Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för en ny ledtråd till veckans andra Stockholmsgåta (se första bilden och inlägget här). Det är alltså en bonusgåta denna vecka beroende på att en ny webb-tv-säsong inleds på söndag. Den här gåtan leder helt enkelt fram till temat i första filmen.

Här är en bild tagen från samma byggnad, men åt ett annat håll:

Foto: Stockholms Stadsmuseum

Frågorna är alltså: Var stod fotografen som tog denna bild? Och vilket år tror ni bilden är ifrån?

Här får ni läsa några av gissningarna hittills. Kanske kan de ge vägledning?

Samuel Jaeger: ”Kan han ha stått i första Hötorgsskrapan? Vinkeln stämmer och motivet som vi skönjer i bakgrunden är Post och Telestyrelsens gamla kontor på Vasagatan. Avståndet borde också stämma även om kvartersindelningen är annorlunda i dag”.

Björn Renvall: ”Fotografen stod i Klara kyrkas torn”.

Stefan Zetterlind: ”Jag tror att bilden är tagen från tornet i St Jacobs kyrka”.

Anders Malmros: ”Mitt tips är att bilden är tagen från Hedvig Elionoras kyrktorn mot Dramaten som möjligtvis är under uppbyggnad och som ses i bakgrunden. Bilden kan vara tagen runt sekelskiftet eller åren efter – kanske 1905″.

Anders Eriksson: ”Helt ofattbart att Stockholm sett ut så. Kan bilden vara tagen från Eldkvarn?”.

Ulla Wannbäck: ”Gissar att bilden är tagen från Stadshuset. Tycker mig skymta Centralpostkontoret på Vasagatan. Årtalet: tidigast 1923 när Stadshuset invigdes, eller under byggnadstiden”.

Hans Krylander: ”Kan det vara Klocktornet på Stadion? Eller möjligtvis från det andra tornet på Stadion? Tycker mig känna igen kvarteren vid Humlegården/Engelbrektsgatan/Runebergsgatan/Karlavägen – i fonden”.

Hans Holgert:Engelbrekt kyrka”.

Andrers Burman: ”En chansning: Norra Kungstornet år 1925″.

Caroline Åkerhielm: ”Hej! Gissar att fotografen står på Kungsholmen men vet inte riktigt var. Kanske högst upp på berget i Kronobergsparken. Fotot kan vara taget i slutet 1890-1900”.

Tom Friberg: ”Tack för roliga gåtor. Jag tror att tornet mitt i bild är Bobergs posthus som stod färdigt 1903. Det innebär att fotografen troligen stod i Telefontornet som låg där Gallerian nu ligger. Därifrån bör han precis ha kunnat ta bilden utan att få Klara kyrka i vänsterkanten. Fabriksområdet i bakgrunden bör då vara Bolinders mekaniska verkstäder som lade ned sin fabriksverksamhet i Stockholms innerstad 1932. De pampiga hyreshusen på Kungsholmens strand tyder på senare delen av spannet. Jag gissar på 1920-tal”.

Magnus Gustafsson: ”Det är ju ett torn eller så som ser bekant ut. Centralposthuset på Vasagatan tror jag minsann. Klocktornet. Vyn är då ”bakifrån”, österifrån ungefär. Bilden är tagen från Klarakvarteren nånstans. Kanske det är taget från taket av NK? Men när är det taget? Jag gissar på 1930″.

Lars Levin: ”Jag tror att fotografen står uppe på Kungsklippan och fotograferar Bolinders fabriker”.

Mejla ditt svar till mittstockholm@svd.se. På söndag morgon får ni svaret samtidigt som ni får se webb-tv-avsnittet. Som vanligt får ni ledtrådar på vägen.

—-


OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.