Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för en ny Stockholmsgåta.  Som vanligt ska ni lista ut var i Stockholm bilden är tagen. Den här veckan grundas gåtan på en bild som är hämtad från ett familjealbum. Bilden togs av Carl Lagerlöf (1878–1962) och är nu inskickad av hans släktingar.

Uppgiften är a) platsen – och sedan plus i kanten för b) exakt årtal, c) vid vilket tillfälle bilden togs.

Här är bilden:

stockholm500

Mejla in din gissning till mittstockholm@svd.se. Fler ledtrådar följer fram till torsdag då du kommer att få en spännande historia om platsen.

Av de gissningar som kom på uppstuds är det tydligt att det här var mycket knepigt. Här är två av de första gissningarna:

Kalle: ”En vild gissning som kan vara rätt, men idag är det träd mellan byggnaden och vägen. Jag tror att det är K1 på Lidingövägen där min dotter rider. Eftersom K1 är och var en militär anläggning kan nog tornet vara ett utkikstorn som rivits för länge sedan. Årtalet Tja 1910. Vilket tillfälle. Jag säger inflyttningsdagen för K1″.

Josefin: ”Det här känns inte som Stockholm, utan snarare någon annan stad i Europa. Otroligt häftigt och märkligt om det är i Stockholm, men var kan det ha sett ut så här… Jag gissar på Riddarholmen”.

Bertil Herngård är inne på ett liknande spår: ”Jag tror det är Norstedts hus på Riddarholmen!”.

Ni som inte har sett den tidsresa som Rune Norgren, 92, bjöd på när han berättade om Stockholmsutställningen 1930 kan se den kortfilmen via denna länk. Rune var då nio år och är en av få som i dag kan berätta om den historiska händelsen som revolutionerade svenskt bostadsbyggande.

mix

Via denna länk hittar du också fler filmer om Stockholm förr och nu. Lycka till med veckans gåta!

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.