Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Foto: Vänstra bilden: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum. Högra bilden: Johan Lindberg

Lösningen på senaste Stockholmsgåtan var ju Hamngatan – läs om de vackra Sagerska husen och se unika bilder via denna länk.

Fokus just nu ligger ju på Stockholms vackraste hus (ni bloggläsare valde ju nyligen ut Arkitekturskolan till stadens minst vackra). Mejla gärna in din åsikt och extra plus förstås om du bifogar en bild som visar Stockholms allra vackraste sida!

Mängder av läsare har redan mejlat in sina förslag. Här följer några (de färskaste först):

Lennart Göransson: ”Det finns många vackra hus i Stockholm som sticker ut därför att de har skapats just för att vara vackra, eftersom de skulle inrymma någon prestigefylld verksamhet. Det är naturligt i ett lands huvudstad. Men jag vill slå ett slag för ett hus med en mer återhållen arktiektur, nämligen Landstingshuset. Det byggdes under Carl XIV Johans regeringstid, 1816–1834, ritades av arkitekten C C Gjörwell och ändamålet var att inrymma ett sjukhus för militärer. Byggnaden har också under lång tid varit känd under namnet Garnisonssjukhuset. Stilen brukar anges som klassicistisk eller nyantik, och den stilen är mycket sparsamt representerad i Stockholm. Landstingshuset är i mitt tycke stramt, elegant, välbalanserat och skapat för ett praktiskt och inte representativt ändamål. Därför förtjänar det bättre att representera Stockholm än pråliga byggnader i barock- eller jugendstil”.

Landstingshuset. Foto: Gunnar Lundmark

Torbjörn Bodin: ”Min favoritbyggnad i Stockholm måste utan tvekan vara Stadshuset. En så imponerande byggnad både in- och utvändigt. Stadshuset finns med på de flesta bilder man ser från Stockholm internationellt och förknippas också med ett av våra svenska återkommande evenemang  Nobelbanketten. Man blir lätt nostalgisk som utlandsboende stockholmare sedan 15 år”.

Mats R: ”Favoritbyggnad blir snarare område då det innefattar Waxholmsbolagets huvudkontor samt deras verkstäder bakom Nationalmuseum, det som vetter mot Nybroviken. Djup tragiskt (skandal egentligen) om detta skall sopas bort för ytterligare nått smaklöst Wingårdhs-glasåbetong-monster (för Nobelmuseum och prisutdelning av priset tydligen)”.

Anders Malmros: ”Det finns ju ett antal byggnader som är outstanding i vår stad. Stadshuset, Kungliga slottet, Nationalmuseum, Stadsmuseet m fl. är ju alla en del av vår stads själ. Men jag vill gärna ta tillfället i akt och fästa uppmärksamheten på våra vackra kyrkobyggnader. Tyska kyrkan, Johannes och Riddarholmskyrkan är alla fascinerande på sitt sätt. Men min personliga favorit är Engelbrektskyrkan. En helt underbar arkitektoniskt fulländad skapelse. Både exteriört och interiört. Placeringen högst upp på det gamla kvarnberget i Lärkstaden är optimal och bildar i mitt tycke en perfekt harmonisk enhet med omgivningen. Jag rekommenderar alla att gå upp för trapporna och promenera runt Engelbrektskyrkan och beskåda den fantastiska utsikten, de utsökta detaljerna på byggnaden och rikta blicken upp mot den 65 meter höga tornspiran. Man tappar nästan andan”.

Foto: Anders Malmros

Johan Meiton:Tessinska palatset och dess trädgård!”.

Anton V: ”Stockholm är verkligen fullt av vackra byggnader. Kungstornen, Stadshuset, Sofia kyrka och Strandvägen 7B för att nämna några. Min personliga favorit är ändå Stadsbiblioteket med sin karaktäristiskt runda form. Den gör sig allra bäst när man går norrut på Saltmätargatan från Adolf Fredriks kyrka och skymtar byggnaden mellan träden i Observatorielunden. Helst ska det vara kväll så att solen ligger på bibliotekets västra fasad. Fantastiskt! När det gäller hela miljöer gillar jag kvarteren kring Johannes kyrka. De vackra byggnaderna och lugnet gör att det är svårt att föreställa sig att man är mitt i centrala Stockholm. Det är synd att det inte finns fler trevliga barer och restauranger där. Då hade det varit en given favorit. Tack för en fantastisk artikelserie!”.

Mikael R: ”Svårt med favoritbyggnader, de vackraste miljöerna revs ju tyvärr under 1960- och 70-talet. En pärla är dock Tändstickspalatset som är ännu vackrare invändigt. Har varit där på olika möten, utsökta detaljer som gör en arkitektintresserad varm om hjärtat”.

”Tändstickspalatset”. Foto: Dan Hanson

Lars Krokstedt: ”Har 2 st hus som jag ej glömmer i första taget, men det rör sig mer om entré och trapphus. Det ena ligger mitt mellan Eriksbergsgatan och Runebergsgatan jämna nummer. Som att komma in i en sarkofag av kolmårdsmarmor. Det andra ligger på på Atlasgatan mitt på någonstans, på vänster hand från Bonnierhuset. Ett oerhört vackert smyckat entreparti samt trapphus”.

Johannes Scherman: ”Favoritbyggnad i Stockholm? Jag får ta och säga Stockholms Stadion. Ritad av Torben Grut i nationalromantisk stil och byggd i Helsingborgstegel. Stadion är oerhört vacker med sin borgliknande utformning och sina tvillingtorn. Som djurgårdare är jag naturligtvis färgad, men Stadion är en fantastisk hemmaplan och jag kommer sakna upplevelsen av en hemmamatch där. Dock kommer Stadion finnas kvar, jag kan alltid ta en sväng förbi och sätta mig på min plats för att drömma mig tillbaka. Den möjligheten har varken AIK:are eller hammarbyare”.

Henrik Syk: ”Jag tycker mycket om Fotografiska museet. Man har gjort en varsam omvandling av det gamla tullhuset”.

Foto: Scanpix

Dag Benitz: ”Det finns många byggnader som jag verkligen tycker om. Men ska jag välja en byggnad är det Sveaplans gymnasium med dess vackra trapphall, gymnastiksal osv. Jag tycker särskilt om vinkeln från Wenner-Gren center då man ser gymnastiksalens båge mot parken bakom”.

Erik Bostedt: ”1. Oxenstiernska palatset 2. Filmhuset på Gärdet. Slottet, Riddarhuset och Stadshuset är ju självklara och behöver knappast nämnas…”.

Johannes S: ”På temat favorithus är det nog NK-huset och varuhuset Kungsgatan/Norrlandsgatan (Myrstedt & Sterns) eftersom de andas så mycket ’Amerikanskt varuhus'”.

Mattias Turang: ”Jag tycker att Enskilda Gymnasiets byggnad på Tegnérlunden 5, tidigare Wallinska Skolan, är en väldigt vacker byggnad och lätt fantasieggande”.

Martin Engdahl: ”Jag gillar generellt sett mycket av den industriella arkitektur som finns i Stockholm. Främst är nog Münchenbryggeriet, eller kanske möjligen Skånska Gruvan (även om det inte är en regelrätt industribyggnad). Tack för en mycket intressant blogg!”.

Louise Becker skriver följande: ”Svårt val mellan en vacker byggnad som gör mig skräckblandat förtjust, nämligen Nordiska Museet och min favoritbyggnad Kaknästornet som är helt malplace ute på Gärdet. Kaknästornet representerar för mig en närhet till andra världar, inte bara den mediala kanske även till den utomjordliga! Kaknästornet skulle säkert passa bättre in på månen”.

Foto: Scanpix

Louise Becker är förresten en av fyra stockholmare som har den superkreativa podcasten 100 stationer. De åker runt på Stockholms 100 t-banestationer och berättar en personlig historia om dessa – en episod var per avsnitt. Varannan fredag publiceras fyra nya reseskildringar. Jag kan rekommendera en lyssning! Det är trivsamma avsnitt som fördjupar intrycket av kända och okända delar av huvudstaden. Sök på ”100 stationer” iTunes (https://itunes.apple.com/se/podcast/100-stationer/id624605887) eller gå in på http://100stationer.podomatic.com/. Exempelvis har Kungsträdgården – som ju Sagerska husen låg invid – beskrivits i ett avsnitt.

Björn Alverfeldt – som också är med och gör 100 stationer – har följande val av vackraste byggnad: ”Lätt Hasse och Tages skrivarstuga i Vitabergsparken. Det gör mig alltid glad”.

De gör ”100 stationer”: Björn Alverfeldt, Håkan Iwar, Louise Becker och Erik Rosendahl.

Här fler läsarröster:

Kerold Klang: ”För mig är det inget speciellt hus, utan de bostadshus i innerstan som är byggda på 1880-talet och tidigt 1890-tal. Det är hus med kraftigt profilierade fasader, många fönster och oftast putsade i brunt eller gult. Här ett exempel: Folkungagatan mot Londonviadukten”.

Foto: Kerold Klang

Margaretha von Bartha: ”Bodde en gång på Tegnérgatan och tittade alltid över gatan på kastanjmosaiken mittöver. Den är fin i sin jugendstil. Annars naturligtvis: Östermalmshallen”.

Axel Häggarth: Stadshuset!”

Johan H: ”Några av mina favoritbyggnader är Birger Jarlsgatan 7 (tror jag). Det känns som Österrike eller kanske Italien över det huset”.

Svante Nyman: ”Ett mycket vackert hus ligger på Storgatan mitt emot Näringslivets Hus. Den fint utsmyckade fasaden är mycket sevärd. I detta hus bodde direktör Broddman som hade en fotoaffär i hörnet Skeppargatan. Där jag jobbade jag extra några veckor en sommar på 1960-talet”.

 

Richard Jansson: Riddarhuset är nog min favorit – två andra är Dramaten och jugendhusen på Strandvägen (Hotell Diplomat i det ena)”.

Göran Rova: ”Stockholms vackraste hus är enligt min åsikt gamla posten på Vasagatan, ritat av Boberg”.

Clea Hovstadius: ”Jag vill slå ett slag för Malmgårdarna – som grupp. Det finns en lång rad fantastiskt vackra hus bevarade i dag. Se ett urval via denna länk: https://sv.wikipedia.org/wiki/Malmgård”.

Martin Danell:Riddarholmskyrkan är stans klart vackraste hus. Tyvärr blir dess skönhet något ljudstörd av den närbelägna Söderleden, men kyrkan i sig är fantastisk och ger en medeltida prägel till hela Riddarholmen”.

Tomas Örn: ”Jag gillar Garnisonen med den råa betongen och fina innergårdarna. Gör att man känner sig hemma och så är det fint också. Bra med lång arkad när det regnar och blåser”.

Garnisonen. Foto: Malin Hoelstad

Emil Ekberg: ”När det gäller gamla byggnader i stan med stort sentimentalt värde och som strax går ur tiden, så kommer jag främst att tänka på Söderstadion. Alla olika ansikten den haft. Det ena fulare än det andra men alltid med samma varma stämning”.

Caroline Åkerhielm: ”Riddarhuset är Stockholms vackraste byggnad”.

Foto: Scanpix

Bo Johansson: ”När det gäller fina hus i Sthlm som jag skulle kunna se som favorithus tänker jag gärna på jugendbyggnader som Rosenbad, gamla postkontoret på Vasagatan, Dramaten och Thielska galleriet, men mycket gärna även affärshuset på Birger Jarlsgatan 15″.

Jörgen Jonasson: ”Jag har många favoritbyggnader i Stockholm, en av dem är funkisbyggnaden i hörnet Sveavägen/Kungstensgatan där Handelsanställda har ett kontor, Sveavägen 90, tror jag att det är. Trygg Hansa-huset sett från Barnhusbron är också en favorit”.

Frans Henrik: ”En av min absoluta favoritbyggnader i Stockholm är Apslunds Stadsbibliotek på Sveavägen 73 – ett av svenska 20-tals-klassicismens främsta verk!”.

Anna-Lena Amundson: ”Har alltid tyckt om Riddarhuset – en vacker form, fina proportioner och det välvda taket”.

Mathias Koskinen: ”Min favoritbyggnad är Sjöhistoriska Museet på Djurgården, en klart modern trettiotalsbyggnad med tydliga rötter i 1700-talets formspråk. En annan favorit är Engelbrektkyrkan, tronande på sin höjd, granne med den alltför utskällda byggnad som än så länge inhyser Arkitekturskolan, en enligt mitt tycke missförstådd skapelse och ett framstående exempel på arkitektonisk nybrutalism”.

Sjöhistoriska museet. Foto: Scanpix

Arne Edström: ”Om man rensar bort djungeln vid Vallhallavägen kommer Kungliga Tekniska Högskolan, i ursprungsskick att framträda som Stockholms vackraste byggnad(skomplex)”.

Birgit Landström: ”Jag har flera favoritbyggnader i Stan. Ett är Sjöhistoriska muséet, men det ska absolut ses från vattnet, med näsan pekande mot öster. Proportionerna är så perfekta, det gröna taket så vackert, och bågen som flyglarna bildar, känns så välkomnande. Att cykla förbi Huvudbiblioteket på Odengatssidan ger en illusion av att rotundan vrider sig. För att inte tala om att kämpa sig in i det huset. Underbart! En skattkista! Det får räcka så. Det finns naturligtvis en mängd både nyare och äldre byggnader som är vackra och väl värda att beundra”.

Tomas Örn: ”Jag gillar Garnisonen med den råa betongen och fina innergårdarna. Gör att man känner sig hemma och så är det fint också. Bra med lång arkad när det regnar och blåser”.

Garnisonen. Foto: Malin Hoelstad

Nina von Krustenstierna: ”Älskar Riddarhuset och Hallwyllska Palatset. Sen tycker jag att Gamla riksarkivet är ett häftigt hus…”.

Johan von Garrelts: ”När det sedan gäller favoriter, så är ju en av dem Riksdagshuset som genom sin form och placering ser ut att vara helt i harmoni med sin omgivning där mellan Mälaren och Saltsjön, men ändå tycker jag nog mer om det hus i vilket Stockholms Handelskammare ligger. När man ser det från Kungsträdgården upp genom Lantmäteribacken i rätt ljus, ja då är det fantastiskt vackert. Men ändå är min absoluta favorit KB på Smålandsgatan. En byggnad som i sin fasad knappast ser ut att vara i Stockholm. Jag har flera gånger haft den med på bild i rebustävlingar. Jag har då uteslutit bottenvåningen och det är väldigt sällan någon lyckats tala om vilken byggnad det är. Titta själv en dag och bli förvånad”.

Foto: Johan von Garrelts

Rolf Klintfors: ”Ett hus jag gillar skarpt är funkishuset Sveavägen 82-88/Rådmansg 54, särskilt i hörnan där arkitekten lekt med fartygsestetik”.

Trygve Zetterqvist: ”Det vackraste huset i Stockholm (förutom Slottet och Stadshuset) är nog Tessinska Palatset på Slottsbacken. Fast det är svårt att välja, staden har fortfarande mycket fantastisk arkitektur. Jag gillar också Waldemarsudde, Thielska samt Täcka Udden på Djurgården”.

Lotta Svensson: ”Min pappa var nämligen en hängiven amatörfotograf och hade sin Zeiss Ikon kamera med sig överallt. Han var dessutom vaktmästare både på Råsunda Fotbollsstadion och på “vanliga” Stadion och hade ansvar för den s k kungliga logen, så jag får väl säga att Stadion utgjorde en rätt stor del av min uppväxt, så det får bli min favoritbyggnad i staden!”.

Ann-Charlott (Lotta) Svensson med mamma Maj-Britt – svenska flaggans dag på Stadion 1952.

Jan Öhrström: ”Jag tycker att det är hela miljöer som är viktiga, inte enbart ett hus här och där. Om man har ett vackert hus som Stadshuset, kan det lätt ”förstöras” med hjälp av ett fult ett, som t.ex. ”vattenkanten”… Vissa platser i stan är vackra p.g.a. att allt i dom lirar ihop och det gör det på den Brända tomten. Men det finns även moderna miljöer som kan ha en liknande kvalitet, men det brukar mest vara de äldre miljöer som är trevliga. Men en miljö brukar bli ful om de som skapar den bara tänker på sin egen förtjänst. En viss gnutta av osjälvisk vilja att skapa skönhet krävs, annars så är det kört”.

Foto: Jan Öhrström

Karl-Olov Fentorp: ”Jag väljer att inte satsa på ett enskilt hus utan väljer samlingen av alla små husen uppe i Vita bergen. Husen och naturen tillsammans tar priset”.

Jörgen Gustavsson: ”Guldtackan! Bland alla gamla palats och kyrkor finns ett hus som jag tycker sticker ut bland alla de andra i Stockholm: Erlanderhuset på Fyrverkarbacken. Den strama 60-talsarkitketuren när den är som bäst. Samtidigt är det strama formspelet ständig föränderligt med årstidernas och dygnets skiftningar. Återspeglingen av norrhimlen på norrsidan en juninatt, det solbelysta huset mot ett åskmoln i bakgrunden eller den glödande vintersolens varma återsken med reflexer i sydfasadens fönster en midvintereftermiddag. I gryningen den 19 januari i år tog sig huset denna skepnad:

Foto: Jörgen Gustavsson

Martin Kaup: ”Mitt favvohus eller snarare utsikt är nog Norr Mälarstrand sedd från sjösidan, till och med bättre än Strandvägen”.

Tor Gibson: ”Jag erkänner att jag är jävig, eftersom jag arbetar i huset, men Oxenstiernska palatset är vackrast. Här är en utsikt från detsamma:

Foto: Tor Gibson

Rebecca Stadener: ”Jag tycker att den vackraste byggnaden är vyn över Stadshuset (och för all del silhuetten över Stockholm). Den här bilden har jag tagit från Västerbron. Det är mötet mellan Mälaren och Stockholm som är ”grejen” med vår stad”.

Foto: Rebecca Stadener

Sonja Sandin: ”Det vackraste jag vet i Stockholm är ”innetorget” – kan man kalla det för en piazza? – som ligger gömd i trekanten i Gamla Stan mellan Västerlånggatan, Myntgatan och Storkyrkobrinken. Google Maps kallar den för Square of Branting. Nästan ingen känner till denna runda oas med fontän, eftersom man nästan måste krypa genom en låg gång för att komma dit”.

Johannes Lindström: ”Det finns fem byggnader som står ut i kandiderandet till Stockholms vackraste byggnad. 1. Tessinska palatset, Slottsbacken. En superb liten godisbit som i färg, form och konstnärligt utförande är ledande i Stockholm. Den smälter in väl i omgivningen. Det märks att Sveriges genom tiderna ledande arkitekter har skapat denna tidlösa skönhet. Huset blandar både antikens skönhet och barockens pampighet. 2. Sjöhistoriska museet och Stadshuset. Dessa mästerverk av Ragnar Östberg fångar verkligen Stockholm i ett nötskal, sval skönhet och klassiska ideal. Dessutom hänger de ihop. Dra en rät linje från trappan/ trapphuset på Sjöhistoriska museet till stadshuset så får det ett ankare, där Sjöhistoriska museets böjda byggnad bildar kronan med sina flyn och Stadshuset röringen högst upp. 3. Kungliga slottet och Riddarhuset. Arkitektoniska mästerverk som tyvärr hamnar nedanför pallen eftersom de till viss del saknar den finkänslighet och svala skönhet som de tre andra uppvisar. Det är inte arkitekternas fel utan främst hur tiden äter sig i deras rätta miljöer. Trafiklösningarna runt både slottet och Riddarhuset förtar mycket av deras skönhet. Tänk att få återställa riddarhustorget och vattenspeglarna runt omkring, utan såren av centralbroarna för bilar och järnväg, eller åter få slottet ljusgult som på Gustaf III:s dagar kombinerat med att biltrafiken leds om så slottet återigen kan förenas med sin entre via strömmen och logårdstrappan. En rivning av Norrbro skulle återföra slottet i sin rätta miljö med pampiga, obrutna vattenspeglar runt om”.

Tyck gärna till ni andra också genom att mejla till mittstockholm@svd.se.

Vi har samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna! Kanske finns det något som handlar om din favoritgata?

Via denna länk hittar du ett blogginlägg där samtliga gåtor och filmer är samlade.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.