Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg
Stadshuset och Globen i härligt solsken. Foto: Lars Pehrson

Då är det dags att berätta svaret på veckans Stockholmsgåta. Ja, var stod SvD-fotografen Lars Pehrson när han tog den fina Stockholmsbilden här ovan?

Här är en bild på Lars Pehrson på platsen där han tog bilden:

Foto: Johan Lindberg

Och här en bild från samma plats åt andra hållet:

Foto: Lars Pehrson

Platsen är Frösundatoppen som ligger i Hagaparkenen av Stockholms läns högsta konstgjorda toppar. Den kallas även Hagakullen och Hagatoppen. Som ni ser är det ett rejält avstånd till Globen – nästan 9 kilometer (ni kan skymta både Globen och Stadshuset i bakgrunden). Lars Pehrson använde ett objektiv med en brännvidd på 900 mm för att få bilden så skarp.

– Det här visade sig vara den perfekta platsen att ta bilden. Men det tog fler veckor innan jag kom på det. Jag ville ha Stadshusets tre kronor exakt på mitten av Globen för annars skulle det ju inte se bra ut, berättar Lars Pehrson när vi står där på Frösundatoppen och njuter av utsikten.

– Jag testade att åka upp i ett hus på Dalagatan, men det blev inte helt perfekt. Varje gång jag åkte ut på stan så hade jag det här i tankarna och till slut kom jag på att det nog skulle bli bra från Hagakullen. Jag gick upp dit och såg direkt att det skulle funka. Jag valde ut en dag då det var sol. Det var också viktigt att hitta en tidpunkt då det inte var för mycket trafik – är det för mycket avgaser i luften blir inte bilden helt klar. Jag tog bilden tidigt på kvällen en helg, säger Lars Pehrson.

Inne i Hagakullen finns ju förresten husrester från gamla Klara-kvarteren (se SvD:s film om Klara här).

SE KORTFILMEN OM KLARAKVARTEREN GENOM ATT KLICKA PÅ BILDEN OVAN.

Har du själv några särskilda minnen från Klarakvarteren så får du gärna mejla till mittstockholm@svd.se.

Stockholmspartiet har till och med satt dit en gravsten ”till minne av Klara” (se denna länk).

– Jag minns att man kunde se dörrar och husrester sticka ut när man åkte förbi, säger Lars Pehrson.

28 SvD-läsare svarade rätt redan första dagen då endast bilden var ledtråden.

Häftigast var kanske Jan Lothigius som skrev att ”enligt min uppfattning togs bilden ungefär kl 18.43 (sommartid)”.

Jag bollade förstås detta vidare till Lars Pehrson och fick svaret: Bilden togs kl 18.22… Bra jobbat Jan!

Här följer nu fler rätta svar som kom redan dag 1:

Åke Spets, Katrineholm: ”Att man kan fånga så avlägsna motiv på bild är fantastiskt (satelliter oräknade…)! Hagatippen är det förstås! För inte allt för många år sedan bodde jag i början på Hagavägen och såg den här kullen varje dag”.

Stefan Sahl: ”Bilden borde vara taget från Hagalundstippen vid Haga Norra. Om jag inte blivit lurad så består tippen av rivningsmassor från Klarakvarteren. Ett av alternativen skulle ha varit att tippa dessa massor i Riddarfjärden. Men det var väl tur att det inte blev så”.

Ove Holm: ”Bilden på stadshustornet i linje med Globen är förstås tagen från Frösundatoppen. Huset med ”fingerborgarna” i förgrunden är Sabbatsbergs sjukhus. För övrigt verkar bilden vara tagen i kvällningen snarare än på morgonen, med tanke på skuggorna och ljuset. Objektivets brännvidd är en vansklig fråga, men kanske 2000 mm som redan föreslogs?”.

Daniel Hegner: ”Globen är 110m i diameter.  Bredden på kronan i stadshusets huvudtorn är 8m, men eftersom den har bredsidan mot slottet så måste man kompensera för den vinkeln.  Med vinkeln mellan linjerna stadshuset-slottet och stadshuset-globen, lite mätning i bilden, lite trigonometri och likformiga trianglar så  uppskattar jag att fotografen har stått ca 5700-5900m från stadshuset. Om man drar ut linjen stadhuset-globen 5700-5900m så hamnar man i Frösundavik,  så rimligtvis något lagom högt hus där, förslagsvis något av de som står på frösundaleden intill E4:an. Höjden vid haga norra precis på östra sidan av E4:an, vad den nu heter, är nog en rätt bra gissning också”,

Richard Törnqvist af Ström: ”Denna kunde jag på stört! Bilden är tagen ifrån Hagakullen i Solna. Jag har själv tagit en liknande bild därifrån en gång i tiden. Kul med återkopplingen till Klarakvarteren då kullen som bekant består av de gamla rivningsresterna… Angående brännvidden på objektivet måste Lars Pehrson minst ha använt sig utav ett objektiv på 600 mm. Jag använde själv ett objektiv på 400 mm när jag tog en liknande bild, utan att få samma närgångna resultat. Är Lars Pehrsons bild månne beskuren och uppförstorad?”.

Henrik och Johan: ”Hej! Jag mailade er i förmiddags angående bildgåtan. Efter att ha resonerat lite med min kollega har vi kommit fram till att min tidigare gissning nog var fel. Vi räknade breddförhållandet mellan stadshuset och globen och kunde därigenom uppskatta avståndet till runt 8-9 km från globen, vilket alltså är lite för långt för min tidigare gissning på karolinska sjukhuset. Däremot stämmer det väldigt bra med Hagakullen, som ligger på samma raka fina linje. Med lite bildsök i google hittade vi också en bild från Hagakullen åt aktuellt håll: http://www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=10&with_photo_id=4731214&order=date_desc&user=267471 som visar att det finns en tydlig lucka mellan husen just där. Vi gissar alltså på toppen av Hagakullen, och grovt räknat fick vi det då till att ett 1600mm objektiv skulle ha använts, vilket känns ganska rimligt”.

Bo Lindström: ”Svar på din fråga: jag lade ut en linjal på kartan med Stadshuset och Globen som två punkter som förde mig till Hagatippen, lätt som en plätt!”

Henrik Hansson: ”Första känslan var ”KS, antagligen vid eller uppepå Medicinhistoriska muséet” men sedan kände jag att det kanske är längre bort och jag har noterat att man nästan får denna vinkel uppe på ”Klarakullen” vid Haga Norra trafikplats”.

Björn Dalin: ”Jag gissar att Lars Pehrson stod på kullen i Haga parken och hade troligen en 400 eller ev 600 mm optik på kameran. Det är en fantastik bild. Den gick för ett antal år sedan och jag minns att jag då klippte ut den och visade för mina fotoelever på Folkuniversitetet där jag har kvälls- och helgkurser i fotografi”.

Lars Rune Roos: ”Hej. Jag tror fotografen stod på Frösundatoppen, beläget strax norr om Hagaparken. Därifrån ser man Globen och Stadshuset, som hamnar framför. Fast det måste ha krävts ett monster till objektiv; 600 mm, minst”.

Karl Hansson: ”Jag tro att han stod på ”Frösundatoppen”/Haga kulle. Kolla wikipediabilden på detta uppslagsord, där ser man Stadshuset och Globen vackert i linje”.

Erik Öhrn: ”Jag tror fotografen stod på ”Hagatippen” vid infarten mot Koppartälten. Brännvidden måste varit i det närmaste oändlig, längre än så sträcker sig inte mina fotokunskaper… Tack för en, särskilt för oss exilstockholmare, fantastiskt trevlig blogg!”

Magnus Ramström: ”Imponerande bild. Med lite grovuppskattning av måtten i bilden så skulle jag gissa att han är nära Hagaporten och ca 82 meter över havet. Kanske på kullen vid Hagaparkens parkering? Tack för ytterligare en klurig uppgift.

Per Lagergren: ”Jag la ett ihopvikt papper över skärmen och följde den räta linjen från globen och norrut, via stadshuset och vidare. Tänkte att det borde vara en allmän plats och att fotografen hade ett enormt objektiv. Min gissning är att fotografen stod på Hagaparkens gamla soptipp, alltså den kulle som ligger precis bredvid E4:an”.
Även Thomas Betts, Anders Nilsson, Christer Svensson, Lars-Erik Hylander, Bengt Arne Persson, Mikael Sjöholm, Niklas Lenkel, Anton Skott, Mats Hedman, Hilding Sundqvist, Marcus Fridenäs, Mats Lind och Mats Randelius hade rätt svar.

Under gårdagen kom ytterligare 16 läsare med rätt svar.

Har du förresten själv tagit en bild där både Stadshuset och Globen ingår? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se. Även om du har någon bild från Hagakullen där ”Klara-rester” syns vore det spännande att se.

Kul att ni var så många som gissade på veckans gåta. Här kan du läsa fler av gissningarna i ett tidigare blogginlägg.

På måndag återkommer vi förstås med en ny Stockholmsgåta.

Har du själv någon gåta som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.