Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

slott5002

Foto: Scanpix

Slottets färg var som väntat något som engagede er läsare – över 200 åsikter har nu kommit in. Jag intervjuade ju slottsarkitekt Andreas Heymowski (läs intervjun här) apropå att allt nu talar för att Stockholms slott kommer att få en gulrosa färg i framtiden. ”Under nästa år kommer vi att göra ett fullskaligt stest på baksidan mot Storkyrkan med en gulrosa nyans. Därefter ska ett slutgiltig beslut tas”, berättade Andreas Heymowski. Det kommer dock dröja 20 år innan arbetet är helt klart och slottet har sin nya färgnyans.

Mängder av läsaråsikter har kommit in. De flesta vill att slottet ska vara gult. Heymowski anser dock att slottet skulle bli för dominant i sin omgivning om det fick en gul färg.

Vilka färger har förresten slottet haft genom åren? Statens fastighetsverk har gjort en utmärkt sammanställning som ni kan se via denna länk.

färger

Här några av alla läsarröster (de färskast först):

Peter Ulriksen Lund: ”Statschefens residens KAN inte sticka ut för mycket. Dess storlek går inte att dölja med någon färg. Man bör dock jämföra en ny färg med omgivningens färgtoner, så att det inte blir skrikigt. Samtidigt ser den nuvarande färgen lite urvattnad ut. Det finns många liknande byggnader i Italien med varierande, oftast smakfulla färger, sök bland dessa”.

Louise: ” Gult är en bra farg pa ett slott och skulle se vackert ut!”.

Anders Andersson:Ljusblått som Konserthuset”.

Bertil: ”Gult! Typiskt svensk ”blygsamhet” att ingen byggnad får sticka ut. Nu drar den svenska ”jämlikheten” även in på byggnadsverkens område. Vore väl roligt med ett slott som drar uppmärksamheten till sig, ändå en av de största turistattraktionerna i Stockholm”.

Micaela: ”Blek terracotta”.

Magnus J: ”Gult. Ett slott SKA sticka ut!”.

Bert Ohlsson: ”Lejongult! Det finns bara ett officiellt kungligt slott i Sveriges enda huvudstad, och om allt i övrigt är så väldigt lagom tillbakahållet så är det helt rätt att åtminstone låta denna byggnad lysa fram och inte skämmas för att markera dess historiskt och geografiskt centrala plats.

Stig Rosengren: ”Ljus orange som musikkonservatoriet här i Lyon och ljusgröna utbyggnader?”.

Olle Ivö: ”Slottet skall ha det mörkrosa färgen som det har i dag! Någon annan färg en den som är i dag, tex gul, skulle se ut som en Walt Disney-skapelse och hör endast hemma i sagornas värld”.

Lennart Qvarfordt: ”Slottet ska ha sin befintliga färg. Målar vi över den så målar vi över vår historia. Det sticker ut för mycket och målar bort vår historia”.

Johan W. Fischerström: ”En balanserad gul nyans. ”Karolinergult” med fönsterinramningar, pilastrar och andra stenelement i sin naturliga, rena, färg. Så länge jag sett Stockholms slott (75 år) ha det alltid givit intryck av en ovårdad, smutsig byggnad”.

Inga-Britta Halvarsson: ”En något dämpad gulgrå nyans. om det finns en sådan variant”.

Alexander:Turkos”.

Erik Westling:Falurött vore fantastiskt, gärna med vitt runt fönstren!”.

Jan Granberg:Slottsarkitektens förslag är bra eftersom byggnaden inte blev färdigställd förrän omkring 1900 i och med Oscar II´s renovering av slottet. Fram till dess var stora delar av stenpartierna utförda i trä och gjutjärn,fönstren ändrade flera gånger och fasaderna hade olika färg fram till dess, som det framgår av färgprover och otaliga målningar av bl.a Anna Palm. I tekniskt avseende är det dessutom nästan omöjligt att vrida klockan tillbaka, då den befintliga putsen är en mycket hård sk.”ädelputs” med cementinblandning som påfördes på 1940-talet. Att ta bort den för att lägga på nytt kalkbruk från teglet och ut för att få underlag för en kalkavfärgning i guldocker går ju,en då skulle vi få ett slott med avfärgning av 1700-talsmodell med fönster portar och stenpartier från 1900-talet – ett utseende som slottet aldrig haft”.

Pether Eriksson: ”Självklart ska slottet smakfullt utsmyckas med både gult och blått, sveriges färger ju! Fasaden skulle kunna gå i mörk lejongul och runt fönster en mellanblå färg. Hörnen eller knutarna skulle kunna vara något ljusare blå men inte för ljust, och slutligen ska takterass staket samt alla andra trappors pelare och ledstänger vara en mörkblå färg som ger lite tyngd. Man skulle även kunna ha små detaljer i guldfärgat som pricken över i. Det ska ju vara kungligt”.

Glufser: ”Ett gult slott skulle inte sticka ut men ett vitt blir snyggare. Då får statschefen bo i Vita Slottet”.

Sten Tegnér: ”En gul färg skulle försköna slottet. Slottet skulle nog synas bättre, men det är till fördel då slottet är en av de viktigaste byggnaderna i vårt kulturella arv”.

slott5003

Bild från Slottets renovering.

Bengt Sjöberg: ”Slottet kan mycket väl ha en rosa nyans. Med dagens datateknik borde det vara möjligt att få se slottet i lite olika nyanser!”.

Magnus:Gult känns spontant som en bra färg. Det är väl alldeles utmärkt att det sticker ut?”.

Anna: ”Rosa/röd, mörkt liksom vore bra. Stort minus för att det ska behöva ta 20 år, det låter helt orimligt ju!”

Rosenhane:Gult. Slottet ska synas, det är ju kronjuvelen bland stockholms byggnader. Herregud! Det är ju kungliga slottet – låt det sticka ut! Stora monumentalbyggnader ska sticka ut och synas. Att det ska vara återhållsamt dominerande var det löjligaste jag någonsin hört!”.

Erik Wahlberg: ”Gult vore bra. Slottet SKA sticka ut. Skulle dessutom matcha Arvfurstens palats. Argumentet att andra byggnader också är brungrå köper jag inte. Allt måste inte smälta ihop till en gröt!”.

Sir Tarras:Stockholmsgult, Tessingult, Lejongult eller varför inte neongrönt”.

Barbro Torslund: ”En lejongul färg skulle lyfta slottet. Det ska inte vara solgult utan lejongult, den färgen ger slottet en ståtlig tyngd”.

Rogge: ”Ljusgult med vita inslag. Slottet kan egentligen inte sticka ut för mycket. Stockholm grundades för att bli huvudstad. Slottet är därför ett självklart centrum för vår stad. Samtidigt måste det självklart vara smakfullt”.

Muppe:Snusbrun”.

Philip: ”Om man nu envisas med rosa, så får man väl välja en något mer intensiv rosa som andra slott med den färgen, för att förebygga att den faller tillbaka mot det bruna. Nej, om det var gult förr, så kan det vara det igen. Återhållsam dominans verkar vara ett modernt påfund i det här fallet”.

David Franzén: ”Om det med rosa menas en något ”bränd”/brun rosa, som Terra di Siena, så blir det riktigt läckert!  Då behålls den smäktande, dämpat passionerade färgskala med brända sandfärger som finns i Gamla Stan, Florens och Siena. Däremot skulle knallgult eller en ””leksaks-nyans”” av rosa förstöra alltihop. Ett knallgult citronslott blir smaklöst eftersom färgen skriker för mycket”.

Jonnie Svensson: ”Gul, samma nyans som von Fersen´s Palats (Handelsbanken). Slottet utgör en central och har så alltid gjort. Nu syns det nästan inte alls. Hur många gånger har jag inte fått frågan ifrån besökare: Var ligger slottet? Trots att dom stått nere på Mynttorget”.

Max: ”Ljusgult eller lejongult vore fräckt! Låt slottet synas ordentligt! Eller varför inte grönt som Vinterpalatset i St Petersburg? Kom igen nu Stockholm, sluta mesa. Ett slott är byggt för en kung, och en kung skulle aldrig satsa på ”återhållsam elegans”, vad är det för larv? Fram med pompa och står”.

Björn Carneholm: ”Ljusblått-mörkblått, olika nyanser av blått. Gult var för kejsaren”.

Nästa Stockholmsgåta kommer i slutet av augusti. Vill ni i väntan på detta se bloggens korta Stockholmsfilmer så ta en titt här.

Här ett exempel: 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm! ”Sanslöst att det såg ut så i Stockholm”, skrev läsaren Anna Karlsson om denna bild i ett mejl.

Ni får gärna mejla till mittstockholm@svd.se om ni har några idéer om vad bloggens kommande kortfilmer och gåtor ska handla om. Ha en fortsatt trevlig sommar så återkommer jag i augusti!

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.