Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Här har jag åter samlat alla filmerna som visats i bloggen – 30 stycken är det sedan starten 1 juni förra året:

1) SERGELS TORG – följ med till Sergels torg och se hur platsen en gång såg ut.

2) GALLERIAN/NK-HUSET. Här får ni färdas till 1970-talet och se hur det såg ut på Hamngatan innan Gallerian byggdes.

3) NORRMALMSTORG. Bland annat ges en inblick i Norrmalmstorgsdramat:


4) KLARAKVARTEREN. Följ med och få en inblick i rivningarna som skakade Stockholm.

5) HÖTORGET. Se hur det såg ut innan Hötorgsskraporna sköt i höjden.

Foto: Scanpix

6) DJURGÅRDEN. Följ med på en 1970-talstur till Djurgården.

7) STAFFAN TJERNELD. Här en film om mannen som första säsongens filmer byggde på. En fascinerande man som bland annat utmanade Ingmar Bergman.

8) ”BOMBEN PÅ STRÖMMEN”. Den här filmen var startskottet för bloggens gåtor. Med hjälp av läsarna löste vi Gunnar Nordqvists ”mysterium” (se lösningen här).

9) BYGGANDET AV HÖGTORGSSKRAPORNA. SvD-läsaren Holger Joné var med och byggde Hötorgsskraporna – hör honom berätta till de bilder han tog då.

10) ”EN BOMBAD STAD”. SvD-läsaren Fritz Ericson berättar om den otäcka känslan när de gamla husen revs. Han gick på 1950-talet runt och fotograferade i Stockholm.

11) SKATEBOARDTRICK I HÖGDALEN. Följ med till den nya skateboardparken!

12) FLOTTANS UPPVISNING. Morgan Deile gav oss en inblick i hur det gick till när Flottan hade övning på Stockholms ström 1967.

13) TELEFONTORNET. 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm! ”Sanslöst att det såg ut så i Stockholm”, skrev läsaren Anna Karlsson om denna bild i ett mejl.

14) STUREPLAN FÖRR OCH NU. Vi tog ett samtal med Ella Öström, 82, och Frida Wall, 28 om Stureplan. I denna kortfilm finns flera fina bilder och du får också följa med på en åktur till Stureplan med spårvagn 1962.
15) FÖRSTA KVINNLIGA BUSSCHAUFFÖREN. Margit Claesson blev 1958 Stockholms första kvinnliga busschaufför. 90-åringen berättar här att det fanns manliga passagerare som vägrade gå på bussen i början.
16) TV-EKEN. Se här fascinerande bilder om SvD-läsaren Jan Dock tog från sin balkong på Oxenstiernsgatan 1957 – och på 1980-talet.
17) MYSTISKA KOPPARKISTAN. Sedan handlade det ju om en kopparkista som sedan 1963 är inmurad i Åhléns City på Klarabergsgatan.Vi intervjuar här Per Liljander som var med vid inmurandet.
18) HORNSGATAN. Se klassisk plats på Söder förvandlas.
19) BILQUIZET. Den här filmen blev otroligt populär – det är faktiskt den mest sedda egenproducerade filmen som gjorts på SvD.se med över 43 000 visningar. Se 10 bilar från 1960-talets Stockholm och gissa bilmärket.

Svaret är förstås redan publicerat – följ denna länk för att få facit!

20) RAIN MAN-STJÄRNOR TYCKER TILL. Robert Gustafsson och Jonas Karlsson, aktuella med Rain Man på Rival svarar öppenhjärtigt på frågor om huvudstaden. De berättar också om sina tvångstankar.

21) S:T ERIKSPLAN. Se hur denna välkända Stockholmsplats har förändrats sedan 1963.

22) J-O OCH ÄPPLETS UTMANING. Bordtennislegendarerna utmanar SvD-läsarna med ett trick – samt svarar på frågor om Stockholm förr och nu.

23) DE TRIXADE BÄST AV LÄSARNA. Kampen var hård, men till slut fick vi fram en segrarduo bland läsarna – som till och med utförde tricket bättre än legendarerna…

24) DUBBEL MED ETT ÄPPLE…Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde sedan upp i dubbelmatch mot de två läsarna som vann utmaningen. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo…
 
25) OMDISKUTERAD BYGGNAD. Se hur det gick till när SEB-huset byggdes vid Sergels torg. 

26) KRITISERAT HUS. Följ med till Folkungagatan och möt några av de boende i det orange huset. Se också hur det såg ut förr och nu på platsen.

27) VILL MÖTA DROTTNING KRISTINA. Följ med till Västerlånggatan och möt E-Type på hans restaurang Aifur där han talar om sina Stockholmsdrömmar.

28) TESTA BILQUIZ NR 2. Den här gången är det inte enbart amerikanare:

bil8500

29) STOCKHOLMSUTSTÄLLNINGEN 1930 Ta en titt på fina färgbilder från 1930-talets Stockholm. 92-årige Rune Norgren berättar till bilderna om sitt besök på den historiska utställingen – som nioåring. Bland annat berättar Rune om att en Pommac kostade ”astronomiska 75 öre”.

mix

30) LUCIA-FIRANDET 1964 Följ med på resa bakåt i tiden till Lucia-firandet 1964. Det var inte bara Sveriges Lucia som var på Stockholms gator.

usalucia
Sedan har vi ju också haft över 50 Stockholmsgåtor. Här är några av dem:


Har du själv någon gåta som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.
Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.