Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Den nya säsongen med webb-tv-avsnitt om Stockholm har nu startat. I del 1 får ni möta 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen som var med när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här om ett för de flesta helt okänt Stockholm. Jag och fotograf Kjell Svensson ska i 5 delar möta stockholmare som kan berätta okända och viktiga historier om vår huvudstad.

Normalt brukar vi ju dra igång en ny Stockholmsgåta på måndagsmorgonen, men under dessa ”filmveckor” blir upplägget lite annorlunda. Fem veckor framöver inleds veckans gåta i stället på torsdagar och har alltid något med efterföljande söndags film att göra.

Men det blir ändå en utmaning i dag. Nämligen att svara på frågan: Vilken eller vilka rivna Stockholmsbyggnader skulle du vilja se återuppbyggd?

Mejla dina tankar till mittstockholm@svd.se

Att jag ställer frågan beror på att det finns en Facebook-grupp som heter Telefontornets vänner (279 medlemmar i skrivande stund). Där står bland annat: ”Det här är en grupp för oss som tycker det är dags att återuppbygga Stockholms Telefontorn. Kanske den vackraste byggnad någonsin. Bidrog med ett smått surrealistiskt inslag i stadsbilden”.

Jag ringde förstås upp Thomas Larsson som har startat gruppen.

Thomas Larsson

Varför har du startat en Facebook-grupp om Telefontornet?

– Jag såg en bild av tornet och blev så fascinerad. Jag trodde först att bilden var fejkad. Jag hade bott många år i Stockholm och aldrig hört talats om tornet som ju låg mitt i stan – det var som att upptäcka ett slott i sin egen trädgård. Det kändes som en oas att drömma sig bort till.

Och Facebook-gruppens uttalade mål är att tornet ska återuppbyggas?

– Ja, visst vore det häftigt om det gick att hitta en funktion för Telefontornet i dagens samhälle. Jag tror att tornet skulle vara förhållandevis enkelt att bygga upp ovanpå nuvarande byggnad och det skulle kunna vara som en hyllning till gamla Klara-kvarteren. Ett sätt för staden att be om förlåtelse för alla rivningar.

Men vad skulle tornet kunna ha för funktion?

– En gång i tiden hissades flaggor i tornet vid olika tillfällen och jag tänker mig något liknande. Att det skulle kunna användas som en evigt pågående konstillustration, kanske i samarbete med Kulturhuset. Som en staty som lever. Det är dags för Telefontornets återkomst, säger Thomas Larsson.

Håller du med Thomas Larsson? Eller är det någon annan byggnad som du hellre skulle vilja se återuppbyggd? Mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Redan nu har det kommit in några förslag:

Anna Jansson:Sagerska Husen på Hamngatan vore väl fullt tänkbart? Nog måste väl ritningarna finnas kvar. Det var ju ett fantastiskt vackert hus”.

Fredrik Nilsson: ”Jag skulle gärna se att Eldkvarn byggdes upp. Kvarnen revs ju efter en brand på 1800-talet. Visst, Stadshuset ligger där i dag, men man kan väl bygga upp Eldkvarn någon annanstans? Det vore mäktigt”.

Sven Bolander: Sparreska palatset vore mäktigt att få se. Det revs ju 1913 för att ge plats åt NK. Tänk att få se det. Annars är ju drömmen att få se slottet Tre Kronor i full prakt, men det känns ganska orealistiskt…”.

Tyck till du också genom att mejla till mittstockholm@svd.se.

Här kan du också läsa en text där du får veta ännu mer om Telefontornet. Bland annat får du veta vad SvD och Aftonbladet skrev om tornet efter invigningen 1877.

Dessutom finns ett quiz där du bland annat får svara på: Vilken svensk film har en scen där jakten sker i Telefontornet?

Den här bilden – som vi har fått från en av våra samarbetspartners Centrum för näringslivshistoria – är ju förresten med i filmen.Var tror ni att den är tagen ifrån? Jo, den är faktiskt tagen från NK:s tak på Hamngatan.

Foto: Centrum för Näringslivshistoria

Ta gärna ta en titt på våra tidigare filmer och gåtor. I våras spelade vi ju in 6 webb-tv-avsnitt om Stockholm förr och nu.

Här är säsong 1:

FILM 1: SERGELS TORG – följ med till Sergels torg och se hur platsen en gång såg ut.
 

FILM 2: NK-HUSET – här får du se gropen där Gallerian i dag ligger.
FILM 3: NORRMALMSTORG – här får du inblick i Norrmalmstorgsdramat:
FILM 4: KLARAKVARTERENhär får du lära dig mer om de klassiska Klara-kvarteren:
FILM 5: HÖTORGEThär får du se hur det såg ut före skrapornas tid:

FILM 6: DJURGÅRDEN – här får du historiken kring badplatserna:

Ta också gärna en titt på några av våra tidigare Stockholmsgåtor:

Var spelades Tårtan in och hur ser Carl Johan De Geer på sin skapelse i dag?
Vad betydde skylten 700 plan?
Vad hände på bilden vid Strömmen?

Var låg badstugan på Badstugatan?
Vad hette jagaren på Strömmen 1967?
Varför säljs det inte kött på Hötorget?

Har du själv någon gåta som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

SvD-läsarna har också fått bidra med sina historier. Morgan Deile gav oss en inblick i hur det gick till när Flottan hade övning på Stockholms ström 1967. Se filmen genom att klicka på bilden:

Följ denna länk för att få lösningen på frågorna i Morgan Deiles film. Stockholms Ström har ju funnits med även i en annan av våra Stockholmsfilmer. SvD-läsaren Gunnar Nordqvist fick sitt eget Strömmen-mysterium från 1959löst tack vare bloggläsarna.

Klicka på bilden och se filmen:


Observera dock att hans gåta om Strömmen alltså är besvarad.
Filmen där SvD-läsaren Holger Joné berättar om hur det för 50 år sedan var att delta i bygget av Hötorgsskraporna är
fascinerande. Klicka på bilden och få en inblick i den tidens anda:
Foto: Holger Joné

Gåtan i slutet av inslaget är löst – följ denna länk och få svaret.

Här är några fler av filmerna:

• STAFFAN TJERNELD – MANNEN SOM UTMANADE BERGMANStaffan Tjerneld är journalisten vars 70-talsfilmer tv-serien bygger på. Han kritiserade Ingmar Bergman hårt och kallade en av filmer för ”ett kontnärligt missfall”. Klicka på bilden och se filmen: 

• FRITZ ERICSON – TOG BILDER PÅ ETT ”BOMBAT STOCKHOLM”

SvD-läsaren Fritz Ericson berätta om den otäcka känslan när de gamla husen revs. Han gick på 1950-talet runt och fotograferade i Stockholm.

Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.