Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Vilket intresse det var för att lösa Gunnar Nordqvists ”mysterium”! Han tog en bild från sin arbetsplats vid Skeppsbron och ville veta vilket evenemang som utspelade sig denna dag. Många av SvD:s läsare gillade Gunnar Nordqvists historia (filmen kan ni se här) och engagerade sig starkt i att lösa gåtan. Här kommer några av många tips som strömmade in i dag. Vi samlar på oss tipsen och hoppas i början av nästa vecka ha ett svar. Så ge oss gärna fler ledtrådar. Här är fem läsarröster:

Björn Fransson: Var ju inte alls med på den tiden, men gissningvis skulle det kunna vara den marinövning (”återta Skeppsholmen”) som ägde rum 15/6 1953 inför Stockholms 700-årsjubiléum och som finns beskriven t.ex. här http://urkustjagarna.dinstudio.se/empty_14.html.

Michael Kainz: ”Självklart så är det en sorts militärövning (som är föranmäld – därav så många åskådare) där ett av örlogsfartygen bekämpat ett mål i vattnet. Rökmolnet är någon sorts eldmarkering”.

Gösta Åkerhielm: ”Bilden kan föreställa väntan på fartyget Brittania, alltså Drottning Elisabeth och Prins Philips besök i Stockholm”.

Flera är inne på att det skulle kunna vara Marinens dag:

Tony: ”Som troligen flera redan har svarat, bedömer jag att detta är en marinuppvisning, kanske marinens dag, där man bland annat kan skymta en jagare (möjligen Småland eller liknande) och den stora vattenpelaren torde vara en övningsgranat som ska markera en insats med ubåtsminor, torped eller dylika, eller, av formen att döma där den liknar ett svampformat moln, en simulering av en atombomb. Möjligen ville man visa vilka åtgärder man vidtar efter en atomexplosion. Det låg liksom i tiden, det så kallade atomhotet just på 50-talet.”.

Martin Gustafsson: ”Det skulle kunna ”Marinens Dag” eller något liknande evenemang. I bakgrunden på Skeppsholmen ligger en jagare förtöjd, säkerligen HMS Halland eller HMS Småland vilket talar för att det kan vara militären som visar upp sig”.

På söndag är det förresten dags för nästa film: Den handlar om NK-huset. Första delen handlade ju om Sergels torgs historia. Kan du den?

 

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar