Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för säsongens sista avsnitt i Mitt Stockholms webb-tv-serie. I dag handlar det om en kopparkista som sedan 1963 är inmurad i grunden på Åhléns City på Klarabergsgatan. I den finns 50 prylar från 1960-talets Sverige. ”Tanken är att den ska hittas om några hundra år”, säger 83-årige Per Liljander som var med och murade in kistan.

Men vad är det för 50 prylar? Ta en titt i tv-inslaget här:

Foto: Centrum för Näringslivshistoria och Scanpix

KLICKA PÅ BILDEN och se de 50 inmurade prylarna och hör Per Liljander berätta.

Vet du vad det är för prylar i inslaget? Mejla i så fall gärna till mittstockholm@svd.se. Sedan kan ni också gissa vad varorna kostade när de murades in 1963. Varorna är numrerade i tv-inslaget så ni får gärna mejla en liten lista med gissningar. Det kan väl vara ett bra litet julpyssel. Den 27 december – när julskinkan är smält – kommer ni få veta mer om prylarna i kistan.

Och en sak till: Har du själv någon idé om vad du skulle vilja mura in för framtidens människor? Mejla gärna om det också!

Stort tack till Centrum för Näringslivshistoria som gjorde filmen möjlig med de häftiga tv-bilderna från när Åhléns byggdes på 1960-talet.

Här är de fem som var snabbast av de omkring 100 läsare som prickade in Åhléns i veckans Stockholmsgåta: Leo Gillholm, Stefan R Grazia, Jesper Ingre, Stefan Maria Reimer Civantos och Maria Lindström.

Här kan du testa dig själv om Åhléns och omgivningen i ett quiz. Var till exempel Åhlen & Holms första vara en tavla av Grindslanten?

Vi återkommer förstås framöver med nya gåtor.

Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.