Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Tack för alla mejl från er läsare angående Telefontornet (se filmen här). Det är verkligen glädjande att det här verkar engagera både yngre och äldre läsare. Så här skriver exempelvis Johan Larsson: ”I vår familj och släkt är vi Stockholmsnostalgiker av rang, men ingen av oss hade koll på den här historien. Ändå låg alltså huset i centrala Stockholm så sent som 1953! Tack för att din blogg fördjupar stockholmarnas kunskaper om huvudstaden. Du gör en viktig insats!”.

Av sådana mejl blir man ju glad och samtidigt nästan mållös… Att bloggens bildgåtor och webb-tv skulle väcka den typen av känslor trodde jag aldrig.

Det mest fascierande läsarmejlet hittills om Telefontornet var dock ett annat. Titta bara på de här två bilderna som Claës Linder mejlade in.

Telefontornet kring sekelskiftet år 1900.

Mannen på denna bild är Claës Linders farbror John Linder (1886–1906). ”Bilden torde vara tagen omkring 1900 av troligen en kusin till min farmor, Karl Ekström. Han hade satt upp åskledaren på Tyska kyrkan och tydligen tog han med sina släktingar dit upp till Telefontornet.

Och den andra bilden ger kanske ännu starkare historiska vingslag:

Telefontornet kring sekelskiftet år 1900. Rudolf, Judith och John Linder.

Även på denna bild är John Linder med. Han står här (längst till höger) högst upp i Telefontornet tillsammans med kusinerna Rudolf Linder (1891–1938) och Judith Linder (1886–1972). Så här skriver Claës Linder: ”Rudolf kan knappast vara mycket mer än 10 år vilket daterar bilden till sekelskiftet 1899-1900. Min far var yngste bror till John (på bilden) som omkom genom drunkning vid Haga Norra i Dreviken sommaren 1906. Rudolf blev bankman och levde alltså till 1938. Judith hade jag indirekt kontakt med genom min far som  jag bad ringa henne för att höra om gamla kort någon gång omkring 1970″.

De ser uppklädda ut på bilden. Tillhörde de rika familjer?

– Judiths och Rudolfs föräldrar hade det betydligt bättre ställt än mina farföräldrar. Oskar Linder var skräddare och hade eget skrädderi. Vid den här tiden bodde de på Luntmakargatan 17. John Linder var handelsbiträde i en manufakturaffär (Nilsson och Nilsson).

– Jag föreställer mig att korten kan ha tagits vid något speciellt tillfälle, t.ex skulle det kunna vara Judiths och Johns 15-årsdagar som firas. Personerna ser ju uppklädda ut och både John och Judith var födda i början av mars 1886 så kanske de fyllde 15 år för bilden kan vara tagen i mars eftersom de är ganska påklädda, berättar Claës Linder.

Visst är det fascinerande hur mycket äldre Judith och John framstår på bilden. Kläder och hållning ger ingen känsla av att det är två 15-åringar direkt…

Tack så mycket Claës för att du bjöd oss på den här tidsresan. Ni andra läsare får förstås gärna höra av er om ni har den här typen av historiska bilder – mejla till mittstockholm@svd.se.

På söndag kommer alltså nästa del i den nya webb-tv-serien (även denna gång blir det dessutom en artikel i papperstidningen). Men redan under torsdagen får ni en gåta som leder fram till temat för avsnittet.

Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.