Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Ni läsare fick ju utmaningen att fundera över vilken Stockholmsbyggnad ni helst skulle vilja se återuppbyggd. Detta apropå första delen i den nya säsongen av webb-tv-avsnitt som hade premiär i söndags. I del 1 av 5 fick ni möta 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen som var med när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här.


Foto: Tekniska Museet
Klicka på någon av bilderna och se filmen!

Som jag berättade finns det en Facebook-grupp som heter Telefontornets vänner (har nu ökat till 329 medlemmar) och de vill att Telefontornet byggs upp igen.

Det kom in väldigt många tankar kring vilken Stockholmsbyggnad som vore roligast att återse.

Här är några av rösterna kring detta:

Anna Jansson:Sagerska Husen på Hamngatan vore väl fullt tänkbart? Nog måste väl ritningarna finnas kvar. Det var ju ett fantastiskt vackert hus”.

Johannes Midtbö (KTH): ”Jag skulle gärna se att man ersatte KTH:s arkitekturhögskola med det tidigare Östermalms kvinnofängelse. En betydligt vackrare byggnad. Det ligger ju ganska bra i tiden också, med tanke på att KTH Arkitektur kommer byta lokaler och flytta in på KTH Campus inom 2-4 år”.

Christoffer Lindh: ”Det är sannerligen svårt att välja, men jag har otroligt svårt att vistas på Brunkebergstorg då i princip alla nuvarande byggnader där ger mig kväljningar. Telegrafstyrelsens fantastiska gamla hus: http://www.historiskastockholm.se/speciella-byggnader-och-platser/telegrafhuset-vid-brunkebergstorg fick ge plats åt det som jag ändå anser vara minst fult på platsen i dag, Riksbanken. På torget finns ju annars det röda plåtschabraket med sin deppigt brunsvarta granne (hotellet) vilka jag gärna skulle se ersatt med vad som än låg där förr. Den hysteriskt trista fasad som Gallerian visar upp mot Malmskillnadsgatan måste dock ändå vara någon slags rekord i tristess om det inte vore för den ihärdiga konkurrensen från storbankens hus allra närmast Hamngatan. Staden gör försök på försök med att lyfta upp torget och få folk att vilja vistas där, men inte en levandes själ vill väl idka torghandel, sitta på kafé, flanera fritt eller ens konsumera rushaltiga drycker på platsen när själva byggnaderna runt omkring trycker ner dig och ditt humör i skorna”.

Här en bild på detta hus (1953) från Stadsmuseet som finns på Stockholmskällan:

Jan Ehnemark/Stockholms Stadsmuseum

Jerker Montelius: ”Några av byggnaderna från Stockholmsutställningen”.

Magnus Källgren: ”Varför inte bygga upp slottet Makalös? Det stod i änden av Kungsträdgården, där Karl XII:s staty står (ungefär). Det var en av den svenska stomaktstidens främsta byggnader, byggt av Jacob De la Gardie, det kallades även ”De la Gardieska palatset”. Det stod till 1825, då det brann ner. Men, det hade varit fantastiskt att få se, samtidigt som man kunde återuppväcka många gamla hantverk. Att sedan inget behöver ju inget rivas för att det skall kunna byggas måste ses som positivt”.

Nils Frostberg: ”Jag skulle vilja att man återuppbygger slottet Tre kronor som tyvärr totalförstördes i en brand på 1600-talet. Nu står det ju en brun låda på platsen där det stod så man får hitta en annan plats. Kanske kan man hitta någonstans på Djurgården eller på Långholmen till exempel. Ett annat drömhus vore Palatset Makalös som låg i Kungsträdgården. Båda dessa byggnader tror jag skulle kunna lyfta Stockholms turistvärde. Men det måste ju byggas på riktigt i full skala. Det ska se gediget och gammalt ut Inte bara en billig kopia. Man har ju gjort detta i till exempel Riga och byggt upp gamla byggnader som blev bombade under andra världskriget. I dag drar dom massor med turister och man kan inte tro att dom är återuppbyggda i modern tid när man ser dom”.

Johannes: ”Helst få bort centralbroarna och återställa Gamla stans strand med levande torg och Gustav III:s bro till Riddarholmen. Återställning av hela nedre Norrmalm vore nått men orealistisk, Sagerska husen och Sergels atelje är prioriterat. Annars vore färdigställande av Gustav IIIs stora Haga slott bra som nytt nationalmuseum Fredrikshovsslott, Gustav Ill:s opera och Makalös är också förlorade Stockholms drömmar”.

Här Sergels ateljé 1953 – bild från Stockholmskällan:

Sergels Ateljé 1953 före rivningen (lilla huset till höger bakom lastbilen). Här står i dag första Hötorgsskrapan. Platsen för Sergels Ateljé finns ju tydligt utmärkt på Sergelgatan. Foto: Lennart af Petersens/Stockholms Stadsmuseum

Fredrik Nilsson: ”Jag skulle gärna se att Eldkvarn byggdes upp. Kvarnen revs ju efter en brand på 1800-talet. Visst, Stadshuset ligger där i dag, men man kan väl bygga upp Eldkvarn någon annanstans? Det vore mäktigt”.

Gert Berntsson: Slussen. Personligen tycker jag vi ska vara rädda om funkispärlan från 1935. Återuppbygg den i samma stil. Här kan man bara ana hur framtiden kommer döma dem som vandaliserade den. Om dom nu lyckas med det”.

Benke: Slottsruinen i Hagaparken ritad av Louis Jean Desprez såg ju aldrig dagens ljus, men grunden är ju s.a.s. lagd. Varför inte bygga upp det som ett Frilufts Tempel, med sitt höga läge kan det bli en skön skuggplats och skydd för regn för de flanerande om så önskas? Kanske med ett café som har rutat schack-golv, likt de i Kungsträdgården?”.

Karl-Olov Fentorp: ”Om man ska återuppbygga något borde det vara sådant som inte inkräktar på det som finns på plats. Var finns det då platser som inte är bebyggda idag? Jo i vattnet. Finns det då något som funnits tidigare i vattnet? Ja, Strömbadet som byggdes 1884 och revs 1936 platsar in. Varför inte passa på nu när man håller på och rotar i vattnet för Citybanan. Och vattnet är ju nu mycket renare än när badet revs. Det skulle verkligen pryda sin plats”.

Här Strömbadet 1896 – bild från Stockholmskällan:

Foto: Stockholms Stadsmuseum

Joakim Steneberg: Gamla slottet Tre Kronor vill jag gärna se återuppbyggt! Ja det blev ju inte rivet, men försvann i en eldsvåda. Staden häftigaste byggnad då, och skulle ha varit i dag, ett riktigt nordisk sagoslott. Platsen är väl upptagen, men på till exempel Beckholmen som håller på att saneras kan väl finna plats? Ett komplement där till Gröna Lund och Skansen, och ett blickfång för alla kryssningsbåtar! Kanske en hotelldel för rika ryssar och kineser, konferens, museum mm”.

Ola Jaensson:Strömbadet! Nu när vattnet är tjänligt i Riddarfjärden igen”.

Sverker: ”Man frågar sig hur det kunde funka med dessa knippen telefontrådar? Om det blev isbildning tex? Helt surrealistiskt! Bygga upp rivna byggnader? Tja, vem ska stå för kostnaderna? Men önskelistan är lång: Vinterpalatset/gasklockan vid Norra bantorget som blev teater biograf (såg “vistavisionfilmen” jarramas där). Sergelbiografen i Hötorgscity=fantastisk (Såg Gary Engman första gången där – han sneglade frågande på mig.) Dom första grillbarerna i Sverige – Ringbaren, man gick med brickan längs disken – så var det alltid förr. (Intressant med namnet – det kom av arbetarringarna – man skulle ordna med billig mat för arbetare). Eller danspalatset Myrstacken – där nu Adidas håller till i hörnet Kungsgatan/Sveavägen. Förr låg runt Hötorget en massa “gropar” – källare där kuskarna tog en snaps på stående fot. En del kom ända från Hälsingland och hade sina nattkvarter i stora och lilla hälsingegårdarna som låg vid Hötorget förr. Gamla Hotel Anglais vid Stureplan – där nu Telia håller till”.

Här är Vinterpalatset – bild från Spårvägsmuseet:

Vinterpalatset 1976/77 vid Norra Bantorget. Foto: Peter Gullers/Spårvägsmuseet

Johan A Lybeck: ”Om något skall rivas och återuppbyggas så är det väl Operan vid Gustaf Adolfs torg, världens i särklass fulaste (och dessutom mest omoderna) operahus, för att återbygga pendangen till Arvfurstens palats, det gamla operahuset vars enda ”brott”  var att Gustaf III mördades där. Tänk ett 1700-tals hus på utsidan med totalt modern inredning och snurrscen, perfekt akustik i jämförelse med så-så i dagens operahus. Kunde ryssarna direkt efter kriget återuppbygga Peterhof som nazisterna sprängde i en sista onödig hämndaktion när man bröt Leningrads belägring i en stil som endast en noggrann besiktning avslöjar som nybyggt så borde väl Sverige kunna kosta på sig en liknande satsning. Riv Anderbergs cigarrlåda och återuppbygg juvelskrinet… !”.

Rebecca Stadener: ”Ett hus som låg på Smedsuddens vänstra kant om man kommer från Rålambshov. Det var ett trähus som brann ner för säkert 10 år sedan. Det kunde bli ett vuxenfritids med olika verkstäder samt café”.

Sven Bolander: Sparreska palatset vore mäktigt att få se. Det revs ju 1913 för att ge plats åt NK. Tänk att få se det. Annars är ju drömmen att få se slottet Tre Kronor i full prakt, men det känns ganska orealistiskt…”.

Tyck till du också genom att mejla till mittstockholm@svd.se.

Här kan du också läsa en text där du får veta ännu mer om Telefontornet. Bland annat får du veta vad SvD och Aftonbladet skrev om tornet efter invigningen 1877.

Dessutom finns ett quiz där du bland annat får svara på: Vilken svensk film har en scen där jakten sker i Telefontornet?

Här ännu en vinkel på tornet som Spårvägsmuseet skickade över i dag:

Brunkebergstorg 1914. Foto: Spårvägsmuseet

På torsdag kommer en ny Stockholmsgåta som leder fram till söndagens andra film av webb-tv-serien.

Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.