Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för en ny ledtråd till veckans Stockholmsgåta (här är första inlägget). Här får ni nu se mer av bilden som SvD-läsaren Sven-Erik Ryttermalm tog på 1960-talet:

Foto: Sven-Erik Ryttermalm

I morgon kommer vi visa ännu mer av bilden och sedan följer fler ledtrådar fram till svaret på torsdag. Mejla din gissning till mittstockholm@svd.se.

Exakt vilket årtal bilden är tagen vet som sagt inte ens Sven-Erik. Där får ni gärna komma med tips och teorier så att vi kan lösa detta.

Många gissningar har kommit in och här är några av dem (observera att gissningarna kom efter den första – betydligt svårare – beskärningen av bilden):

Håkan Wiegandt: ”Gissar på Eriksdalsbadet som blev klart mellan 1962-64″.

Kristina Hjorth: ”Osäkert, förmodligen något tunnelbanebygge….kanske Odengatan, Sveavägen någonstans i närheten av Observatorielunden”.

David Andersson: ”Hmmm… Den var svår. Jag undrar om inte detta är tunnelbanebygget i Norrström som vad jag minns hade en översvämning och det blev personskador och kanske t o m någon som förolyckades?”.

Stefan R Grazia: ”Vild gissning! Tegelbackseländet under bortbyggnad i mitten av 50-talet – samtidigt som T-banan knyts ihop mellan Slussen och Hötorget. Plats – troligen vid gamla järnvägsövergången. År – gammalt bleknat färgfoto – pekar mot 1956?”.

Jonas Bengtsson: ”Byggandet av Folksam-huset”.

Karl-Olov Fentorp: ”Jag får en känsla att det kan vara något i samband med tunnelbanebygget. Det skulle till och med kunna vara mellan Vasagatan och Klara Västra Kyrkogata”.

Mats Kaij (Leksand omgivet av 22 graders kyla och strålande sol): ”Först ett stort TACK för er serie. Ni har kluriga bilder och svåra att placera i det Stockholm som varje dag förändras, ibland till det sämre, ibland till det bättre. Dagens bild, 14 januari, tror jag kommer från bygget av tunnelbanestation på (under) Odenplan. Det fanns ju många sådana här schakt så svaret är mycket osäkert ,dock ett svar.”

Åke Spets: ”Tja, vad ska man tro? Så här såg Stockholm ut under lång tid omkring 1960. Som f d Kungsholmsbo, och omkring 1965 med arbete i hörnan av Fleminggatan och Scheelegatan, erinrar jag mig den stora byggropen som så småningom bebyggdes för Trygg/Hansa vid Barnhusbrons södra fäste”.

Sverker: ”Om jag fattat rätt går Åhléns 9 våningar under jord och jag chansar på sprängningarna där. De här randiga markiserna kan det vara på  huset söder om – alltså det blir väl vid Klara norra kyrkogata? Det huset är ju nästan lika nytt, men hoppas det var klart då? Men dom sprängde sig alltså ner genom urberget, det måste blivit dyrt?”.

Jan Öhrström: ”Mycket knepigt denna gång. Jag måste ta till en ganska vild gissning. Jag tror att vi är någonstans på en plats där Norrmalmsregleringen har farit illa fram. En gissning blir då på nära korset Drottninggatan och Klarabergsgatan. Gropen som vi ser kan vara f.d. Hôtel de Suède rivet 1952 och på tomten byggdes ett nytt hus 1960. Det som vi ser bakom gropen kan vara Hotel Regina rivet 1962. Där ligger idag Sergels torg”.

Ulla Wannbäck: ”Hej, det här var gruvligt svårt! Jag gissar (vilt!) på tunnelbygget i kvarteret Hägern och att vi är på Klarabergsgatan vid Klara kyrka. Årtalet är i så fall i början av 50-talet. Då var det nog vanligt med inneboende förresten (som fotografen)”.

Rebecca Stadener: ”Det där är söder om stan. Vid Tantolunden?”.

Jörgen Gustavsson: ”Vi har behandlat Norrmalm mycket, även Fridhemsplan har varit med – om än i en trafikcontext. Lämnar dem därför därhän. Vad fanns det fler för platser där det byggdes mycket under omdaningarnas tidevarv – och kan man förmoda med stora gropar? Jo, runt Hornstull, Marieberg, Hornsberg, Torsplan/ Norra Stationsgatan, Fältöversten, Gärdet/Tegeluddsvägen-Sandhamnsgatan,  Danviks tull, Skanstull. Även solitära byggen kan vara aktuella; Läkarhuset vid Odenplan, Fältöversten, Länsstyrelsen vid Hantverkargatan och en massa andra hus i stan. Men de kan kanske inte kan sägas vara en del av omdaning av respektive trakt. Nå’t måste man ju gissa på. Ser ut att vara rätt nära till omkringliggande bebyggelse. Det får bli gropen för Skatteskarpan på Götgatan”.

Här kan ni förresten se svaret på förra veckans gåta.

Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

Ni har väl inte missat de 5 nya webb-tv-filmerna här på bloggen? I del 1 mötte vi ju 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen som berättade om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här.

Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!
Foto: Tekniska Museet
Klicka på bilden och se filmen!
Del 2 i Mitt Stockholm-serien kan ni ser här: Samtal gammal och ung om klassiska bilder av Stureplan:
Ella Öström och Frida Wall möts i avsnittet. Foto: Johan Lindberg
Foto: Spårvägsmuseet
För er som vill ha ännu mer nostalgi så finns en längre version av filmen där det även finns med en passage om Hotell Anglais, Sturebadetoch Brända Tomten.
Del 3 i nya webb-tv-serien handlade ju om Margit Claesson som 1958 blev Stockholms första kvinnliga busschaufför. 90-åringen berättade att det fanns manliga passagerare som vägrade gå på bussen i början (se filmen här).
Margit Claesson under premiärturen 1958. Foto: Spårvägsmuseet
Foto: Spårvägsmuseet
KLICKA PÅ BILDEN OCH FÖLJ MED TILL 1960-TALETS STOCKHOLM
Del 4 i webb-tv-serien byggde ju på fascinerande bilder som SvD-läsaren Jan Dock tog från sin balkong på Oxenstiernsgatan 1957 – och på 1980-talet.
”Tv-eken” på 50-talet – och 80-talet. Foto: Jan Dock
KLICKA PÅ BILDEN – SE UNIKA BILDER OCH HÖR JAN DOCK BERÄTTA OM SIN UPPVÄXT PÅ PLATSEN
I del 5 handlade det ju om en kopparkista som sedan 1963 är inmurad i grunden på Åhléns City på Klarabergsgatan. I den finns alltså 50 prylar från 1960-talets Sverige. Även 1994 murades ett 50-tal prylar in i varuhuset. Tack vare Nordiska museet kunde vi publicera en lista över exakt vilka föremål som murades in 1963 och 1994. Läs mer om detta här och se vad en telefon kostade 1963.
Foto: Centrum för Näringslivshistoria och Scanpix
KLICKA PÅ BILDEN och se de 50 inmurade prylarna och hör Per Liljander – som var med när varorna murades in 1963 – berätta.
Ta också gärna ta en titt på våra tidigare filmer och gåtor. I våras spelade vi ju in 6 webb-tv-avsnitt om Stockholm förr och nu.
Här är säsong 1:
FILM 1: SERGELS TORG – följ med till Sergels torg och se hur platsen en gång såg ut.
FILM 2: NK-HUSET – här får du se gropen där Gallerian i dag ligger.
FILM 3: NORRMALMSTORG – här får du inblick i Norrmalmstorgsdramat:
FILM 4: KLARAKVARTERENhär får du lära dig mer om de klassiska Klara-kvarteren:
FILM 5: HÖTORGEThär får du se hur det såg ut före skrapornas tid:
FILM 6: DJURGÅRDEN – här får du historiken kring badplatserna:
Ta också gärna en titt på några av våra tidigare Stockholmsgåtor:

Har du själv någon gåta som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.
SvD-läsarna har också fått bidra med sina historier. Morgan Deile gav oss en inblick i hur det gick till när Flottan hade övning på Stockholms ström 1967. Se filmen genom att klicka på bilden:
Följ denna länk för att få lösningen på frågorna i Morgan Deiles film. Stockholms Ström har ju funnits med även i en annan av våra Stockholmsfilmer. SvD-läsaren Gunnar Nordqvist fick sitt eget Strömmen-mysterium från 1959löst tack vare bloggläsarna.
Klicka på bilden och se filmen:

Observera dock att hans gåta om Strömmen alltså är besvarad.
Filmen där SvD-läsaren Holger Joné berättar om hur det för 50 år sedan var att delta i bygget av Hötorgsskraporna är
fascinerande. Klicka på bilden och få en inblick i den tidens anda:
Foto: Holger Joné
Gåtan i slutet av inslaget är löst – följ denna länk och få svaret.
Här är några fler av filmerna:
• STAFFAN TJERNELD – MANNEN SOM UTMANADE BERGMANStaffan Tjerneld är journalisten vars 70-talsfilmer tv-serien bygger på. Han kritiserade Ingmar Bergman hårt och kallade en av filmer för ”ett kontnärligt missfall”. Klicka på bilden och se filmen:
SvD-läsaren Fritz Ericson berätta om den otäcka känslan när de gamla husen revs. Han gick på 1950-talet runt och fotograferade i Stockholm.
Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar