Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

IMG_2153

Lösningen på veckans Stockholmsgåta är Lindarängen i Frihamnen. Närmare bestämt Lindarängens flyghamns hangar – som fortfarande finns kvar trots att flygen för länge sedan slutat lyfta från platsen.

Platsen är inte tillåten att besöka för allmänheten, men jag blev guidad runt av Torbjörn Persson, enhetschef på Containerterminalen, och en annan person som verkligen kan Frihamnen utan och innan – nämligen Kurt Lilja. Han är uppvuxen i ett hus i Frihamnen och arbetade här ända till pensionen.

hangarnu

Foto: Johan Lindberg

– Det känns lite märkligt att det är samma plats, säger Kurt Lilja och tittar runt på alla containrar. När jag växte upp här på 1950-talet var det sjö där vi står nu framför hangaren. Hade det varit på 50-talet hade jag stått i vattnet nu…

– Jag minns hur spännande det var med flygplanen när de lyfte härifrån och landade ute i vattnet här.

På den färska bilden ovan skyms hangaren något av containrar. Ta nu en titt på nästa bild – den är tagen på samma plats på 1930-talet ur nästan exakt samma vinkel. Den visar tydligt att Kurt Lilja mycket riktigt hade stått i vattnet om det hade varit under mitten av 1900-talet… Vilken skillnad:

Lindarängens_flyghamn

Lindarängen har en mycket intressant historia. Härifrån gick personflygningarna både inrikes och utrikes innan Bromma och Arlanda kom in i bilden. Dessutom har det spelats SM-finaler i ishockey i hangaren… Ta gärna en titt på bildsvepet via denna länk om du vill veta mer om Lindarängen.

Bland de som flög från platsen var Hermann Göring – även detta kan du läsa mer om i bildsvepet. När det gäller Göring kan jag, för den som vill fördjupa sig mer, även rekommendera Lennart Anderssons bok ”Hermann Göring och Sverige – från flyghjälte till massmördare”. Här en bild från Görings tid som pilot i Sverige:

göring1

En annan spännande sak med platsen är att Lindarängen var i centrum för Lysande landning – Stieg Trenter-boken som även filmatiserats – här kan ni se den via SVT:s öppna arkiv.

I bildsvepet finns också historiska bilder från Bromma och Arlanda. Där har vi fått stor hjälp från ”guldgruvan” Centrum för Näringslivshistoria. Här ett exempel, hämtad ur Handelsbankens arkiv på Centrum för Näringslivshistoria:

DA1900-37897-SHB006886

Snabbast med rätt lösning denna vecka var Erik Westerdahl följd av Louise Angleryd, Glenn Nilsson, Anders Burman och John Påhlman.

En bok som nyligen kom ut ger ännu mer bakgrund till Lindarängens historia – Anders Johnsons ”Norra Djurgårdsstaden”. Den kan jag rekommendera om ni vill lära er mer om dessa trakter.

Om du har något eget att berätta om Lindarängen så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Nu läggs bilderna även upp på Instagram. Ni som har Instagram får därför gärna lägga in egna bilder där och tagga dessa ”svdmittstockholm”.

Här några läsarmejl om veckans gåta – flera av dessa fördjupar kunskapen om Lindarängen:

Marianne Fridenman: ”Jag kan berätta att jag i min ungdom åkte med Ahrenbergs flyg, sittande på en stor bunt tidningar, en runda runt Stockholm. Det var en stor upplevelse för en tonåring på den tiden. Jag och min mamma och några flera ”tanter” var bjudna av Margit och Albin Ahrenberg som vi kände väl. Dom var bosatta i Danderyd liksom vi andra. Kan ha vara 1947-48. Tyvärr var det ju nermörkt. Vi skulle ju flyga för att se Sthlm by night! Lindarängen var en stor plan. Det låg ju bra mycket utanför ”Storstan”. Ahrenbergs flyg hette ABA och höll till i den här hangaren som du har på bilden. Efter vår landning skulle maskinen fara och leverera de tidningsbuntar som redan var lastade, före oss. Vart vet jag inte”.

Martin Ogarp: ”Jag lunchpromenerade mycket i området på nittiotalet då jag arbetade på Sehlstedtsgatan. Och så tycker jag att de där första åren av flygverksamhet med sjöflygplan är helt fantastiskt… Det är ju bara en mansålder borta…”.

Roger Eriksson: ”När jag gjorde mitt exjobb på Arkitektlinjen handlade det om hela hamnområdet, men mitt fokus låg snarare på Frihamnen och Energihamnen nedanför Hjorthagen. Men jag gjorde en hel del strövtåg genom området, gärna kvällstid för att insupa den mystiska hamnstämningen och såg då byggnaden. Det underlättades av att jag då bodde på Tegeluddsvägen”.

Jan L (Maribor, Slovenien): ”Bilden är absolut från Lindarängen,  närmare bestämt hangaren vid den gamla sjöflygstationen som var något av passagerarflygets vagga i Stockholm med  bland annat Helsingfors som en av de första destinationerna. Flygplantyper som Junkers W34 och JU 52 på flottörer förekom”.

Staffan T: ”Det är intressant att kylmaskinerna som användes då hangaren tjänade som ishockeyarena kom med till det nya Johanneshovs Isstadion på femtiotalet. Vet inte hur länge de användes, men för några år sedan fanns de uppenbarligen kvar som museiföremål”.

Peter N: ”Jag är uppvuxen på Öregrundsgatan och Sandhamnsgatan och på söndagar var det uppstigning med betalande passagerare i ett mindre sjöflygplan. Planet – Saebee – ägdes av Ostermans Aero om jag minns rätt. Det var i början av 50-talet – jag var 5-6 år. Samtidigt kastade man – som ett reklamjippo – ut en massa små fallskärmar med påsar med småbisquier sådana man har på nyponsoppan. En lång och vig ung man snodde åt sig de flesta för egen räkning och tumult uppstod. Folk var mycket upprörda”.

Christer: ”Jag har indirekta minnen av Frihamnen. Det vill säga jag arbetade ett par år i en del av det röda kontorskomplex som vätter mot filmhuset. Mycket spännande utsikt. Dessutom bodde jag under ett par decennier på Lidingö. Det innebar att jag passerade området på daglig basis utan att åka in i det. Vad jag förstår så har Osterman’s monteringsfabrik blivit kontor och många nya saker har hänt. Jag bor i USA sedan många år och prenumererar härifrån på den digitala versionen av SvD. Bra gåtor”.

Louise: ”Min far arbetade en tid på slutet av 50-talet (jag var knappt 10 år) med Coronet (dansk båttillverkare) och de hade kontor/utställning/lager i en hangar. Jag vet inte hur mycket som är ändrat sen dess, men det måste varit alldeles där”.

Ulf K: ”Rätta svaret på veckans Stockholmsgåta är: Hangarbyggnaden vid Lindarängens flyghamn, även känt som Lindarängens ispalats. Den var allt lite knepig att reda ut, särskilt som jag aldrig varit på den exakta platsen och sitter i Ystad med min dator. Höjdvinkel och riktning från Kaknästornet gav positionen. Eftersom antennerna på tornet inte är symmetriskt placerade kunde man lätt se på vilken sida om tornet bilden var tagen. Kul utmaning!”.

Erik L: ”Svaret på gåtan torde vara Lindarängens flyghamn. Platsen har väl ganska många olika kopplingar till intressanta händelser men Görings postflygningar utgick väl därifrån liksom att Trenters utmärkta deckare Lysande landning utspelar sig där”.

Janne G: ”Har ingen personlig historia, men: Jag bor i Skarpnäck i närheten av Skarpnäcksfältet och har koll på områdets historia. På nittonhundratjugotalet när villaområdena planlades så gjordes plats/reservat för en snabbspårväg från Hammarby till Skarpnäcksfältet. Planen var att anlägga Stockholms flygplats här. Lindarängen hade blivit gammalmodig och flygplatsen i Barkarby låg förfärligt långt ut och stans politiker och företagare ansåg det pinsamt att ha den internationella flyghamnen så ocentralt och med så dåliga kommunikationer dit. Skarpnäck var det ena alternativet och Bromma det andra. Bromma vann. Men under kriget så anlades ett krigsreservflygfält på Skarpnäcksfältet. Det användes senare för racertävlingar för bil och motorcykel och ännu senare som glidflygplansfält. Sedan 1980-talet är det en liten stenstadsenklav. Först på 2000-talet så såldes de sista delarna av järnvägsreservatet till de fastighetsägare som hade gemensam gräns”.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

• Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.