Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Tack för den stora entusiasm som ni läsare visare efter den senaste gåtan om Lindarängens flyghamn. Jag fick även många mejl kopplade till Bromma och Arlanda eftersom det i bildsvepet fanns historiska bilder därifrån.

Flera av er läsare reagerade på bilden från Brommas invigning 1936 och som jag poängterade i bildsvepet så var nazistflaggan vid denna tidpunkt Tysklands officiella flagga.

800px-Bromma_flygplats_invigning_1936

Mer fakta om bilden fick ni i bildtexten till denna bild i svepet (se här). Några läsare vill veta ännu mer om invigningen. För er kan jag rekommendera en film i Filmarkivet som ni kan nå via denna länk. Det är riktigt häftiga rörliga bilder från invigningen samt även bilder av Stockholm från ovan!

Läsaren Lina har följande fråga: ”Så Hermann Göring bodde alltså i Stockholm under en period. Vilka andra kända och ö-kända internationella ”historiska” personer har bott eller besökt Sverige? Tack för alla intressanta svar du ger i bloggen på saker som för mig och många andra är okända”. 

Tack för frågan, Lisa. Jag tänkte börja med att höra med er läsare: Vilka kända/ö-kända personer från utlandet som besökt Stockholm genom åren känner ni till? Mejla gärna till mittstockholm@svd.se så kan jag framöver göra en sammanställning. Det bästa är förstås om det finns bildbevis för besöket!

Andra läsarröster som kom in efter senaste gåtan har jag redan publicerat – här ytterligare två:

Kalle: ”På Lindarängen flög jag inte, men på Skarpäcks flygfält med gräs att landa på flög jag Cessna 150 och 172. De sista tio åren var det segelflygplanens tillhåll som bogserades upp av gamla svenskbyggda MFI som står för Malmö Flyg Industrier. Tidigt 1970 började man bygga Skarpnäcks bostäder och behövde marken”.

Per Schönning: ”Kul att du valde ABAs flyghangar i gissningstävlingen. Som ordförande i Djurgården-Lilla Värtans Miljöskyddsförening, DLV, agerade jag för att få denna hangar k-märkt när den hotades av rivning i slutet av 1990-talet. Den var då väldigt nergången men det lyckades och flyghangaren i Lindarängen är nu med i listan på länets 189 byggnadsminnen. Hangaren rustades upp. Min tanke var att hangaren åter skulle bli sporthall för Djurgårdens och Värtans idrottsföreningar. Den var ju ispalats 1931–37 men den blev nu lager för petrolemprodukter”.

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen. Nästa Stockholmsgåta inleds söndag 7 december, men givetvis kommer det några inlägg innan dess om Stockholm förr och nu. Välkommen tillbaka!

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.