turkiet och norra Irak. Att molarena kan visa att ”din” käke kommer från en idislare förstår jag men att de också visar att djuret var tamt har jag svårare att tro på.

 • kerja

  AKB har rätt! Självklart är Löfven inte tvingad att samarbeta med V. Det är ju något som han väljer själv för att kunna få största partikonstellationen och regera med egen budget. Man kan väl inte kalla eget val för tvång.
  Vad gäller din kommentar om SD har du helt rätt. Men visst är det märkligt att alla partierna litar så totalt på SDs ”löfte” om att fälla alla budgetar som bidrar till ökad invandring. Detta till skillnad från Löfven som ingen litar på eftersom han bryter sina löften hela tiden. Det är väl helt klart att Alliansen inte kan ha ett blocköverskridande samarbete med en sådan löftesbrytare.

 • qnos

  Vad kan man inte säga för att främja sin egen agenda ? En passant nämnde också AKB att man tappat 10% av väljarna. Utan att ens antyda vart de tog vägen,och varför.Men med den drucknes envishet pratas snömos om hur man ska komma tillbaka.

 • Mentat57

  Nej, varför skulle han vara tvungen till det? Han kan ju också kasta ut (v) och (mp) från allt inflytande och göra upp med Alliansen. Den vägen har han dock inte valt.

 • Birger

  På vilket sätt har EU varit aktiv i stagnationen?

 • kulpennan

  Det finns inget att sträva efter längre. Allt är ju så ”bra” Välbetalda förvaltare av olika typ har tagit över. Men de ”skapar” inget av egentligt värde. Annat än en massa regler och välstånd för sig själva. .

 • kulpennan

  När jag läste in den lagstiftning som var på väg att införas i Sverige under 90-talets första hälft före omröstningen som en anpassning till EU (var väl klart att vi skulle med) stötte jag på en butter engelsk lord med plats i överhuset. Han menade att EU skulle bli sista spiken i kistan för Europa och att det skulle sluta med att ”Europas stater skulle försöka slita strupen av varandra”. Den som lever får se hur det slutar. D

 • kulpennan

  Tja när jag blev på det klara vad ersättningsnivåerna var inom EU inför inträdet tillsammans med de förmånliga skattesatserna så hade jag ju kunnat satsa på det. Bland yngre jurister med goda vitsord var ju intresset mkt stort. Men jag har aldrig trott att pengar allena föder lycka. Eller som en mycket välbetald kamrat sa om sitt arbete. Jag måste ju vara där. Jag ville inte till Bryssel. Helt enkelt. D

 • FreddeLondon

  Att doma av dina tidigare kommentarer ar du onekligen skeptisk till om global uppvarmning ens sker, vilket ar en villfarelse om nagot. Och du tycker att det ar en myt – menar du allvar? Har du last FN:s Klimatpanels rapport? Enligt den ar forskarna 95% sakra att manniskor ar den ”dominerande orsaken” till den globala uppvarmningen sedan 1950. Panelen varnar att fortsatta utslapp av vaxthusgaser kommer att orsaka fortsatt uppvarmning och forandringar inom alla klimataspekter. Och du sager att vi har ”nagon paverkan”. Las http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24292615

  Ja, jag haller mig till fakta sa jag skulle undvika att saga att det har ar en ”tro, en berattelse, och inte fakta”.

  Om inte FN:s Klimatpanels rapport (och andra vetenskapliga rapporter) kan overtyga dig, vad kan? Som en jamforelse: vi har vapen som kan spranga jorden sonder och samman, forinta den, sa varfor skulle vi inte kunna orsaka klimatforandringar?

 • kulpennan

  Visst hamnade en del av de bäst meriterade i EU. Inte konstigt med de förmåner det medför. Lönerna är nästan löjligt höga och närmast skattefria. Europas skattebetalare pröjsar ju. Frågan är väl om de gör bäst nytta där? Vad gäller dirrarna o vildsvinsjakterna så beter sig inte alla som har sådana möjligheter så svinaktigt. (Ursäkta uttrycket kunde bara inter bärga mig).

Nato övar i Baltikum, april 2014. BRÄNNPUNKT

Inte ett poäng på fyra år – förrän i går

Här är landet som dissat Sveriges bidrag – och annan värdefull statistik.

Utmanare vann polska presidentvalet

Konservative utmanaren Andrzej Duda vinner polska presidentvalet över sittande presidenten Bronislaw Komorowski, enligt vallokalsundersökningar som presenterades sent på söndagskvällen.

”Mardrömmar efter mötet med flickorna”

FN:s sändebud i sverige

Sexuella våldet del av IS strategi: "Ny nivå av grymhet”.

Frätskador i munnen hos många unga

Tandproblemet måste tas på större allvar.

Eleverna bussades iväg – fick snabb start

Nour Hmidan kom till Sverige för två år sedan – i dag pratar hon rikssvenska och har A i de flesta ämnen.

I Kobane föds jämställdhet ur krig

Reportage

Ett krig mot IS - och för kvinnlig frigörelse.

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Franska framgångar på filmfestivalen

Cannes

Så gick det i den prestigefulla tävlingen.

Grekland: Vi kan
inte betala IMF-lånet

Skulle ha betalat 1,6 miljarder euro till IMF.

Vad är det som pågår i Grekland?

aten

Heta rykten och förvirrande utspel.

Här är rivierans mysigaste byar

Vackert

Byns gamla centrum vilar på en klippa.

Ökänt lyxrally har lämnat Stockholm

Polisen i södra Sverige redo att ingripa.

Världsnyhet kom
från svensk flygsajt

”Fick sitt genombrott när MH370 försvann”

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.