Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för lösningen på veckans Stockholmsgåta. Som många av er (347 har mejlat in rätt svar) har listat ut är bilden tagen i korsningen Kungsgatan/Sveavägen.

Här är hela bilden (som är hämtad från Stockholmskällan):

Foto: Lennart af Petersens/Stockholms Stadsmuseum

När det gäller årtalet så har ni kommit med gissningar på allt från 1930 till 1967. Svaret är 1946, vilket en del av er hade klurat ut.

Så här ser det nu ut på platsen:

Foto: Johan Lindberg

Vyn är sig ju ganska lik. Det mest fascinerande är egentligen det som fanns bakom fotografen. Numera finns där en vy mot Sergels torg. Men 1946 så var denna plats Sveavägens ände i denna riktning – det var här gatan började. Titta bara på denna kartjämförelse som jag gjort via Stockholmskällan – det är i dag jämfört med 1940:

Och för att ytterligare förstärka intrycket får ni denna bild från 1952 – då är rivningarna igång på Oxtorgsgatan för att bana väg för Sveavägen mot det kommande Sergels torg (invigdes 1967). Förstår om det är svårt att orientera sig här, men en vägledning: Ni ser Konserthuset längst till höger.

Sveavägen 1952 (mot det som i dag är Sergels torg). Foto: Yngve Karlsson/Stockholms Stadsmuseum

Så här såg samma vy ut i går när jag besökte platsen:

Sveavägen ner mot Sergels torg (konserthuset till höger) Foto: Johan Lindberg

Det märks att många tror att Sergels torg har en betydligt äldre historia. Den här typen av formulering hade nämligen flera av er i svaren: ”Cyklarna kunde parkeras i korsningen eftersom Sveavägen ner mot Sergels Torg var avstängd i samband med bygget av Klaratunneln och Hötorgsskraporna”.

Men vägen mot Sergels torg var alltså inte avstängd 1946. Det fanns ingen väg då och inget Sergels torg…

Här några fler bilder från Stockholmskällan på platsen:

1948: Sveavägen norrut vid korsningen med Kungsgatan. Byggnadsarbete för tunnelbanan.

Sveavägen/Kungsgatan 1948. Foto: John Kjellström/Stockholms Stadsmuseum

1952: Vy Sveavägen norrut. Till höger rivning i kvarteret Järnplåten vid Oxtorgsgatan på grund av tunnelbanebygget.

Vimar Ericsson/Stockholms Stadsmuseum

Har du några egna bilder eller minnen från platsen? Mejla i så fall gärna till mittstockholm@svd.se.

Först med rätt svar denna vecka var förresten Jörgen Gustavsson följd av dessa läsare: Niklas Lenkel, Gunnar Arnkvist, Ulla Wannbäck, Elisabeth Torsner, Rikard Gothäll, Thomas Betts, Fredrik Alhbin, Sverker och Börje Lindström. Till slut ramlade det som sagt in 347 mejl med rätt svar.

Ett av svaren kom från Peter af Petersens. Med andra ord fotografens son: ”Hej ser ut som korsningen Kungsgatan Sveavägen riktning Sveavägen ut mot Sveaplan. Meethshuset och Ströms till höger. Skandiahuset till höger mot fonden. Årtal gissar tidigt 40-tal. Ja det är min Far som tagit bilden, han var anställd på Stadsmuseet 1942-1978. Det är en härlig blogg du visar oss alla”.

Här är några andra av svaren som ger ökat djup åt platsen:

Maria Andersson: ”Det är helt klar svårt att förstå att Sveavägen för inte så många år sedan började här vid Kungsgatan. O visst är det en märklig svindlande känsla att det där Sergels torg i dag ligger har varit en trång gata med slitna hus. Tack SvD för att ni vidgar vårt Stockholmsperspektiv!”.

Caroline Krassén: ”Jag gissar att bilden är tagen vid nuvarande korsningen Kungsgatan/Sveavägen och att anledningen till att man inte kan parkera cykeln där längre är att Sveavägen numera sträcker sig ännu längre. Så här står det i Stieg Trenters ”Träff i helfigur” från 1948: ”Ja, hotet hade sannerligen svävat över den åldriga bebyggelsen, och härifrån kunde jag tydligt se hur fienden själv, den breda brutala Sveavägen, marscherat fram ända ner till Kungsgatan för att vid Gatukontorets signal bryta sig vidare söderut genom de gamla kvarteren.”

Herbert Kristen: ”Korsningen Kungsgatan/Sveavägen är svaret. Idag ligger nerfarten till Klaratunneln en bit bakom fotografen. Cyklarna skulle helt klart vara i vägen. Det är vänstertrafik och Thulehuset/Skandiahuset (färdigbyggt 1942) syns i bakgrunden. Biografen Riviera låg där redan när Thulehuset/Skandiahuset byggdes. Alltså borde bilden vara tagen mellan 1942 och 1967. Dessutom: Texten ”Herrekipering” på Ströms hörna finns på en bild från 1950: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Str%C3%B6ms_h%C3%B6rna_Centrumhuset_1950.jpg Denna text är inte med på din bild. Alltså kan vi gaffla in datum till mellan 1942 och 1949(50)”.

Niklas Bonnier: ”På 1950-talet hade min far sitt aktiemäklerikontor på Apelbergsgatan och som tonåring med kvicka ben fick jag ofta agera budpojke och pilade som en skottspole mellan Börshuset och Sveavägen. Jag tycks minnas att cyklarna togs bort någon gång under den tiden varför min hugade gissning landar året 1953”.

Stina Westerlund: ”Hej och tack för trevliga och intressanta bilder och text! Jag tror att det är krossningen Sveavägen och Kungsgatan. Ström var en affär i huset där min far arbetade. Herrnhutarna  hade en kyrka i nästa hus norrut och sedan var det ett försäkringsbolag med en hemslöjdsaffär. Eftersom det är en krossning av gator kan man nu inte parkera cyklar”.

Rolf Nordin: ”Bilden är tagen i korsningen Kungsgatan och Sveavägen norrut. Delen Sveavägen ned mot det som senare skulle bli Sergels torg hade ännu inte byggts. Fram till dess fanns här en liten gatstump (i Sveavägens förlängning) som ser ut att användas som cykelparkering. Fotografen har Konserthuset på sin vänstra sida. Bilden är tagen omkring 1946”.

Jan Hansson: ”Cykelparkeringen är mitt i den rondell som fanns i korsningen av sveavägen och kungsgatan – i dag en signalreglerad korsning. Rondellen fanns innan man började bygga för tunnelbanan på 40-talet. Fotografen har konserthuset i ryggen och fotograferar norrut längs sveavägen och i fonden syns Skandia-huset. Som vanligt är bildgåtan en ljuspunkt i höstmörkret”.

Peo Wennberg: ”Det är korsningen Kungsgatan/Sveavägen, med Ströms längst till höger i bilden. Fanns det inte liksom en rondell i den korsningen där det parkerades cyklar? Alternativt är cyklarna parkerade söder om Kungsgatan (även om det inte ser ut så på bilden), vilket gick bra på den tiden eftersom Sveavägen slutade i höjd med Oxtorgsgatan. Jag gissar att bilden är tagen innan tunnelbanebygget kom igång 1948. Kanske 1946?”

Rolf Körnemark: ”Bilden tagen i korsningen Kungsgatan-Sveavägen. Den måste härröra från krigsåren då lastbilen på bilden har ett gengasaggregat”.

Maria Borrfors: ”Bilden föreställer Sveavägen norrut från hörnet Kungsgatan. Kul med dessa gamla Stockholmsbilder. Mina första egna minnen av Stockholms city är från när jag och min tvillingbror följde med mamma för att handla inne i stan, runt 1965. Vi var alltid mycket förundrade över den enorma ”bombkrater”, sedermera Sergels torg, som man var tvungen att passera för att ta sig från Åhléns i hörnet Drottninggatan/Klarabergsgatan till NK på Hamngatan. Minns att vi ställde många frågor till mamma om den gigantiska gropen och vad som pågick. Det var spännande att larva över de höga broarna och se all byggverksamhet och alla byggjobbare, maskiner och fordon som såg så små ut i den stora gropen”.

Ove Holmqvist (Lomé, Togo): ”Simpel/vimpel. Enda fråga är varför cycklarne står i korsningen Kungsgatan Sveavägen denna vanliga dag. Eller var detta en av alla dessa oändliga demonstrationsdagar…”.

Läsaren Ola Schönbäck tipsade om en annan bild tagen vid samma tillfälle av Lennart af Petersens 1946. Även den finns på Stockholmskällan:

Sveavägen/Kungsgatan 1946. Foto: Lennart af Petersens/Stockholms Stadsmuseum

Linda Lövgren:1. Hörnet Kungsgatan/Sveavägen, med utsikt mot Sveavägen norrut. 2. Därför att det är mitt på Sveavägen och fullt med trafik. 3. Kanske 1946? http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=13258

Henrik Claesson-Pipping: ”Cyklarna står i korsningen Sveavägen – Kungsgatan. Idag är korsningen full med bilar, så en cykel skulle snabbt bli platt om den stod där idag. Årtalet är lite knepigare, men en gissning är väl något av krigsåren på 40-talet, fler cyklar än bilar pga bensinransonering. Som vanligt bra med lite hjärngympa på måndag morgon!”.

Thomas Betts: ”Jag tror att det är korsningen Sveavägen/Kungsgatan, som jag åkt förbi med buss i fyra år  på väg till skolan”.

Johan Nilsson: ”Bilden är tagen mitt i korsningen Sveavägen/Kungsgatan och norrut. Det går tyvärr inte länge att parkera cyklarna här eftersom att de fått ge plats åt bilarna som ska söderut. Thule/Skandia-huset står klart och bilarna ger en antydan till att vi är runt mitten av 40-tal så jag chansar på  att bilden är tagen 1946. Tack för trevlig spalt i svd.se!”.

Folke Westling (Bangkok): ”Byggnaden till höger med de karakteristiska fönstren (se min bild från Kungsgatan) ser ut att vara hörnhuset Kungsgatan-Sveavägen. Bilden är tagen mot norr och visar husen längs Sveavägens östra sida, norr om Kungsgatan. Av bilarna att döma ser bilden ut att vara tagen på 1940-talet. Cyklarna ser ut att vara parkerade där Sveavägen nu korsar Kungsgatan”.

Återkom gärna på måndag då det är dags för nästa gåta!

Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar