Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för en ny ledtråd till veckans Stockholmsgåta (här är första ledtråden). Den är som sagt knepig. Nu får ni se mer av bilden och frågan är alltså: Var togs denna Stockholmsbild? Jag kan nu avslöja att bilden togs på 1930-talet. Visst är bilden härlig och ger en fläkt av ett gammalt Stockholm med pojkarna till höger. Samtidigt ser ungdomarna i mitten ut att kunna vara hämtade från en modernare tid.

ny

Foto: Centrum för Näringslivshistoria

Mejla din gissning till mittstockholm@svd.se. Fler ledtrådar följer som vanligt fram till torsdag då lösningen presenteras här i bloggen tillsammans med en fascinerande berättelse om platsen.

Här några av de drygt 200 gissningarna som hittills kommit in:

Lisa Twyker:Vasagatan? Kan det vara baldakinen till Vasateatern som vi ser en bit av?”.

Rebecca Stadener:Medborgarplatsen innan det blev Stadsbibliotek? Och 10-tal?”.

Putchi Lindberg: ”Ser ut att vara någon form av provisorisk byggnad, så jag drar till med Stockholmsutställningen 1897. De 30 öre i inträde, skulle då motsvara ungefär 18kr idag, vilket verkar rimligt”.

Kurt G Gustafsson: ”Konstnärshuset, Smålandsgatan 7, 1929″.

Yvonne Stenberg: ”I väntan på att du kommer att presentera fler ledtrådar på veckans bild (svår!) som jag tror är från 1930-talet utanför någon utskänkningslokal kanske så tänkte jag bidra med lite bilder från den kanske allra senaste statyn i Stockholm. I fredags kom nämligen ett gäng lyftkranar och satte ett konstverk på plats mitt på gården i det första färdiga kvarteret i Norra Djurgårdsstaden. I helgen var det formell invigning med avtäckning och tal. Konstnären är Roland Tilajcsik som har skapat ett möte mellan människor i svart diabas med upplysning”.

Här är bilderna som Yvonne Stenberg bjuder oss på – som alltså inte har något med veckans gåta att göra utan som bara är ögongodis:

01

02

07

08

Tack för detta Yvonne! Ni andra får gärna tycka till om ni har någon åsikt om detta nya huvudstadskonstverk.

Ni är också välkomna att klicka er runt och besöka platserna för bloggens filmer och gåtor! Kanske finns det något som handlar om din favoritgata?

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.