Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Här ska ni få läsa mer om kalla kriget Stockholm genom läsarberättelser. Vi börjar med att fokusera på en speciell händelse 1961. Den 23 april detta år var stora delar av huvudstaden på tå. Det var under det ”kalla krigets tid” och man ville testa om det gick att utrymma Stockholm vid ett kärnvapenhot. Omkring 30 000 personer deltog i utrymningsövningen.

Här en bild från denna dag:

1961_civilförsvarsövning

Bilden är tagen av Valdemar Henrikson på en uppsamlingsplats i Upplands Väsby. En som minns denna dag är Henrik Henrikson som är den längsta pojken till vänster på bilden. Jag ringde upp Henrik för att få veta mer.

Så här berättar Henrik: ”Jag var då tolv år. Tidigt denna söndagsmorgon gick flyglarmet och telefonerna ringde i samtliga hus i utrymningsområdet. Det var en skrämmande och mystisk stämning att höra flyglarmstyfonerna med sina vemodiga ylanden. Det har var ju kalla kriget och atomhotet låg i luften. Mamma gjorde iordning mackor och sedan åkte vi iväg från Persikogatan i Hässelby med bussar. Folk evakuerades med privatbilar, bussar och tåg”.

Hur upplevde du kalla kriget som tolvåring?

– Som barn så förstod man ju inte så mycket mer än att ryssen var skurken och USA hjältarna. Det hade man ju lärt sig efter andra världskriget.

Kändes den här dagen dramatisk?

– Att höra flyglarmet var ju speciellt, men annars fick vi inte se några militärer. Vi hade nog hoppats på lite mer, säger Henrik med ett leende.

– Sedan var ju kungen med i övningen också. Det finns ju bilder där han åker tunnelbana. Så det var ju lite exotiskt: ”Kungen och jag gjorde övningen”.

Kan du berätta något mer om bilden.

– Min lillebror Torbjörn är den minsta grabben med händerna i fickorna. De andra är våra grannar – Strelings. Vi möttes av funktionärer från civilförsvaret, och vi utspisades med utlovad köttsoppa och ostsmörgås av lottorna.

Om det är någon av er läsare som minns något av den här dagen eller kanske har hört någon historia så får ni jättegärna mejla till mittstockholm@svd.se. Extra roligt är det förstås om ni har bilder från tillfället. 11 oktober inleds en utställning på Stockholms läns museum som berör detta ämne: ”Atombomb över Stockholm – en utställning om kalla krigets kulturarv”. Upphovet till detta inlägg var just ett tips från Stockholms läns museum så kanske någon av era berättelser eller bilder även kan bli en del av den utställningen.

Så här berättar Martin Kaup om övningen 1961: ”Vi medverkade genom att bege oss till det nyöppnade Arlanda där man kunde få följa med på en rundtur över Stockholm mot en slant, kommer inte ihåg hur mycket det var. Det var något speciellt att se ett ganska tomt Stockholm från luften. Sedan var det bara att sätta sig i bilen och åka hem till Skälby i Järfälla på smala vägar som var standard på den tiden”.

Via denna länk kan ni läsa mer om övningen och även se tidningsklipp med bilder på kung Gustav VI Adolf under utrymningsövningen. Här kan ni se vilka områden som skulle utrymmas.

Vi har ju tidigare haft en annan gåta som handlade just om Stockholm under kalla kriget. Det var Gunnar Nordqvists bild från Operation Strömmen i september 1959:

Här en bild till:

10atombomb-668x1024

Den gåtan gav ett enormt gensvar. Läsaren Lars Carlbom hittade följande utdrag ur en årsbok från 1959:

Jan-Olov Sundström hittade i ett gammalt fotoalbum bilderna han tagit från just Operation Strömmen. ”Jag var där. Jag var 14 år och fotograferade mycket och gick i Nya Elementar i Ängby där foto stod högt i kurs. Året var 1959.”, skriver Jan-Olov Sundström i ett mejl till SvD. Så här ser det ut i hans fotoalbum:

Här några andra röster om övningen 1959:

Göran Lysén: ”Jag tror att det var en militäruppvisning med flygande tunnor som svepte in på låg höjd över taken, det sköts och det skulle föreställa en atombomb, som detonerade på flotten. Min lillebror blev rädd och ’gömde sig’ efter en husvägg uppe på Söder. Jag minns även vuxna, som gjorde samma sak. Det var fullt krig på strömmen, som jag och min pappa tittade på.”

Karl-Åke Johansson: ”Det här var på den tiden då Sverige fortfarande kände trycket från kärnvapenhotet. Jag måste varit ett av barnen som syns på bilden med min pappa och syster. Det var en väl annonserad uppvisningsövning. Det jag mest minst var att man hade en simulerad atombomb genom att man på en pråm hade flera ton dieselolja som detonerades med dynamit. Man talade om över högtalare hur det var gjort. Det blev en riktig svamp och jag som liten minns den mycket större. Sedan visade man hur en ubåtsjakt kunde gå till genom att skjuta ett par salvor med sjunkbomber mot ett tänkt mål. Det var många båtar och jag tror det även flögs med attackflyg.”

Nikus Nordling: ”I slutet av 50-talet var jag med min pappa och såg på en militäruppvisning på Skeppsholmen. Där fick vi se svenska soldater i moderna gröna uniformer (troligen m/59) och ”fiendesoldater” i gamla gråbruna uniformer (m/39). De simulerade gatustrider och sköt med lösa skott mot varandra bland husen som syns på Gunnar Nordqvists bild. En högtalarröst berättade vad som hände. En höjdpunkt var när ett svampmoln steg upp bakom husen, och högtalarrösten förklarade att det såg ut så när fienden hade sprängt en atombomb. Det var alltså den pyrotekniska laddningen som vi kan se på bilden när den sprängs på en boj på Strömmen. Jag tror att det också syntes stridsflyg och krigsfartyg, men det minns jag inte helt säkert. Striden avslutades förstås med att svenskarna vann, och fienderna bar iväg sina sårade liggande på sina långa uniformskappor.”

Via denna länk kan du läsa ännu mer om Gunnar Nordqvists bild och läsarhistorierna kring den.

Bidra som sagt gärna själva om ni har någon historia/bilder från kalla krigets Stockholm. Mejla till mittstockholm@svd.se .

Lösningen på senaste gåtan var ju Drottninggatan 7–9 (läs om lösningen här). Nästa Stockholmsgåta kommer måndag 9 september. Tills dess får ni gärna via denna länk en titt på någon av de 27 kortfilmerna som presenterats här i bloggen sedan start för ett år sedan. Från Telefontornet till dubbelmatch där J-O spelade med en jojo och ”Äpplet” med ett äpple…

Vi har ju också samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna! Kanske finns det något som handlar om din favoritgata?

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.