Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Stockholms Stadsmuseums Faktarummet ger oss här ytterligare djup i historien om SvD-läsaren Erik Jonssons bild från 1965. Precis som vi i går berätta låg här Stockholms Arbetarbank. Väggmålningen förstördes vid rivningarna. Nu fick vi svaret på vem konstnären var – Otto Lindström målade den 1914. Här är en bild av den i färg:

Och Stockholms Stadsmuseum plockade också fram dessa bilder från 1917 på husets inre. Här ser vi målningen när den dagligen kunde ses av personal och kunder. Ingen lär då ha haft en tanke på att den skulle krossas 48 år senare. Visst är det en fantastiskt vacker banklokal:

Vi tackar den utmärkta faktabanken Stockholms Stadsmuseum för detta. Sedan kommer de också med en korrigering när det gäller adressen. Det var Vasagatan 6 – inte 10. Arkitekturhistorikern Fredric Bedoire, som ju löste gåtan åt oss, är dock ursäktad. Han blev tillfrågad av SvD under en resa och hade där av förklarliga skäl inte sina främsta källor tillgängliga – han blev därför lite lurad när det gäller gatunumret av en felaktig uppgift på internet. Väl hemma i Stockholm har nu Bedoire också bekräftat att nr 6 är rätt adress för banken.

Hur som helst tackar vi åter Fredric för att han löste gåtan som ju många SvD-läsare hade brottats med i flera dagar utan framgång. Vissa saker går – som tur är – inte att googla sig fram till. Vill du läsa mer om Stockholms Arbetarebank så kan du läsa Fredric Bedoires svar i ett tidigare blogginlägg.

Så här såg det ut på Vasagatan 6 precis före rivningen år 1965. Vasagatan 6 är byggnaden näst längst till höger av de som syns på Vasagatan. Även denna bild är tagen av SvD-läsaren Erik Jonsson – den här gången stod han på Stadshuset.

Foto: Erik Jonsson

Och så här ser Vasagatan 6 ut idag:

Foto: Ingvar Karmhed

Någon kanske tänker att numreringen har blivit annorlunda efter rivningarna? Men, nej så är det inte. Vi tar Stockholmskällans suveräna kartjämförelsetjänst till hjälp för att visa detta:

Stockholmskarta i dag, jämfört med 1956. Här ser man att Vasagatan 6 och 10 ligger på samma ställe nu som då. Källa: Stockolmskällan

Har du också någon bildgåta du vill ha löst? Mejla gärna till mittstockholm@svd.se

Du har väl förresten inte missat vår tv-serie ”Kan du ditt Stockholm?”. Här kan du se filmerna som vi hoppas ska ge dig nya perspektiv på huvudstaden.

  

 

 

 


 

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.