Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Nyligen berättade vi ju om ett gammalt kök som hittats vid utgrävningarna vid Södermalmstorg – en bostad som tillhört en rik familj på 1500-talet. Nu har det gjorts nya fynd i närheten.

Bland annat har några ”jonapipor” från 1630-talet hittats. Här en av dessa tillsammans med andra just upphittade pipor:

jonapipor

Foto: Arkeologikonsult

Dessa pipor gladde projektledaren Kenneth Svensson:

– Jonapipor hittas då och då i 1630-talsmiljöer, men är ganska ovanliga. Det här var inte långt efter att tobaken kom till Sverige – det var i slutet av 1500-talet som det började rökas i Stockholm. I början var rökning bara för de rika, men på 1630-talet hade det spridit sig till medelklassen.

Namnet Jona-pipa kommer från att den sägs avbilda Jona som blir uppslukad av en val. Pipan kallas ibland också för Sir Walter Raleigh-pipa eftersom en sir Walter vid ett av sina besök i Virginia ska ha ramlat i ett kärr och slukats av en krokodil. Enligt det som återberättats var han dock så inpyrd av tobaksrök och smakade så illa att krokodilen kräktes upp honom igen. Scenen som pryder på pipan avbildar denna händelse.

Den viktigaste nyheten den senaste veckan är dock att det nu har gått att tydligare tidsbestämma stadsplaneregleringen av Södermalm. Arkeolog Kenneth Svensson är förstås lycklig över att få skriva om Stockholms historia en aning:

– Tidigare har man trott att det var 1642, men vi kan nu tack vare mynt och andra upptäckter tidigarelägga detta med 5-6-7 år. Stadsplaneregleringen gjordes på 1630-talet. Det är ju inte så ofta det grävs på en större yta på Södermalm så det känns förstås väldigt roligt att kunna göra denna upptäckt. Förändringarna vid Slussen kommer att föra med sig många nya lärdomar om trakten, säger Kenneth Svensson.

Till lite mer spektakulära fynd hör också fyndet av en liten grön glasflaska som antagligen en gång innehållit medicin eller kanske dyrbara parfymdroppar:

glasflaska

Det har nu också gått att mer exakt avgöra när huset med det fina köket byggdes. I fredags hittades nämligen ett litet silvermynt från 1590, vilket gör att huset byggdes senare än vad arkeologerna först trodde.

– Huset stod alltså där i ungefär 45 år. Sedan var huset tvunget att rivas eftersom det stod i vägen för den nya stadsplanen med rätvinkligt gatunät. Det är spännande att tidens ideal på 1630-talet var så stark att de till och med riv välbeställda medborgares hus. Den rika familjen som bodde här måste ha fått en mycket stor kompensation, säger Kenneth Svensson på Arkeologikonsult.

Om ni vill läsa mer om utgrävningarna så ta en titt på Arkeologikonsults hemsida.

Ni får också gärna gissa på veckans Stockholmsgåta som nu drar igång. Frågan är som vanligt: Var i huvudstaden är vi?

bild-(75)

Foto: Johan Lindberg

Mejla in din gissning till mittstockholm@svd.se. Fler ledtrådar följer fram till torsdag då du kommer att få en spännande historia om platsen.

Ni får också gärna via denna länk ta en titt på någon annan av de 28 kortfilmerna som presenterats här i bloggen sedan starten förra året. Ett exempel är denna film som handlar om det som en del anser är Stockholms fulaste hus:

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.