Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för en ny läsarberättelse (på onsdagskvällen uppdaterad med mer fakta). Det är Mats Lindholm som berättar om några mycket speciella dagar på Södermalm 1978.

Foto: Scanpix

Historien gäller den så kallade Mullvadsockupationen – ovan en av de mest dramatiska bilderna. Det var en ockupation av fyra bostadshus i kvarteret Mullvaden på Krukmakargatan. Ockupationen inleddes i oktober 1977 och avslutades med att polisen stormade husen den 20 september 1978. Ockupanterna – cirka 300 personer – ville med aktionen hindra att husen rivdes. Svenska bostäder motiverade sina rivningsplaner med att en renovering av de slitna husen skulle bli alldeles för kostsam. Direkt efter att polisen tvingat ut ockupanterna började Svenska bostäder riva husen.

Mats Lindholm var inte en av ockupanterna, men han kände starkt för husen och var inne där och fotograferade. Han skickade in sin berättelse i samband med Stockholmsgåtan om Rival på Mariatorget nyligen.

”På 1970-talet när det revs och härjades bland gamla hus, så arbetade jag på andra sidan kvarteret, på Bellmansgatan, med att rädda de gamla kakelugnarna från grävskopan. Skickar några bilder därifrån och även från kvarteret Mullvaden”.

Jag var 1978 en utböling som rest upp från Göteborg för att fotografera husen som var i farozonen i kvarteret Mullvaden. Jag följdes av en ockupant som ni kan se i spegeln på denna bild:

”Han var som en misstänksam “överrock” som höll koll på mig när jag gick runt och plåtade alla ugnarna innan kåkarna skulle förstöras. Kanske trodde han att jag var en spanare från motståndarsidan Svenska Bostäder. Det ryktades om att ugnarna skulle monteras ner av ockupanterna och säljas, kanske för att finansiera ockupationen, på samma sätt som skedde med kakelugnarna vid Hagahusets ockupation i Göteborg 1972”.

”Jag vet inte hur det blev med den saken, men om ugnarna inte plockades ner av stormötesfolket, så blev det nog inte mer än skärvor kvar av dem efter polisens stormning. Husen skulle då göras helt oanvändbara och omöjliga att återockupera. Destruktionskadrar släpptes in i de utrymda fastigheterna och slog sönder allt i syfte att göra kåkarna obeboeliga.”

”Då försvann förmodligen även de vackra majolikaugnarna. I dag är hyresgästerna sedan länge förvisade och bostadsrättsinnehavare har tagit över. Som straff de får leva i fula och helt historielösa hus”.

Vi tackar Mats Lindholm för denna spännande historia från förr! Om det är någon annan som har bilder eller minnen från denna händelse så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Via denna länk till Stockholmskällan kan ni höra en protestlåt som skrevs i samband med Mullvaden-ockupationen. Den heter Mullvaden är gjord och framförd av Ragnar Borgedahl. Så här lyder texten till refrängen: ”Mullvaden – goda råd e dyra. Mullvaden – va får man för sin hyra. Mullvaden – va gör man när man saknar ord. Mullvaden – man går väl under jord”.

Stadsarkivets Mats Hayen hörde också av sig och gav lite ökat djup åt historien. Det är ett stycke hämtat ur Sankt Eriks årsbok 1983 (s. 189) och då ur texten Märkliga händelser i Stockholm 1981: ”12 augusti [1981] nedlade Stockholms tingsrätt Svenska Bostäders mål mot tolv forna hyresgäster i kvarteret Mullvaden, som bolaget krävde på 880 000 kronor i skadestånd med anledning av husens ockupation 1977-78. Enligt en förlikning skulle hyresgästerna i stället betala innestående hyror för den tid ockupationen pågått, drygt 7 000 kronor tillsammans.”

Så här ser det förresten ut i dag – med de nya husen på platsen:

Foto: ArildV

Lösningen på senaste Stockholmsgåtan var alltså Liljeholmshallen och i torsdags gav J-O Waldner och Mikael Appelgren er bloggläsare en utmaning. Legendarerna klarade 9 tillslag på ett annorlunda sätt – se klippet här:

KLICKA PÅ BILDEN OCH SE PINGISLEGENDARERNA J-O OCH ÄPPLET TRIXA!

De av er bloggläsare som lyckas få flest tillslag (observera att ni måste hålla era racketar exakt som stjärnduon) belönas alltså med en unik dubbelmatch mot legendarerna samt ett åtrovärt diplom med stjärnornas autografer. Ni har fram till 5 april på er att mejla in en egen kortfilm till mittstockholm@svd.se.

Läs mer om tävlingen via denna länk.

Nästa Stockholmsgåta inleds på måndag – annandag påsk alltså. Kan ju vara bra med lite pyssel i slutet av påsken! Välkomna tillbaka då!

Alla gåtor och filmer finns samlade på en interaktiv karta. Varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna!

Via denna länk hittar du ett blogginlägg där samtliga gåtor och filmer är samlade.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.