Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Hej igen kära bloggläsare. Jag hoppas att ni har haft en strålande sommar! Det blir här en smygstart på bloggsäsongen. Bloggen drar igång ”på riktigt” först i mitten av september – detta eftersom jag fram till dess kommer att vara delaktig i SvD.se:s valbevakning.

Men det kliar i bloggfingrarna och jag kan därför inte låta bli att ge er en liten utmaning redan nu. Det får bli en ”bonusgåta”– det vill säga en gåta som inte bjuder på flera ledtrådar och inte heller en lika grundlig lösning som de andra.

Jag bygger gåtan på ett mejl som kom under sommaren från läsaren Jan Dock. Så här skrev han: ”Vid en skön promenad nyligen ute på en vacker plats i Stockholm som jag och min fru (och många stockholmare) verkligen tycker om – fick jag ögonen på detta motiv vid en paus”.

Här är Jan Docks bild:

bild-3(1)

Frågan är förstås: Var i Stockholm är bilden tagen? Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Svaret får du om en vecka: Fredag 29 augusti här på bloggen.

Här några av gissningarna som hittills kommit in:

Lena Johansen: ”Någonstans längre ut på Djurgårdsvägen, närmare Thielska galleriet, på höger sida gissar jag”.

Göran Blomquist: ”Längst bort på Åsögatan mot Fåfängan där kulturhusen tar vid”.

Anders Eriksson, Täby: ”Jag tror mig känna igen Skansen”.

Det har kommit fler fina läsarbilder under sommaren. Här från Gunnel Boström som skriver så här: ”Jag arbetar i Stadshagen och går dit varje morgon nästan hela vägen. Den här morgonen såg jag speglingen i vattenpölen och ville dela med mig”. Här är bilden från Karlbergsvägen:

bild

• Ta också gärna en titt på ”direktrapporten” om 28 juni 1914 som jag och Stadsarkivets Mats Hayen gjorde! 28 juni var det ju exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Vi skildrade hur dagen var i Stockholm – parallellt med berättelsen om vad som hände i Sarajevo samma tid. När Franz Ferdinand sköts var ett cykellopp i fokus i den svenska huvudstaden:

x

LÄS DEN OVANLIGA DIREKTRAPPORTEN – KLICKA PÅ DENNA LÄNK OCH FÖLJ MED TILL 1914!

• Det kom in många fina läsarhistorier och Stockholmsbilder från krigsåren 1914-18. Via denna länk finner du Björn Vinbergs mejl om farfaderns tid i kolhamnen:

Kollämpare-i-Värtan

Via denna länk kan du läsa fler läsarhistorier om Stockholm 1914–18.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

graf

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

• Här en kortfilm om Sergels torg förr och nu. Se förvandlingen här.

 Den här filmen med ett bilquiz blev otroligt populär – det är faktiskt en av de mest sedda egenproducerade filmen som gjorts på SvD.se med över 50 000 visningar. Se 10 bilar från 1960-talets Stockholm och gissa bilmärket. Här är klippet:

• Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

Lycka till med gåtan och mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar