Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

gs

Gamla stan 1898. Foto: Stadsmuseet

Här är nu en uppdaterad version av inlägget om Gamla stan. Det kom nämligen många läsarmejl efter fredagens svar på en läsarfråga. Så här löd alltså frågan från ”Puchi”: ”När jag var ung hette ”Gamla Stan” fortfarande ”Staden mellan broarna”. Jag har för mig att anledningen till bytet, när det nu skedde, 70-talet kanske, var att ”Staden mellan broarna” var för långt för att rymmas i något av stadens dåvarande IT-system”.

Jag bollade vidare frågan till Stadsarkivet och fick svaret på uppstuds från Mats Hayen (fil. dr, arkivarie): ”Enligt utlåtande 1980:61 i kommunfullmäktiges handlingar var anledningen en av riksdagen beslutad fastighetsbeteckningsreform som krävde att ”identitet bör råda mellan stadsdel och trakt och därmed mellan stadsdels- och traktnamn inom Stockholms kommun”. Flera stadsdelar fick nya namn samtidigt: Akalla Gård blev Akalla, Husby Gård blev Husby, Kista Gård blev Kista, Brunnsviken blev Norra Djurgården och som sagt: Staden mellan Broarna blev Gamla stan. Själv tyckte jag Staden mellan Broarna var ganska vackert när man såg det på kartor vid stadsvandringar med skolan på 70-talet”.

Här är några av läsarreaktionerna: 

Lisa: ”Jag tycker att det var synd att namnet byttes ut. Staden mellan broarna var så charmigt”.

Olle: ”Det var stelbent att staden väntade så länge med att byta namn till Gamla stan. Bytet var självklart”.

Efter Stadsarkivets svar kom en ny fråga in från läsaren Anna K: ”Men visst har väl namnet Gamla stan funnits mycket längre?”.

Så här svarar Mats Hayen: ”I Stadsarkivets bibliotekskatalog var det första nedslaget jag hittade en bok från 1932 av Carl Magnuson med titeln ”Krönika över ett 300-årigt stockholmshus i Gamla stan och några av dess ägare.” Letar man längre tillbaka i tiden hittar man i stället begreppet ”Gamla Stockholm”. Det finns flera böcker med den titeln från tiden för första världskriget till exempel och det är även titeln på August Strindbergs och Claes Lundins klassiska bok Gamla Stockholm från 1882. Från 1944 finns en bok som heter Pojkarna i Gamla Stan – berättelse för pojkar – av Gustaf Lindwall och 1953 kom Stieg Trenters klassiska skildring ”Gamla Stan”, med fantastiska fotografier av K.W Gullers. Min slutsats blir därför att benämningen Gamla Stan etablerade sig någon gång under mellankrigstiden. Det finns även en kortfilm från 1931 som heter ”Gamla Stan” och filmen Melodin från Gamla Stan från 1939″.

Vi tackar Stadsarkivet för hjälpen. Följande mejl från Lars-Gunnar Blomkvist ger ytterligare djup i saken: ”Man kan ju undra vad människorna som bodde där kallade sin stadsdel. I Harriet Löwenhjelms dikt Beatrice-Aurore kallas Gamla Stan för – Gamla Stan. Löwenhjelm gick bort 1918. Men det är väl högst troligt att den gängse benämningen varit Gamla Stan i långa tider, även om man kanske inte hittar skriftliga belägg”.

Är det någon annan av er läsare som undrar något om huvudstaden så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Läs också gärna via denna länk om tjuvligan som sprängdes 1895 – där ingick bland annat ”Turken”, ”Morsan” och ”Piggen”.

tjuvar

Nyligen gjorde jag också ett bildsvep om Kungsgatan historia. Vilken förvandling! Klicka på denna länk eller på bilden:

kg500

Foto: Stadsmuseet  och Johan Lindberg

Ta också gärna en titt på någon av kortfilmerna som gjorts här på bloggen – se denna länk eller klicka på bilden.

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.