Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Det är roligt att konstatera att det har varit så stort intresse kring säsongens första Stockholmsgåta. Över 500 gissningar och till slut var det över 100 av er läsare som hamnade rätt: Nybyggda bostadshuset Alviks torn.

Det är inflyttning i huset nu i månadsskiftet. Om ni följer denna länk får ni se bilder på den häftiga utsikten från översta våningen (18:e) när jag tillsammans med fotograf Malin Hoelstad besökte huset. Ett par köpte detta översta våningsplan för 17,4 miljoner och flyttar alltså snart in i lägenheten.

Här är en av de häftiga utsiktsbilderna. Klicka på bilden för att komma till bildsvepet, där du också får veta mer om Alviks historia.

ny

KLICKA HÄR FÖR ATT SE HISTORISKA BILDER FRÅN BROMMA

Snabbast med rätt lösning denna vecka var Magnus Orest följd av Fredrik Wallin, Bo Nilsson, Martin Gunnesson och Malin Eriksson. Starkt jobbat!

Om någon av er läsare har något spännande att berätta om Alvik får ni gärna mejla till mittstockholm@svd.se. Här är några läsarkommentarer som kommit in:

Magnus Zetterström: ”Jag tog faktiskt kort på tornet i går när jag var på väg med båten till upptagning. Jag gillar utseendet på byggnaden och skulle inte ha något emot att se flera liknande byggnader uppföras i och runt Stockholm”.

båt

Foto: Magnus Zetterström

Det är alltid roligt att höra hur ni har kommit fram till lösningen. Här några exempel:

Peter Argin: ”Huset i förgrunden med de röda glaspartierna är misstänkt likt tillbyggnaden på Stockholms sjukhem vid Fridhemsplan som blev klart alldeles nyligen. I så fall är det gula huset som skymtas en del av Gamla Sankt Görans sjukhus. Har klurat på detta och förstod inte vilken hög byggnad så långt västerut som bilden kunde vara tagen ifrån men i dag joggade jag förbi ett (nästan) nytt höghus i Alvik som jag missat… Min gissning är Alviks torn.”

Här Peters bifogade bild:

image001

Per Håkan: ”Tack för en trevlig serie, och det var kul att få till det för en gångs skull. Vanligtvis tycker jag att det kan vara knepigt. Jag hade båtplats där en sommar i mitten av åttiotalet. Skillnaden mot nu är hyggligt stor då allt som fanns på det som nu är Alviks strand var några ödetomter och uppställningsplatser samt en ganska nedgången verkstad. Dock var det lätt att ta tunnelbanan dit och sedan segla ut på Vademecumfjärden”.

Hans Gustafson: ”I går kväll, då jag kom ut från Alviks tunnelbanestation, östra utgången, såg jag fasaden. Alviks torn, nybygget!! Det hade jag aldrig gissat på. Har haft känslan att det låg för långt söderut”.

Jan Söderlund: ”I vintras var jag på julbord på Sjöpaviljongen och noterade den ovanliga arkitekturen. Hade pejlat in riktningen sådär via Google Earth och då blev det ganska lätt med sista bilden”.

Christer Lindström: ”Jag bodde i Ålsten 1966-67 som barn och cyklade första gången på höger sida samma dag som högeromläggningen. Jag tog en tur hela vägen från Ålsten över Alvik, Tranebergsbron och bort till St Eriksgatan. Spännande att cykla på ”fel” sida tyckte jag, ett starkt minne med framför allt utsikten från cykelbanan på Tranebergsbron. Det var pirrigt för en 12-åring på äventyr”.

Anders Burman: ”I början av 90-talet jobbade jag i Barnängens f d tvålfabrik lite längre ut längst vattnet på Gustavslundsvägen. Under en lunchrast september 1993, hördes många sirener från brandbilar. SALK-hallen stod i lågor! Branden uppkom av svetsarbeten i pannrummet, brandlarmet hade stängts av. Redan året efter stod en ny SALK-hall på plats. Gläder mig med de som skall bo i det fina och nya Alviks torn. Elegant utfört med fantastisk utsikt över staden”.

Jörgen Gustavsson: ”Har jobbat vid Alviks strand. Mitt bästa minne av den tiden, och som faktiskt satt sig som en milstolpe under livet, var att sitta och beundra soluppgången över Mälaren den 10 november 1989. Morgonen efter att Berlinmuren fallit. Då kände jag en förhoppning om en bättre värld… Sonen spelade tennis i SALK-hallen några år. För att det var roligt antar jag, för någon ny Björn Borg tror jag aldrig han aspirerade på att bli. För mig var det bestående minnet att faktiskt ha haft ärende till en idrottshistoriska plats. Något som jag inte varit i närheten av i något annat sammanhang. Slutligen har ju Alvik växt som trafikknutpunkt under mina år i Stockholm. Från att ha varit en plats man mest passerat med tunnelbana och där man någon gång då och då bytte till 12:an, händer det nu, med Tvärbanan, att man byter titt och tätt”.

Det märks att det finns väldigt många olika synpunkter på Alviks torn. Vackert eller vedervärdigt? Här är några röster:

Ola J Hedin: ”Det är ju Alviks torn på Gustavslundsvägen som söks. Fin kåk, beundrar den när jag cyklar över Tranebergsbron från stan och kikar sen ut på den från kontoret mitt emot. Kul att den uppmärksammas”.

Mats N: ”Tycker det ser ut som ett anskrämligt fuskbygge och undrar när pappkartongerna skall ramla ned”.

Anders Lind: ”Alviks Torn i Alviks strand! Väldigt snygga fasader!”.

Mikael S: ”Byggnaden är ett av de nybyggda huset i Alvik. Jag, och många med mig, tycker att byggnadenär riktigt ful! Det skulle passa perfekt i t.ex Benidorm (Spanien). Där det är placerat passar det inte in. Däremot får de som flyttar in där en vacker utsikt från sina balkonger (men slipper se hur fult huset är)”.

Välkomna tillbaka till nya gåtor framöver!

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

graf

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

• Här en kortfilm om Sergels torg förr och nu. Se förvandlingen här.

 Den här filmen med ett bilquiz blev otroligt populär – det är faktiskt en av de mest sedda egenproducerade filmen som gjorts på SvD.se med över 50 000 visningar. Se 10 bilar från 1960-talets Stockholm och gissa bilmärket. Här är klippet:

• Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

Lycka till med gåtan och mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar